Θέμα χρόνου η επόμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ – Βαθαίνει το ψυχικό ρήγμα
20/02/2024Μπορεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίστηκε διχασμένη και να ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για αποκαθήλωση του Κασσελάκη, ωστόσο το βαθύτερο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, που σχετίζεται με την πολιτική φυσιογνωμία και την προοπτική του στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, παραμένει. Παράλληλα διευρύνεται και το ψυχικό ρήγμα μεταξύ του Κασσελάκη και αρκετών από τα κορυφαία στελέχη, τα οποία κίνησαν και την διαδικασία με προοπτική την καθαίρεσή του. Το ερώτημα όπως τίθεται τις τελευταίες ημέρες είναι “θα τους διώξει ή θα τον διώξουν;”.
Το σημαντικότερο είναι ότι σταδιακά αποξενώνεται ένα ποσοστό των πολιτών που μέχρι τον Ιούνιο 2023 ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ. Αποτυπώνεται αυτό στις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις. Πέντε μήνες μετά την επικράτησή του στην εσωκομματική αναμέτρηση και τρεις μήνες μετά την οριστική διάσπαση, ο Κασσελάκης δεν διαθέτει ελαφρυντικά. Η έκτοτε πορεία του κόμματος είναι δική του ευθύνη. Ενδεχομένως ο σημερινός πρόεδρος να προσελκύει μία κατηγορία κυρίως νέων ψηφοφόρων, ωστόσο είναι βέβαιο ότι αποξενώνει παραδοσιακούς ψηφοφόρους που προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ του 36%.
Η υπερβολική έκθεση της προσωπικής του ζωής προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις στους μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόρους. Αν και ο ίδιος είχε δηλώσει παλαιότερα ότι δεν έχει gay ατζέντα, αρκετές από τις κινήσεις του τον διαψεύδουν. Από τις πράξεις του προκύπτει ότι όχι απλώς έχει gay ατζέντα, αλλά και μεταφέρει την σεξουαλική του ταυτότητα στην πολιτική διεύθυνση του κόμματος. Συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση η συνεχής προβολή προσωπικών στιγμών με τον σύντροφό του, ακόμη και στο πλαίσιο πολιτικών εμφανίσεων.
Ο τρόπος που χειρίστηκε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η απειλή κυρώσεων στους βουλευτές κατά τρόπο που αναιρούσε τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κόμματος και την ψήφο κατά συνείδηση, όπως και οι κραυγαλέοι πανηγυρισμοί σε gay bar το βράδυ της ψήφισης του νομοσχεδίου, είναι αλάνθαστα σημάδια. Το «η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι το σωστό σε αντιπαράθεση με το λάθος και ότι η Ελλάδα μετά από αυτό το νομοσχέδιο πάει μπροστά» σίγουρα δεν άρεσε σε μία κατηγορία παραδοσιακών αριστερών και κεντροαριστερών ψηφοφόρων που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις για τους ΛΟΑΤΚΙ, αλλά δυσανασχετούν με τις υπερβολές.
Αυταρχισμός και ηγεμονική συμπεριφορά
Το θέμα δεν τίθεται αξιολογικά, αλλά από το πώς το χειρίζεται ο αρχηγός ενός κόμματος που επιθυμεί να είναι πολυσυλλεκτικό και δυνάμει πλειοψηφικό. Εκτός εάν στοχεύει μόνο στο κοινό των δικαιωματιστών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, θεωρώντας ότι θα επιβληθεί στην πλειοψηφία! Η επίκληση της νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης του Μητσοτάκη δεν είναι αρκετή για να συγκρατήσει τις διαρροές. Ψηφοφόροι ήδη αναζητούν εκλογική διέξοδο μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα στελέχη του κόμματος καταλογίζουν στον Κασσελάκη «αυταρχισμό και ηγεμονική αντίληψη», προσθέτοντας ότι ενίοτε παίρνει αμφιλεγόμενες αποφάσεις, δίχως να προηγηθεί καμία συζήτηση. Τα likes που αποσπούν οι προσωπικές του αναρτήσεις τον οδηγούν στην συνεχή επίκληση της αδιαμεσολάβητης επαφής με τον κόσμο. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι το κόμμα είναι και η οργάνωση σε ώσμωση με την πολιτική ιδεολογία. Αντίθετα ο αρχηγός και ένα κοινό που του κάνει like σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραπέμπει περισσότερο σε “ψηφιακό μπουλούκι”.
Ο Κασσελάκης συμπεριφέρεται ως πρωταγωνιστής σε reality όπου προβάλλει τον εαυτό του, άλλοτε στα τρακτέρ, άλλοτε σε ομιλίες σε μερικές δεκάδες ανθρώπους, άλλοτε στα Μετέωρα με τον σύντροφό του και άλλοτε να κουρεύεται ή να βγάζει βόλτα τον σκύλο. Αν και αρκετά στελέχη του επισήμαναν ότι πρέπει να περιορίσει την υπερβολική έκθεση, ο Κασσελάκης συμφωνεί αλλά δυσκολεύεται να “μαζευτεί”. Ορισμένοι του έχουν επισημάνει ότι η συνεχής προβολή του συντρόφου του δεν συνάδει με τα ελληνικά πολιτικά ήθη. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει προεδρικό σύστημα όπως στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει πρώτη κυρία/ος, ούτε πολιτική και προεκλογική δραστηριότητα της/του συντρόφου.
Ακόμη και εάν κάποια από όσα του καταλογίζουν έχουν δόση υπερβολής, είναι σαφές ότι από την ανάδειξή του δεν έχει προβάλλει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο την πολιτική φυσιογνωμία που θέλει να του προσδώσει, εκτός αν αυτή είναι συνυφασμένη με τα προσωπικά του story στο Instagram και την σεξουαλική του ταυτότητα. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι δεν διαθέτει πολιτική για τα μέσα ενημέρωσης ούτε τα κομματικά ούτε τα συστημικά πέρα από να τα καταγγέλλει.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η προβολή των θέσεων του κόμματος έχει υποβαθμιστεί, κάτι που βέβαια δεν εξισορροπείται από την προσωπική του έκθεση. Ο Κασσελάκης δείχνει να ενθουσιάζεται με προτάσεις ή ιδέες, αλλά ο ενθουσιασμός του διαρκεί λίγο. Όπως λέει στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας «ο ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες δεν έχει αρχή μέση και τέλος, δεν έχει συγκροτημένη παρουσία και πολιτική ταυτότητα».
Ενεργοποίηση Τσίπρα
Εάν στη σημερινή Πολιτική Γραμματεία δεν υπάρξει ανατροπή, όλα δείχνουν ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά προς το Συνέδριο που αρχίζει την Παρασκευή. Ενδεχόμενη πρόταση μομφής, όπως κυκλοφορούσε στα κομματικά παρασκήνια τις τελευταίες ημέρες, είναι πιο εύκολο να τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή όπου τα κουκιά είναι μετρημένα και θα χρειάζονταν οι μισοί από τους 300, παρά στο Συνέδριο.
Κάπως έτσι το οριστικό ξεκαθάρισμα φαίνεται να μετατίθεται για μετά τις ευρωεκλογές. Εάν ο Κασσελάκης πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα (δεύτερη θέση με ποσοστό κοντά στο 20% – είναι ο πήχης που ο ίδιος έβαλε στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή) τότε οι αποφάσεις θα είναι δικές του. Εάν χάσει την δεύτερη θέση με ποσοστό κοντά στο 10-12% που είναι το αρνητικό σενάριο τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιη ότι θα δρομολογηθεί η διαδικασία ανατροπής του.
Ας σημειωθεί ότι μετά την κοινοποίηση του ερωτηματολογίου δραστηριοποιήθηκε στο παρασκήνιο ο Τσίπρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έκανε τηλέφωνα και συναντήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι η πρωτοβουλία για την Πολιτική Γραμματεία ξεκίνησε από την Γεροβασίλη, που είναι στενά συνδεδεμένη μαζί του. Η δραστηριοποίηση του Τσίπρα στο παρασκήνιο συνδέεται με σενάρια για επιστροφή του μετά τις ευρωεκλογές με σημαία την ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου. Ωστόσο πιο ψύχραιμες απόψεις υποστηρίζουν ότι «ο Τσίπρας είναι καμένος στην συνείδηση της κοινής γνώμης, πέρα από το περιορισμένο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ενδεχόμενη καθαίρεση του Κασσελάκη θα δώσει απλώς την χαριστική βολή σε ένα προβληματικό κόμμα»…