Τεστ ο Ιούνιος για την κυβέρνηση – Ανοιχτά θέματα και κρίσιμες αποφάσεις

Μίνι ανασχηματισμός διορθωτικού χαρακτήρα – Το παρασκήνιο πριν τις ανακοινώσεις,slpress

Καθοριστικός για την πορεία των εξελίξεων σε όλα τα ανοιχτά θέματα αναμένεται να είναι ο Ιούνιος. Ένας μήνας, στον οποίο θα κριθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και θα δρομολογηθούν οι οριστικές αποφάσεις για μια σειρά ζητημάτων που προκάλεσε το lockdown, ανάμεσά τους και ο τρόπος αξιοποίησης των ευρωπαϊκών εργαλείων για την ανάκαμψη.

Στην κυβέρνηση, καθώς η χώρα οδεύει προς την ολοκληρωτική άρση των μέτρων, έχουν επιλέξει να προτάσσουν, για την ώρα, την εικόνα της επιτυχημένης αντιμετώπισης της επιδημίας και των σωστών επιλογών σε ό,τι αφορά την σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα. Επιλογών, που όμως τα αποτελέσματά τους δεν έχουν φανεί ακόμη συνολικά, γεγονός που προκαλεί αναγκαστικά τις σχετικές επιφυλάξεις.

Αυτό που απεύχονται όλοι στην κυβέρνηση και ανησυχεί ιδιαίτερα το Μαξίμου είναι να μην βρεθεί ποτέ ξανά μπροστά στην ανάγκη για ένα νέο lockdown. Ειδικά τώρα, που με πρωθυπουργική απόφαση, και μάλιστα αντίθετα σε όσα έδειχναν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση προχώρησε στο άνοιγμα και των Δημοτικών Σχολείων.

Τόλμη και προβληματισμός 

Το μεγάλο στοίχημα είναι βεβαίως για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό το άνοιγμα των συνόρων και η επανεκκίνηση του Τουρισμού, η συμβολή του οποίου είναι καθοριστική σχεδόν στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Το άνοιγμα της αγοράς δεν έχει δείξει μέχρι τώρα τα αποτελέσματα που ανέμεναν, κυρίως οι οπαδοί της “θεωρίας του ελατηρίου”, οι οποίοι περίμεναν μία εκτίναξη μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων.

Την ίδια ώρα, ακόμη δυσμενέστερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο τομέας του επισιτισμού, ιδιαίτερα των μικρών ατομικών ή σχεδόν οικογενειακών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν βηματισμό, παρά τις υποσχέσεις και την δρομολόγηση ενεργειών από τα πολλά συναρμόδια υπουργεία για την ενίσχυση και τη διευκόλυνσή τους.

Προβληματισμός υπάρχει όμως στην κυβέρνηση και για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στο υγειονομικό κομμάτι, το άνοιγμα του τομέα του επισιτισμού και της διασκέδασης. Οι εικόνες συνωστισμού από κάποιες γνωστές πιάτσες φαίνεται πως έχουν ήδη “κλειδώσει” την απόφαση για εντατικοποίηση των ελέγχων. Παραλλήλως, διαρκής είναι και η επαναξιολόγηση σε μια σειρά ζητημάτων, ενώ αναμένονται νέες αποφάσεις για τους κλειστούς χώρους, τα γυμναστήρια και τα κέντρα διασκέδασης.

Κλειδί ο Τουρισμός 

Ορόσημο είναι, βεβαίως, η 15η Ιουνίου, η ημέρα που είναι προγραμματισμένο η χώρα να ανοίξει τα σύνορά της, όπως έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα κάνουν και αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ. Τα ξενοδοχεία ετήσιας λειτουργίας άνοιξαν ήδη, με κοστοβόρες, διαδικασίες από την πρώτη του μήνα, όμως όπως επισήμαναν οι ξενοδόχοι κανείς δεν περίμενε ότι θα υπήρχαν διανυκτερεύσεις. Τα μηνύματα και άλλων επαγγελματιών από τον κλάδο του Τουρισμού, ακούγονται ως κραυγή αγωνίας στα αφτιά της κυβέρνησης και όλοι αναμένουν εντός Ιουνίου να δουν τις πρώτες ενδείξεις, που θα κρίνουν την πορεία του καλοκαιριού.

Αναζητώντας ένα μίγμα προσέλκυσης επισκεπτών και ασφάλειας, τόσο των τουριστών όσο και των κατοίκων, η κυβέρνηση από τη μια προωθεί το πρόγραμμα «restart tourism» και από την άλλη ρίχνει πλέον το βάρος στην υγειονομική θωράκιση των νησιών και στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Ο Τουρισμός θα κρίνει, άλλωστε, και το βάθος της ύφεσης για το 2020, το οποίο με τη σειρά του θα δρομολογήσει τις αποφάσεις για το ποια από τα ευρωπαϊκά εργαλεία ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθούν και πως. Οι αιτήσεις, άλλωστε, για την αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατατεθούν το φθινόπωρο και οι επιδόσεις του Τουρισμού στους επόμενους δυόμιση μήνες θα αφήσουν έντονο αποτύπωμα στις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Η συζήτηση πάντως έχει ήδη ανοίξει με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στην συνέντευξή του στα “ΝΕΑ”, να βάζει στο τραπέζι τη διάσταση της «ενισχυμένης εποπτείας». Έναν παράγοντα που η ΝΔ και ο Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση χαρακτήριζαν μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να το υπενθυμίσει, προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην σκέφτεται καν μια «επιστροφή στον καταστροφικό φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης».

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει βεβαίως και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο. Μια προκλητικότητα που εκτός από τις παράνομες διεκδικήσεις και τις προκλητικες ενέργειες, οι οποίες με ένα επεισόδιο ακόμα και μικρής έκτασης μπορεί να προκαλέσουν ένα κλίμα αστάθειας και ανασφάλειας, περιλαμβάνουν και το μεταναστευτικό. Έναν παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον Τουρισμό, ιδιαίτερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι