ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μετά την παραίτηση Ντράγκι

Τί δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μετά την παραίτηση Ντράγκι

Ο κύβος ερρίφθη. Η Ιταλία οδηγείται τελικά σε πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου, μετά το πολιτικό θρίλερ που οδήγησε στην παραίτηση του Μάριο Ντράγκι. Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε την απόφαση για τη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας, κάτι που προϋποθέτει ότι οι εκλογές θα γίνουν εντός των επόμενων 70 ημερών.

Ο Ιταλός Πρόεδρος δήλωσε, μάλιστα, ότι «δεν υπάρχουν προοπτικές για τη σύσταση μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας», κλείνοντας οριστικά τα σενάρια για αναζήτηση σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την υπάρχουσα Βουλή. Ζήτησε, όμως, από τον Ντράγκι να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Έχασε την εμπιστοσύνη της Γερουσίας και κατ’ επέκταση της Βουλής. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έλαβε 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά στη Γερουσία των 315 μελών, αλλά αυτή η η επικράτηση, ουσιαστικά δεν έχει αντίκτυπο. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 158 ψήφοι.

Η μόνη δυνατότητα παραμονής του στην πρωθυπουργία θα ήταν να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας (ανοχής), κάτι που εκτίμησε ότι θα εντείνει και δεν θα λύσει το πρόβλημα. Δεν θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να συνεχίσει για πολύ, αφού θα είχε μπροστά της κρίσιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή-οικονομική κρίση, αλλά και τον προϋπολογισμό.  Ο ίδιος ο Ντράγκι είχε ζητήσει καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, κάτι που τελικά δεν εξασφάλισε.

Τί δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η κρίση που ξεκίνησε από την ανταρσία του Κινήματος των 5 Αστέρων (το οποίο πλέον έχει διασπαστεί) γενικεύτηκε, καθώς από την ψηφοφορία απείχαν τα δεξιά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Φόρτσα Ιταλία, γεγονός που αποτέλεσε ηχηρό ράπισμα για τον Ντράγκι. Ως αποτέλεσμα, πτώση κατέγραψαν οι ιταλικές μετοχές, με τους επενδυτές να αναμένουν την πρώτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την πτώση του Μάριο Ντράγκι και της κυβέρνησής του φαίνεται να απολαμβάνει ιδιαίτερα η Τζόρτζια Μελόνι, η ηγέτης των “Fratelli d’ITALIA” (Αδέρφια της Ιταλίας). Η Μελόνι ξεκίνησε την πολιτική της στράτευση στο κοινοβουλευτικό νεοφασιστικό κόμμα MSI (“Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα”) πολύ πριν την διορίσει ο Μπερλουσκόνι υφυπουργό Νεολαίας. Κατάφερε να ιδιοποιηθεί τις ψήφους της Λέγκας και μέρος του Κινήματος των 5 Αστέρων. Τα Αδέλφια της Ιταλίας είναι ένα ακροδεξιό κόμμα, το μοναδικό που δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση Ντράγκι.

Οι δημοσκοπήσεις, μάλιστα, δεν αποκλείουν ότι μπορεί να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός της Ιταλίας και μάλιστα μίας Ιταλίας που είναι αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα, ανεργία, brain drain και πολλά ακόμα. Όπως σχολίασε και ο Σέρτζιο Ματαρέλα «πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στα καθορισμένα χρονικά πλαίσια και το Σχέδιο Ανάκαμψης, να καταπολεμηθεί η πανδημία κορονοϊού και να ολοκληρωθεί μια σειρά διαδικασιών προς το συμφέρον της Ιταλίας». Η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λορένς Μπουν δήλωσε ότι η αποχώρηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, «πυλώνα για την Ευρώπη», ανοίγει μια «περίοδο αβεβαιοτήτων».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι