ΑΠΟΨΗ

Τα πέντε λάθη που πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ

Τα πέντε λάθη που πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Στάθης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Μόλις ανακοινώθηκε, ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει εκλογές για ανάδειξη νέου προέδρου, έπεσε πληθώρα υποψηφίων για το σχετικό αξίωμα. Δεν άργησαν, δε, να εμφανιστούν και οι σχετικοί σωματοφύλακες του/της καθενός/μιάς, ώστε να γίνει για ακόμα μια φορά ολοφάνερο πως οι φατρίες υπάρχουν και είναι εδώ, μόνον που δεν είναι ενωμένες, αλλά αλληλοσπαρασσόμενες. Δεν περίμεναν καν να ακούσουν τις σχετικές δηλώσεις και προθέσεις των αρχηγών τους, για τον εξωραϊσμό του ΠΑΣΟΚ.

Ο νυν πρόεδρος ανέλαβε την ευθύνη για το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έγινε δεύτερο κόμμα, ακόμα και σε συνθήκες ελεύθερης πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπερασπίστηκε τις πολιτικές του. Το τελευταίο οδηγεί κάποιον στο συμπέρασμα, ότι, αφού οι πολιτικές του ήταν καλές, τότε οι πολίτες θα έκριναν ότι ο ίδιος είναι ακατάλληλος για το αξίωμα του προέδρου, κάτι για το οποίο δεν μπορώ να συμφωνήσω και να επαναλάβω εκ νέου, ότι ήταν οι πολιτικές που στέρησαν στο ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη θέση. Το κακό, δε, είναι ότι και όλοι, όσοι σήμερα δηλώνουν υποψήφιοι, και όχι μόνον, για το αξίωμα, πλην του Δημάρχου, που, όμως, δεν γνωρίζω τη θέση του στο θέμα αυτό, υπερασπίστηκαν με σθένος όλες αυτές τις πολιτικές.

Κατ’ αρχάς, όταν ο κ. Ανδρουλάκης εκλέχτηκε πρόεδρος, στην ερώτηση που του έκαναν οι δημοσιογράφοι, εάν θα συνεργαστεί με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλον θα συνεργαστεί, υπερασπιζόμενος, συγχρόνως, με ζήλο, τη θέση της αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ, πιστεύοντας πως με τον τρόπο αυτό την προστάτευε! Να θυμίσω, δε, ότι το εκλογικό σύστημα, για εκείνες τις εκλογές, ήταν η απλή αναλογική. Οι παρατηρήσεις μου σε αυτή τη λάθος πολιτική, καθώς και σε άλλες είναι:

Πρώτον, για δημοκράτες, όταν οι συνθήκες το απαιτούν, η συνεργασία είναι αυτονόητη, για τους πασοκάρες, κατά τους Ελληναράδες, είναι αδιανόητη! Σε αυτούς βασιλεύει η αυταρχικότητα και η παντελής αγνόηση της δημοκρατικής αρχής, ότι η ψήφος του καθενός έχει την ίδια ισχύ με αυτήν του οποιουδήποτε άλλου πολίτη. Άρα λοιπόν μια τέτοια θέση αποτελεί ύβρη προς τη δημοκρατία.

Δεύτερον, όταν ερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης για το θέμα της συνεργασίας, οι εκλογές δεν είχαν γίνει. Μάλιστα, τις χώριζε πολύς χρόνος ακόμα από την ημερομηνία διεξαγωγής τους. Αντί, λοιπόν, να απαντήσει, Εάν οι συνθήκες το απαιτούν για να κυβερνηθεί η χώρα το ΠΑΣΟΚ δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην κυβερνησιμότητα, υπάρχουν σχετικές διαδικασίες γι’ αυτό στη βάση προγραμματικών συμφωνιών, η απάντηση ήταν: Ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον! Καλλίτερο δώρο δεν μπορούσε να γίνει προς τους πολιτικούς αντιπάλους. Γιατί, μόνον εχθροί της χώρας είναι υπέρ της ακυβερνησίας. Με δεδομένα τα εκλογικά αποτελέσματα διαμορφώνει κανείς προτάσεις και σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος αναδεικνύεις και τους υπευθύνους για αυτήν (βλ. σχετικά άρθρα μου).

Η αρχή της πλειοψηφίας

Τρίτον, δεν συνεργαζόμαστε ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλον, αλλά συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίζουμε το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, κάτι που αποτελεί παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της δημοκρατίας, της οποίας υποτίθεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι οπαδός της, σύμφωνα με τις διακηρύξεις του, αυτής της ισοκρατίας. Από την αρχή της ισοκρατίας απορρέουν δικαιώματα για όλους τους πολίτες υπό όρους. Οι αξιωματικές αρχές που απορρέουν από τη θεμελιώδη αρχή της ισοκρατίας αποτελούν τα θεμέλια του Συντάγματος.

Η αρχή της πλειοψηφίας λειτουργεί στα πλαίσια αυτών των αξιωματικών αρχών. Για την ελευθερία έκφρασης, για παράδειγμα, δεν μπορείς να εκφράζεις απόψεις που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης των υπολοίπων. Αυτό καθορίζει το μέτρο της ελεύθερης έκφρασης σε δημοκρατικό πολίτευμα, όχι η ασυδοσία του καθενός που επικρατεί στα ρεπουμπλικανικά πολιτεύματα, τα οποία και το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί, και τα οποία, μάλιστα, λανσάρονται και ως δημοκρατικά, ακόμα και από επιφανείς προοδευτικούς συνταγματολόγους μας.

Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, που κανείς δεν διαθέτει το ανάστημα να τα αμφισβητήσει, όλα τα νεογέννητα έχουν ανάγκη και δικαιούνται, με βάση την αρχή της ισοκρατίας, το φυσικό περιβάλλον της φυσικής τους μητέρας. Αντί, λοιπόν, να υπερασπίζεται κανείς τη μητρότητα και τη δημιουργία προγραμμάτων ενίσχυσής της με κάθε τρόπο, ακόμα και με μισθό στη μητέρα, προς αντιμετώπιση και του δημογραφικού προβλήματος, επιλέγεται η πολιτική της δικαίωσης μιας μειοψηφίας με την οποία δικαίωση στερούνται από κάποια νεογέννητα αυτά τα δικαιώματα. Γιατί, για αυτά τα παιδιά, η καλύτερη περίπτωση είναι αυτή των άτυχων παιδιών που έχασαν τον έναν ή και τους δυο γονείς ή αυτών που βρέθηκαν να μεγαλώνουν σε ακατάλληλο γονικό περιβάλλον, επειδή η πολιτεία δεν φρόντισε όλοι οι μελλοντικοί γονείς να διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα.

Οι προβληματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ 

Τέταρτον, τι να πει κανείς με την πολιτική πάταξης της ακρίβειας με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Γιατί ο πωλητής θα μειώσει την τιμή του προϊόντος προ φόρων, αφού, αφαιρώντας τον φόρο, τον διευκολύνεις να πωλήσει μεγαλύτερες ποσότητες και εάν δεν υπάρχουν αυτές σε ικανοποιητικό βαθμό να αυξήσει κιόλας την τιμή, αντί να ζητάς επιστροφή φόρου μόνον σε αυτούς με χαμηλά εισοδήματα και να σου μένουν και έσοδα για βελτίωση του κοινωνικού κράτους; (βλ. θεσμό καταναλωκρατίας ως ανάχωμα στην αισχροκέρδεια, οι έλεγχοι αποδείχτηκαν, διαχρονικά, ανεπαρκείς).

Για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, συνταχτήκατε με τις συντεχνίες και όχι με αυτούς που είναι οι μόνοι που πληρώνουν φόρους. Έξι αριθμούν, όλοι κι όλοι, αυτοί που ζήτησαν να ελεγχθούν τα εισοδήματά τους, αντί να πληρώσουν φόρους με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Για δε τον τομέα της παιδείας η πολιτική, που άσκησε το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια, δεν σας προβληματίζει και εμμένετε σε παλαιολιθικές μαρξιστικές απόψεις περί δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, όπου οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν μεταβληθεί σε αφεντικά της κοινωνίας αντί των υπηρετών της, άλλωστε πληρώνονται γι’ αυτή τη δουλειά.

Δεν σας προβληματίζουν οι συμμορίες των άκρων στα πανεπιστήμια και συνεχίζετε το “metoo” με τους άλλους! Στα πλαίσια του θεσμού της καταναλωκρατίας θα πρέπει να αναζητηθούν νέες μορφές δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών με στόχο την προσφορά ίσων ευκαιριών σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.

Ο κατάλογος μακρύς. Για αυτό φέρτε το λαό στην εξουσία δια της τοπικής οργάνωσης με απόλυτη εξουσία για όλα τα τοπικά, εξοντώστε τις κλίκες και αφαιρέστε το χρήμα από την πολιτική (βλ. Δούρειος Ίππος της Δημοκρατίας) για να πάει μπροστά η χώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι