Τα Καλάβρυτα κείνται μακράν για την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου

Τα Καλάβρυτα κείνται μακράν για την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου, Βαγγέλης Γεωργίου

Πριν λίγες μέρες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου, έλαβε πρόσκληση από τον δήμαρχο των Καλαβρύτων, να παρευρεθεί στο μνημόσυνο για το Ολοκαύτωμα στη μαρτυρική περιοχή. Η σφαγή 696 (1.200 σύμφωνα με άλλες πηγές) αμάχων από τους Γερμανούς την 13η Δεκεμβρίου 1943 έκανε ακόμα και τον απεσταλμένο του Βερολίνου στην Αθήνα Χέρμαν Νουμπαχερ να φρίξει! Δυστυχώς, όμως, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος δεν πήγε στην ιερή τελετή.

Η ελληνική προεδρία δήλωσε στην ανακοίνωσή της ότι «Η σφαγή των Καλαβρύτων, η μεγαλύτερη ναζιστική θηριωδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε ελληνικό έδαφος…». Ωστόσο, μάλλον υπάρχει το κλασικό πρόβλημα ενημέρωσης και στην Προεδρία. Τις σφαγές στα Καλάβρυτα δεν τις έκαναν οι Ναζί, αλλά απλοί Γερμανοί που έκαναν τη θητεία τους, δηλαδή η Βέρμαχτ.

Οι στρατιώτες (117η Μεραρχία) που πετσόκοψαν νέους, γέρους, παιδιά, άνδρες και γυναίκες και έκαψαν τα σπίτια αφού τα πλιατσικολόγησαν ήταν απλοί Γερμανοί. Δηλαδή δεν είχαν οργανική σχέση με τους Ναζί. Το ίδιο ισχύει και για τον διοικητή τους τον “πασίγνωστο ανθέλληνα” –κατά τον Μαζάουερ– Λε Σουίρ. Η αχαλίνωτη βαρβαρότητα ήταν χαρακτηριστικό των Γερμανών της εποχής και όχι μόνο των ναζιστών.

Παρά το παραπάνω ιστορικό (γερμανικό ξέπλυμα) λάθος, στην ανακοίνωσή της, όμως, η κα Σακελλαροπούλου ενώ κάνει ορθά μια ιστορική αναδρομή, ωστόσο δεν αναφέρει και πολλά για τις μεταπολεμικές ευθύνες της Γερμανίας, σχεδόν τίποτα. «Στη μνήμη της αδικοχαμένης και ηρωικής γενιάς των Καλαβρυτινών παραμένει ενεργός ο δίκαιος αγώνας της επανόρθωσης». Πρόκειται για μιζεροποίηση και πλήρη υποβάθμιση της συμφωνημένης εθνικής πολιτικής για επιμονή στις γερμανικές αποζημιώσεις ειδικά μια τέτοια μέρα. Η κα Πρόεδρος δεν τόλμησε καν να αναφέρει τη λέξη Γερμανία.

Αντίθετα, προηγούμενοι πρόεδροι έχουν επιμείνει με επιχειρήματα στις ευθύνες της Γερμανίας και τις αποζημιώσεις. Ενδεικτικά ο Προκόπης Παυλόπουλος σε τέτοιες περιπτώσεις έκανε σημαία του τις γερμανικές επανορθώσεις δίχως να τις συμπυκνώνει σε δύο λέξεις στριμωγμένες σε ένα δελτίο Τύπου. Σαν πολίτης επίσης και πρόσφατα συμμετείχε σε εκδήλωση. Πιο πριν, ο Κάρολος Παπούλιας ήταν σε στενή επαφή με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το θέμα. Ακόμα πιο πριν και ο Κωστής Στεφανόπουλος έθιγε το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Στα Καλάβρυτα «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες»

Σήμερα η κατάσταση είναι ακόμα πιο πιεστική απ’ ότι ήταν σε προηγούμενες προεδρίες. Ωστόσο, η σημερινή Προεδρία της Δημοκρατίας φαίνεται να είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα. Σε μια περίοδο που η Γερμανία λειτουργεί εναντίον των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η Ελληνίδα Πρόεδρος απέφυγε να επιμείνει σε μια ανειλημμένη υποχρέωση -πάλι- της Γερμανίας.

Όλα αυτά γίνονται ακόμα πιο μίζερα από το γεγονός ότι η πρόεδρος αρνήθηκε να παρευρεθεί στην εκδήλωση! «Θα ήθελα να σας εκφράσω τη λύπη μου για την αδυναμία μου να ανταποκριθώ, λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού» δικαιολογήθηκε η κα Σακελλαροπούλου. Ωστόσο, οι ίδιοι περιορισμοί ίσχυαν και την 17η Νοεμβρίου για το Πολυτεχνείο, αλλά η κα Πρόεδρος πήγε και κατέθεσε στεφάνι. Γιατί, άραγε, τότε η Πρόεδρος δεν έκανε επίκληση στον «περιορισμό των μετακινήσεων που έχουν τεθεί»;

Τι σημαίνει «ότι θα επισκεφτεί τον τόπο τους [Καλαβρύτων], όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν»; Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος δεν μπορεί να μιλάει ως ιδιώτης, αλλά ως φορέας του αξιώματός της, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόκειται για μνημόσυνο σε θύματα Ολοκαυτώματος και όχι διακοπές σε νησί καλεσμένη από φίλους με ευελιξία στο πρόγραμμα. Η ανώτατη θεσμική της ιδιότητα της επιτρέπει να πηγαίνει όπου θέλει και όποτε θέλει εντός της επικράτειας για εθνικούς λόγους ακόμα και μέσα στην πανδημία.

Ο συντηρητικός Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος όργωνε όλη την Ελλάδα για να βρίσκεται σε εκδηλώσεις των τοπικών κοινωνιών, και αν δεν μπορούσε έστελνε υπασπιστές του. Δηλαδή, δεν σκεφτόταν αθηνοκεντρικά. Η φιλελεύθερη Πρόεδρος αρκείται στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά τόσο το φρικιαστικό παρελθόν όσο και το άγριο παρόν της φωνάζουν να “βγει” και έξω από το άλλοτε ανάκτορο της Ηρώδου Αττικού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι