ΘΕΜΑ

Τα ενδότερα των έσω της ΜΚΟ του Παντσέρι – Ερευνάται ο ρόλος Αβραμόπουλου (upd)

Τα ενδότερα των έσω της ΜΚΟ του Παντσέρι – Ερευνάται ο ρόλος Αβραμόπουλου (upd), Όλγα Μαύρου

Σύμφωνα με το Politico η Κομισιόν έχει ξεκινήσει έρευνα και ζητά εξηγήσεις από τον πρώην Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο σχετικά με την πιθανή εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatar Gate. Ο κ. Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fight Impunity, της διαβόητης ΜΚΟ που ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ έχει ήδη αρχίσει να “κελαηδάει”.

Θυμίζουμε πως όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο κ. Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ και παραδέχτηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ από τη Fight Impunity. Όπως αποκαλύπτει το Politico, εστάλη ένα e-mail νωρίτερα σήμερα Τετάρτη στα «σημεία επαφής για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία» των γραφείων των ευρωβουλευτών, με έναν αξιωματούχο της ΕΕ να ρωτά μέσω αυτού αν μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή υπάλληλοι του υπουργικού συμβουλίου είχαν αλληλεπιδράσει με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ή το Fight Impunity πέρυσι.

«Έχουμε πραγματοποιήσει εσωτερικούς ελέγχους εντός της Επιτροπής σε σχέση με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για τις μετά τη θητεία δραστηριότητές του. Πράγματι όπως είπατε και σημειώνουμε, επισκέφθηκε διάφορους Επιτρόπους τις ημερομηνίες 15 με 17 Νοεμβρίου 2021 κάτι το οποίο οι Επίτροποι περιγράφουν ως μικρής διάρκειας εθιμοτυπικές επισκέψεις, κυρίως σε πρώην συναδέλφους ή στην διάδοχό του, Ίλβα Γιόχανσον, ή σε μια παλιά γνώριμη τη Στέλλα Κυριακίδου» ανάφερε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ ερωτηθείς σχετικά με συναντήσεις του κ. Αβραμόπουλου με Επιτρόπους, αλλά και με το εάν συζητήθηκαν θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το Κατάρ.

Ο κ. Μαμέρ συμπλήρωσε ότι «σε καμία από αυτές τις συναντήσεις από ότι καταλαβαίνουμε δεν εκπροσωπούσε την ΜΚΟ για την οποία είχε ζητήσει μετά-θητεία εξουσιοδότηση» σημειώνοντας επίσης ότι δεν συζητήθηκαν ζητήματα όπως αυτά που τέθηκαν στην ερώτηση. Παράλληλα, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε λόγο επίσης για συναντήσεις με πρώην συναδέλφους «για μικρής διάρκειας ιδιωτικές συζητήσεις, ειδικότερα όταν αυτοί οι συνάδελφοι ήταν στην Ελλάδα».

Πως λειτουργούσε η ΜΚΟ

Σύμφωνα με προηγούμενο αναλυτικό ρεπορτάζ του Politico η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Fight Impunity” ήταν μία εξαιρετικά καλοστημένη υπόθεση εξαρχής, τόσο από άποψη χώρου γραφείων, όσο και από την αυστηρή επιλογή “αστέρων” ως μελών του διοικητικού συμβουλίου της. Τα γραφεία ήταν και παραμένουν (με ξηλωμένες όμως πλέον τις ταμπελίτσες με την επωνυμία της ΜΚΟ) δίπλα στο σπίτι του Βρετανού πρέσβη σε σικ και πανάκριβη γειτονιά των Βρυξελλών, σχεδόν μεσοτοιχία με την αμερικάνικη πρεσβεία, με θέα στο εξαιρετικό πάρκο της πόλης. Και συστεγάζονται με άλλη μια παράξενη ΜΚΟ, όπου υπάρχει ένα κοινό σύνολο μελών.

Τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη της “Fight Impunity” έχουν παραιτηθεί δηλώνοντας άγνοια για τα πεπραγμένα της ΜΚΟ, από την οποία πάντως κάποιοι, – του Δημήτρη Αβραμόπουλου όπως αναφέραμε στην εισαγωγή– έπαιρναν αμοιβή για να ανήκουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της. Μάλιστα για να πληρώνεται ο κ. Αβραμόπουλος χωρίς “σκιές”, ζήτησε και την ενυπόγραφη άδεια της Ούρσουλα Λάιεν, η οποία και την έδωσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος μέχρι το Φεβρουάριο του 2022 που ζήτησε πλέον να μην πληρώνεται (άγνωστο για ποιο λόγο) λάμβανε επί ένα έτος για τη συμμετοχή του 5.000 ευρώ το μήνα μικτά. Τι ακριβώς έκανε αυτό το ένα έτος για να λαμβάνει το προαναφερόμενο ποσό, είναι άγνωστοι τοις πάσι. Ίσως ήταν “ενοικίαση” ονόματος και κύρους για την ΜΚΟ. Η ΜΚΟ αυτή ιδρύθηκε το 2019 από τον Αντόνιο Παντσέρι, για να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να φέρει τους τυχόν παραβάτες ανά την υφήλιο ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Αντόνιο Παντσέρι καθώς και ακόμη ένας υπάλληλος της “Fight Impunity” και παράλληλα υπάλληλος της Ευρωβουλής, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, έχουν προφυλακισθεί, ενώ ως γνωστόν κρατείται και η Εύα Καϊλή. Ελεύθερος αλλά με “βραχιολάκι” αφέθηκε ο Νικολό Ταλαμάνκα, που ήταν γενικός γραμματέας της ΜΚΟ “No Peace Without Justice”, μιας οργάνωσης που έχει ακριβώς την ίδια διεύθυνση με την “Fight Impunity” στην απλησίαστη από άποψη ενοικίων Rue Ducal. Οι δυο ΜΚΟ φέρονται ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Στα μαλακά ο συνδικαλιστής…

Φαίνεται μέχρι στιγμής πάντως πως πέφτει στα μαλακά ή και ίσως την γλιτώνει τελείως ο συνδικαλιστής που έκανε διαρκώς δηλώσεις υπέρ του Κατάρ, ενώ όλα τα σωματεία οικοδόμων στον πλανήτη μέμφονταν τη χώρα για τους θανάτους των εργατών που δούλευαν για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι, πρόεδρος της συνομοσπονδίας συνδικάτων, παρότι εισέπραξε πάνω από 50.000 ευρώ από τον Παντσέρι, υποστήριξε ότι επρόκειτο για χορηγία κατά την προεκλογική του εκστρατεία όταν ήταν υποψήφιος για γενικός γραμματέας.

Φαίνεται πως η εισαγγελία δεν μπορεί να αποδείξει ότι επρόκειτο για δωροδοκία. Τώρα βέβαια τι σχέση έχει η ΜΚΟ κατά των εγκλημάτων πολέμου και την ατιμωρησία με την προεκλογική εκστρατεία ενός συνδικαλιστή, είναι ένα άλλο ζήτημα προς διερεύνηση. Πάντως ο Βισεντίντι αφέθηκε ελεύθερος να δηλώνει αριστερά και δεξιά ότι «δεν μου ζήτησαν, ούτε ζήτησα τίποτα ως αντάλλαγμα για τα χρήματα και δεν τέθηκαν όροι για αυτή τη χορηγία».

Συνολικά, η αστυνομία για αυτό το σκάνδαλο έχει κατάσχει 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά σε τουλάχιστον 20 εφόδους σε σπίτια, γραφεία και δωμάτια ξενοδοχείων σε Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στην οποία προφανώς εμπλέκονται και εκπρόσωποι του Κατάρ, όπως γράφει το Politico.

Όταν ιδρύθηκε το “Fight Impunity”, ο Τζιανφράνκο Ντελ’ Αλμπα, ένας άλλος πρώην ευρωβουλευτής, συμφώνησε να φέρεται μεταξύ των συνιδρυτών της μαζί με τον Παντσέρι «θεωρώντας ότι ήταν μια οργάνωση με καλό σκοπό», όπως ισχυρίζεται τώρα ο ίδιος. Επιμένει ότι εξαπατήθηκε και ότι «πέφτει από τα σύννεφα με όσα ακούγονται».

Τα ιδρυτικά στελέχη

Όπως γράφει το Politico δεν είναι σαφείς οι ευθύνες της ΜΚΟ ως οργάνωσης, αλλά είναι σαφές ότι ο Παντσέρι δημιούργησε την εικόνα ενός πολύ αξιόπιστου οργανισμού που συναλλασσόταν με την ελίτ της ΕΕ και ζήτησε από πολλούς αστέρες των Βρυξελλών να “βάλουν πλάτη” στο έργο του. Συγκεκριμένα, το 2019, ο Παντσέρι είχε μόλις χάσει την έδρα του στο Κοινοβούλιο και την προεδρία του στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Επιμελητηρίου. Ψάχνοντας τρόπο να μείνει ενεργός στις Βρυξέλλες, ήρθε σε επαφή με τον Ντελ’ Άλμπα. Όπως είπε ο τελευταίος, «ο Παντσέρι ήταν απλώς ένα πρόσωπο που το γνώριζα, όπως γνώριζα και αμέτρητους άλλους σε αυτό το χώρο».

Ενώ όμως ο Ντελ Άλμπα δηλώνει ότι δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σχέση με τον Παντσέρι, εντούτοις αυτός τον καλεί ως πρόσωπο μεγάλης εμπιστοσύνης να συνιδρύσουν μια νέα ΜΚΟ που θα επεδίωκε να ενισχύσει τις παγκόσμιες προσπάθειες ώστε να λογοδοτήσουν όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η ΜΚΟ “Fight Impunity” ιδρύθηκε ως Association Sans But Lucratif (μη κερδοσκοπικός οργανισμός) στις 25 Σεπτεμβρίου του 2019. Ο Ντελ Άλμπα είπε ότι κατά τη γνώμη του κλήθηκε απλά και μόνον για να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός μελών.

«Για να συστήσεις μια τέτοιου είδους εταιρεία στο Βέλγιο, πρέπει να έχεις έναν συγκεκριμένο αριθμό προσώπων. Ο ελάχιστος αριθμός, σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία, είναι δύο», είπε αθώα ο Ντελ΄Άλμπα, που επιμένει ότι δεν είχε κανένα ρόλο στην οργάνωση έκτοτε. Μάλιστα δηλώνει ότι ποτέ δεν συζήτησε με τον Παντσέρι στοιχειώδη ζητήματα, όπως την χρηματοδότηση της οργάνωσης, τα οικονομικά της, τα έξοδά της και τις δραστηριότητές της.

«Μπορείς να είσαι μέλος μιας οργάνωσης μαθαίνοντας τι συνέβη από τις ειδήσεις  και να μην ξέρεις απαραίτητα τι πραγματικά συμβαίνει στα εσωτερικά της», είπε, παρότι ήταν συνιδρυτής της και κατά συνέπεια λογικά θα έπρεπε να ενδιαφέρεται ακόμα και αν πλέον ήταν “απλό μέλος”. Εν τω μεταξύ, όπως γράφει το Politico, η εταιρεία δεν λειτουργούσε διόλου κανονικά. Ενώ η βελγική νομοθεσία απαιτεί από τις ΜΚΟ να αποδίδουν λογαριασμό κάθε έτος, πέρασαν τρία χρόνια και δεν φάνηκε καμία τέτοια απόδοση λογαριασμού. Σύμφωνα με το Βελγικό δίκαιο, οι ΜΚΟ που δεν αποδίδουν λογαριασμό για τρία χρόνια, πρέπει να διαλύονται.

ΜΚΟ “φάντασμα”

Η ΜΚΟ παράλληλα δεν εμφανίζεται ούτε στο Μητρώο Διαφάνειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου κανονικά επιβάλλεται να είναι καταγεγραμμένη. Ο Παντσέρι είχε ρωτηθεί επ’ αυτού και είχε προφασισθεί ότι δεν το έκανε λόγω των μέτρων της πανδημίας. Όμως αν και δεν χρειαζόταν καμία φυσική παρουσία για την καταγραφή και, επιπλέον, τα περιοριστικά μέτρα πήραν τέλος εδώ και πολύ καιρό στην Ιταλία, ο Παντσέρι εξακολουθούσε να μην εμφανίζει την ΜΚΟ στο Μητρώο ως όφειλε, δεδομένου ότι άπαξ και μπαίνει κάποια οργάνωση σε αυτή τη λίστα, υφίσταται και πιο ενδελεχείς αξιολογήσεις και ελέγχους.

Ο ίδιος ο Ντελ΄Αλμπα εν τω μεταξύ, είχε εμφανιστεί ενώπιον της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων δύο φορές μέσα σε δύο χρόνια για να παρουσιάσει την ετήσια έκθεση του “Fight Impunity” για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τις ημερήσιες διατάξεις του Κοινοβουλίου. H σημερινή πρόεδρος της υποεπιτροπής είναι η ευρωβουλευτής Μαρί Αρενά, η οποία παραιτήθηκε προσωρινά από αυτόν τον ρόλο εν μέσω του σκανδάλου. Το γραφείο του συμβούλου της ερευνήθηκε από την αστυνομία. Η ίδια δηλώνει παντελή άγνοια για το σκάνδαλο και λέει ότι δεν ξέρει για ποιο λόγο έψαξαν το γραφείο του “δεξιού χεριού” της.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της οργάνωσης “Fight Impunity”, το συμβούλιο της ΜΚΟ περιλαμβάνει την πρώην επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο. Όλοι τους έχουν πλέον παραιτηθεί μετά τις συλλήψεις, όμως παραμένουν στην ιστοσελιδα της οργάνωσης οι φωτογραφίες και τα βιογραφικά τους ως μέλη.

Το προφίλ της ΜΚΟ του Παντσιέρι

Μια ακόμα προσωπικότητα που περιλαμβάνεται στο συμβούλιο είναι η Έμα Μπονίνο, πρόσωπο μεγάλου κύρους στην ιταλική πολιτική σκηνή και πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας της. Η Μπονλινο συνδέεται ιδιαίτερα με τον Ντελ Άλμπα γιατί αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο ΜΚΟ που έχουν ίδια έδρα στη Rue Ducale 41 στις Βρυξέλλες, δηλαδή την “Fight Impunity” και την “No Peace Without Justice”. Ο Ντελ΄Αλμπα είχε εκλεγεί στην Ευρωβουλή όταν ανήκε στο κόμμα της Μπονίνο και ήταν στην λεγομένη λίστα της (“The Emma Bonino List”). Ήταν επικεφαλής του επιτελείου της όταν αυτή η ιδιαίτερα σεβαστή Ιταλίδα πολιτικός ορίστηκε υπουργός Ευρωπαϊκής Πολιτικής από το 2006 έως το 2008.

Ο Ντελ Άλμπα ήταν τότε και γενικός γραμματέας της ΜΚΟ “No Peace Without Justice” την οποία μάλιστα είχε ιδρύσει η Μπονίνο. Συγκεκριμένα ήταν γενικός γραμματέας της οργάνωσης αυτής από το 1998 έως το 2009. Το πώς βρέθηκε να συστεγάζεται είκοσι χρόνια αργότερα με την “Fight Impunity” αποτελεί άλλο ένα μυστήριο προς διαλεύκανση. Ο άνθρωπος που ήταν ουσιαστικά ο εξ απορρήτων της Μπονίνο, δηλαδή ο Ντελ΄Αλμπα, δήλωσε ότι «η Μπονίνο δεν έχει καμία σχέση με αυτή την ιστορία». Το ίδιο υποστηρίζει και η ίδια, λέγοντας ότι «δεν θυμάμαι διόλου τον Παντσέρι. Ίσως τον συνάντησα τυχαία μερικές φορές στους διαδρόμους της Ευρωβουλής». Ο ίδιος όμως ο Παντσέρι είχε αναρτήσει tweet για κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί της το 2013.

Ο Παντσέρι, αν και εκ των υστέρων “κανένας δεν τον ήξερε”, είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια ΜΚΟ με εξαιρετικό προφίλ μαζεύοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο της σημαίνουσες προσωπικότητες. Αυτά τα πρόσωπα επικαλείται και ο Ντελ ΄Αλμπα ως άλλοθι για τη συμμετοχή του. «Ακούγοντας  τέτοια τρανταχτά ονόματα, ήμουν βέβαιος ότι ήταν μια δουλειά καθαρή και υψηλού επιπέδου», είπε στο Politico.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που αυτός και ίσως πολλοί άλλοι “πέφτουν από τα σύννεφα”. Το 2017 εργαζόταν στις Βρυξέλλες με καλό μισθό στο λόμπι της Confindustria (Ένωση Ιταλών Βιομηχάνων), όταν έστειλε 500.000 ευρώ σε άγνωστο τραπεζικό λογαριασμό. Υποστήριξε ότι του είχε στείλει την εντολή με email ο διευθυντής του από την Ιταλία. Την άλλη μέρα απολύθηκε. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε εκ των υστέρων δικαστικά και ότι είχε πέσει θύμα απάτης, κάτι που τυπικά επιβεβαίωσε και η Ένωση Ιταλών Βιομηχάνων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι