ΑΝΑΛΥΣΗ

Θα γίνει η ελληνική Νέα Δεξιά αξιωματική αντιπολίτευση;

Θα γίνει η ελληνική Νέα Δεξιά αξιωματική αντιπολίτευση; Γιώργος Λυκοκάπης

Αναμφισβήτητα στους νικητές των ευρωεκλογών συμπεριλαμβάνονται ο Κυριάκος Βελόπουλος, η Αφροδίτη Λατινοπούλου και ο Δημήτρης Νατσιός. Η Νίκη, έχοντας ένα συμπαγές κοινό (κυρίως τους βαθιά θρησκευόμενους ψηφοφόρους) δείχνει να παγιώνεται. Βέβαια το κόμμα του, λόγω του ακραίου συντηρητισμού του, διαφέρει από τα παραδοσιακά κόμματα της Άκρας-Νέας Δεξιάς. Στην πραγματικότητα, Βελόπουλος και Λατινοπούλου αποτελούν τις πιο εμβληματικές περιπτώσεις της ελληνικής Νέας Δεξιάς σήμερα.

Όπως έδειξε και η δήλωση του το βράδυ των εκλογών, ο  επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης θα επιδιώξει να μετατραπεί σε έναν άτυπο επικεφαλής μίας Δεξιάς “αξιωματικής αντιπολίτευσης”, την στιγμή που τα κόμματα του χώρου (μαζί με τα εξωκοινοβουλευτικά) φτάνουν το πρωτοφανές 20%.  Από την άλλη, η επικεφαλής της Φωνής Λογικής αποτελεί την πρώτη γυναίκα πρόεδρο σχετικού κόμματος στην Ελλάδα, με την Λατινοπούλου να ομολογεί πως έχει ως πρότυπο τις Λεπέν και Μελόνι. Κοινό στοιχεία στην διαδρομή των δύο: Η ΝΔ, σε διαφορετικές βεβαίως περιόδους.

Μπορεί η ψήφιση του πρώτου μνημονίου να είχε “κάψει” το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη, όχι όμως και τα “πρωτοπαλίκαρα” του, Άδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη, Θάνο Πλεύρη και Κυριάκο Βελόπουλο. Οι τρεις πρώτοι έγιναν στην πορεία μεγαλοστελέχη της ΝΔ, ειδικά οι Άδωνις και Βορίδης, ενώ και ο ίδιος ο Καρατζαφέρης υποστήριξε την μητσοτακική ΝΔ (όχι βέβαια του Αντώνη Σαμαρά). Στον αντίποδα, αν και τον Μάϊο του 2012 είχε ανακοινωθεί η προσχώρηση στη ΝΔ και του Βελόπουλου («οι κύριοι Βελόπουλος και Μαρκάκης ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του για πανστρατιά των ευρωπαϊκών δυνάμεων και προσχωρούν στη ΝΔ», διαβάζουμε στο τότε δελτίο Τύπου) η συνεργασία τελικώς δεν ευδοκίμησε.

Σε πρόσφατη-εκρηκτική αντιπαράθεση που είχαν στην Βουλή Άδωνις και Βελόπουλος, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως ο Βελόπουλος αποχώρησε όταν τον έκοψε ο Σαμαράς από την ευρωλίστα, με τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης να απαντά πως αποχώρησε γιατί δεν κηρύχθηκε ΑΟΖ. Σε μία ενδιαφέρουσα στιχομυθία τους, ο Άδωνις ψέγει τον Βελόπουλο γιατί δεν “ήταν εξαρχής με το μνημόνιο” όταν ήταν στο ΛΑΟΣ, σε αντίθεση με τον ίδιο!

Πράγματι, ο Βελόπουλος στην πορεία κατάφερε να “ξεχαστεί” η ψήφιση του πρώτου μνημονίου από τον ίδιο (σε αυτό μάλλον βοήθησε και ο μνημονιακός συμβιβασμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ακολούθησε) και το “πέρασμα” του από τη ΝΔ, έστω και ως guest star! Έκανε, λοιπόν, την επανεμφάνιση του στις ευρωεκλογές του 2019, σαν μία νέα εκδοχή του ΛΑΟΣ και των ΑΝΕΛ. “Πούλησε” μία ελκυστική πολιτική πραμάτεια στους ψηφοφόρους του: Ρωσία, Ορθοδοξία, αντιπαγκοσμιοποίηση και αντιμεταναστευτική πολιτική. Αν και προφανώς δεν σχετίζονταν με την βία και τον νεοναζισμό της Χρυσής Αυγής που ήταν ακόμα στο προσκήνιο, στην πορεία ενέταξε και κάποια στελέχη της οργάνωσης Μιχαλολιάκου… 

Η εκτίναξη Βελόπουλου

Έχοντας αποκτήσει το δικό του κοινό από τις εμφανίσεις του σε κανάλια τοπικής εμβέλειας (πριν ακόμα εκλεγεί βουλευτής του ΛΑΟΣ) όπου παρουσίαζε βιβλία του που συνδύαζαν γεωπολιτική και Ορθοδοξία (σε συνδυασμό, βεβαίως με κεραλοιφές και φάρμακα για την φαλάκρα!) με “πύρινη” ρητορική που θυμίζει Αμερικανό τηλε-ευαγγελιστή και υιοθετώντας ουκ ολίγες φορές θεωρίες συνωμοσίας, ο Βελόπουλος κατέκτησε το 4,18% στις ευρωεκλογές του 2019 και το 3,70 στις εθνικές που ακολούθησαν.

Η Ελληνική Λύση επιβίωσε μιας σφοδρής εσωκομματικής σύγκρουσης προ των εκλογών του 2023, με κύριο πρωταγωνιστή τον απόστρατο βουλευτή και πρώην παρουσιαστή “αντιμνημονιακών” δελτίων ειδήσεων Αντώνη Μυλωνάκη – είχε καταγγείλει «αδιαφάνεια στα οικονομικά του κόμματος» και σύμπλευση του «με χρυσαυγίτες και παλιανθρώπους», με τον Βελόπουλο να τον χαρακτηρίζει «δεκανίκι της ΝΔ» – κατακτώντας το 4,44% στις διπλές αναμετρήσεις.

Πώς, όμως, φτάσαμε στο 9,30 των ευρωεκλογών; Σημείο καμπής, ήταν η τραγωδία των Τεμπών και οι σχετικές αναφορές που είχε προβεί εξαρχής ο Βελόπουλος περί συγκάλυψης και ξυλολίου που μετέφεραν τα τραίνα, αναφορές που μετέπειτα υιοθέτησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εξ’ ου και η γραμμή της ΝΔ και των φιλικών της media είναι πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ(!) «άγονται από την συνωμοσιολογία του Βελόπουλου».

Προφανώς και η ΝΔ βολεύεται να χαρακτηρίζει ως θεωρίες συνωμοσίας τα ουκ ολίγα ερωτήματα για την τραγωδία τω Τεμπών, μη δίνοντας πειστικές απαντήσεις για το πως, για παράδειγμα, παρουσιάστηκε μονταρισμένο ηχητικό υλικό σε φιλικό της μέσο ενημέρωσης λίγες ώρες μετά την τραγωδία, το οποίο “κατά σύμπτωση” εξυπηρετούσε το αφήγημα της ότι “φταίει ο σταθμάρχης”… Επιπλέον, ο “συνωμοσιολόγος” και “ανορθολογιστής” Βελόπουλος μια χαρά εξυπηρέτησε τη ΝΔ ψηφίζοντας την νέα σύνθεση στην ΑΔΑΕ (η οποία μετέπειτα έδωσε πολύτιμο “σωσίβιο” για τις υποκλοπές) κάτι που δεν του στοίχισε εκλογικά.

Βεβαίως ήταν και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, με τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης να πρωτοστατεί στις σκληρές αντιδράσεις, όπως και οι απροκάλυπτες προκλήσεις της νέας κυβέρνησης της Βορείου Μακεδονίας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών–  με τον Βελόπουλο να προκρίνει σκληρή στάση έναντι των Σκοπιών –  που έδωσαν πόντους στο κόμμα του, φτάνοντας να γίνει δεύτερο σε ουκ ολίγες περιφέρειες της Μακεδονίας.

Εκφράζοντας τον “αντιμητσοτακισμό” της Δεξιάς (ερχόμενος σε επεισοδιακές αντιπαραθέσεις με τον πρωθυπουργό στην Βουλή) εμφανίζεται εσχάτως να ομνύει στην κληρονομιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου (υπενθυμίζοντας πως ως νέος είχε περάσει και από το ΠΑΣΟΚ!). Οι εκλογικές της εισροές δεν περιορίζονται στα δεξιά της: Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελληνική Λύση καρπώθηκε το 9,8% όσων αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι! Η ρητορική δεινότητα και η ετοιμολογία του αρχηγού της αποτελεί, αναμφισβήτητα, το δυνατό “χαρτί” της.

Ένα μειονέκτημα του κόμματος είναι πως μοιάζει αμιγώς προσωποπαγές και τα προβεβλημένα του στελέχη είναι περιορισμένα. Είναι χαρακτηριστικό πως ούτε βουλευτές του δεν γνωρίζουν την συνταξιούχο-κτηνοτρόφο που εξελέγη ευρωβουλευτής! Ο ίδιος δε επιδιώκει να αποτινάξει το στίγμα της συνωμοσιολογίας και της ακροδεξιάς για να πλευρίσει ένα ευρύτερο κοινό (στο κάτω-κάτω, δεν ήταν ο μόνος που πουλούσε τις “Επιστολές του Ιησού”!). Είναι το μεγάλο στοίχημα, προκειμένου το κόμμα του να αλλάξει πίστα, από απλό κόμμα διαμαρτυρίας…

Η περίπτωση Λατινοπούλου

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου είναι διαφορετική περίπτωση. Υπήρξε για καιρό πολιτεύτρια της ΝΔ, επιδιώκοντας να εκφράσει το ρεύμα της “Alt Right-Δεξιάς” στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, στα βήματα του τότε “Γαλάζιου” βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Η “Alt Right- Δεξιά” εντός ΝΔ έχει βεβαίως το τρίπτυχο “ασφάλεια, μεταναστευτικό, Ισλάμ”, όπως και την σκληρή πολεμική κατά της πολιτικής ορθότητας, κυρίως κατά των “θηλυπρεπών” προτύπων της “woke κουλτούρας”. Από νωρίς η Λατινοπούλου είχε διαπρέψει με αναρτήσεις της, όπως εκείνη για την… μόδα της αξύριστης μασχάλης στις γυναίκες!

Όμως, η ελληνική και η νεοδημοκρατική “Alt Right” Δεξιά, υιοθετούν σκληρή πολεμική κατά της Αριστεράς, όχι μόνο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά του ΚΚΕ, το οποίο δεν αντιμετωπίζουν με την “αστική ευγένεια” της παραδοσιακής ΝΔ, αλλά με  εμφυλιοπολεμικούς χαρακτηρισμούς, φτάνοντας στο σημείο να ζητούν ακόμα και την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος! (η Λατινοπούλου μετέφερε την κόντρα με το ΚΚΕ στα τηλεοπτικά πάνελ, το βράδυ των εκλογών).

Ένα ξέσπασμα του Μπογδάνου κατά του ΚΚΕ εντός Βουλής, όπου είχε μιλήσει για «εθνοπροδότες» (προκαλώντας την οργισμένη αποδοκιμασία του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια) είχε κοστίσει την διαγραφή του. Η δε Λατινοπούλου τον είχε στηρίξει, μιλώντας για την “επιβολή της ιδεολογικής κυριαρχίας της Αριστεράς στη ΝΔ!”. Λίγο μετά η ΝΔ “ξέκοψε” από την Λατινοπούλου, όταν είχε αναφερθεί με σκωπτικό τρόπο στα κιλά γνωστής παρουσιάστριας! Οι δυο τους συνεργάστηκαν, μέχρι που τελικώς ήρθε και η μεταξύ τους ρήξη…

Πάντως, εδώ έχουμε μία διαφορά με την Ελληνική Λύση, που αποφεύγει την εμφυλιοπολεμική ρητορική, με τον Βελόπουλο να δηλώνει πως συμφωνεί και με το “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” και με το “Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια”! Ο Βελόπουλος θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως “επανασερβίρει” το αντιμνημόνιο, στρεφόμενος αποκλειστικά κατά της παγκοσμιοποίησης και της “Νέας Τάξης Πραγμάτων”, υποστηρίζοντας την ενίσχυση της αυτάρκειας και της εθνικής παραγωγής, υψηλές συντάξεις από τις εξορύξεις και παραμένοντας ρωσόφιλος εν μέσω του νέου ψυχρού πολέμου που μαίνεται.

Μία αντισυστημική-λαϊκίστικη ρητορική που δεν την βλέπουμε στην Φωνή Λογικής, τουλάχιστον όχι σε τέτοιο βαθμό. Για παράδειγμα, στην πανδημία, η Λατινοπούλου (όσο ήταν στη ΝΔ) είχε υποστηρίξει την χρήση μασκών και τον εμβολιασμό, σε αντίθεση με τον Βελόπουλο που “έκτισε” κοινό αντιτασσόμενος εξαρχής στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την χρήση μάσκας, στο ίδιο μήκος με τα κόμματα της ευρωπαϊκής Νέας Δεξιάς (όπως της Μελόνι).

Το κόμμα Λατινοπούλου εστιάζει στην μηδενική ανοχή στην μετανάστευση, σε ζητήματα νόμου και τάξης και σε ταυτοτικά ζητήματα, αντιτασσόμενο στην “ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς” και στην woke ατζέντα. Με την υστερία της πολιτικής ορθότητας να συνοδεύει την τελευταία, ένα υπολογίσιμο τμήμα ψηφοφόρων είναι φανερό ενοχλείται – χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν η όποια αντίδραση στον γάμο των ομόφυλων είχε στηλιτευτεί περίπου ως “ομοφοβική”. Επομένως, δεν αποτέλεσε έκπληξη η επιτυχία της, παρά τον ανταγωνισμό που είχε από τον Βελόπουλο και τον Νατσιό.

Με δυναμική παρουσία στα social και καλογυρισμένα-προβοκατόρικα βίντεο, τόσο από την ίδια, όσο και από τον βασικό της υποψήφιο της Ανδρέα Παναγόπουλο, η Φωνή Λογικής “έχτισε” το δικό της κοινό, αντιτασσόμενη επίσης στην “χαλαρή” αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στην λαθρομετανάστευση, αλλά και στην καθιέρωση του όρου “γυναικοκτονία” στην ποινική δικονομία, ως “σεξιστικού”… Αν για τους ψηφοφόρους του ο Βελόπουλος “λέει αλήθειες” –  υποστηρίζοντας για παράδειγμα ότι οι φωτιές οφείλονται σε εμπρησμούς “για να μπουν ανεμογεννήτριες” –  η Λατινοπούλου στα μάτια των δικών της εμφανίζεται να πηγαίνει “κόντρα” στον κυρίαρχο δημόσιο λόγο, κοινώς να “τα ‘χώνει”!

Ίσως και το γεγονός ότι είναι γυναίκα πρόεδρος κόμματος σε έναν παραδοσιακά (στην χώρα μας) ανδροκρατούμενο-πολιτικό χώρο, κάνει πιο εύηχο το μήνυμα της, είναι εξάλλου δύσκολο να κατηγορηθεί για σεξισμό. Η Λατινοπούλου αναφέρεται διαρκώς σε «μεταλλαγμένη» και «αλλοιωμένη» από την πολιτική ορθότητα και woke κουλτούρα ΝΔ και σίγουρα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν διαφωνεί μαζί της! Βεβαίως δεν διαφωνεί ούτε ο Βελόπουλος, αλλά αυτό δεν αρκεί για να υπάρξει κοινό μέτωπο των δύο κομμάτων…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι