Μονομαχία Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για την εκπαίδευση
27/07/2021Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στις αλλαγές που πρόκειται να φέρει η ψήφισή του, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση, εστιάζοντας όμως και αυτός στο θέμα συζήτησης και όχι επί όλων των επίκαιρων ζητημάτων. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο εάν θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και στον κλάδο των εκπαιδευτικών, κάνοντας σαφές ότι στην παρούσα χρονική φάση δεν έχει τεθεί κάτι τέτοιο σοβαρά στο τραπέζι.
«Μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού εκπαιδευτικών, αλλά δεν θα ήταν στην παρούσα συγκυρία η ενδεδειγμένη λύση» είπε στην ομιλία του. Η πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας έχει ήδη κάνει το εμβόλιο, με τον πρωθυπουργό να τοποθετεί το ποσοστό αυτό στο 70%. Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας, υπογραμμίζει ότι οι πρώτοι που κινδυνεύουν είναι οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι έχουν μάλιστα ευθύνη απέναντι στους δικούς τους ανθρώπους.
Επανερχόμενος στα θέματα Παιδείας, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι σε περίπτωση που νοσήσουν μαζικά εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα είναι πρακτικά δύσκολο να αναπληρωθούν οι θέσεις τους, ενώ προανήγγειλε απόφαση που θα προβλέπει υποχρεωτικό εργαστηριακό τεστ (πιθανότατα PCR) για όσους εκπαιδευτικούς δεν έχουν εμβολιαστεί πριν μπουν στις αίθουσες των σχολείων.
Ποιότητα εκπαίδευσης
Για το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου ο Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων ότι «Οι ρυθμίσεις για το νέο σχολείο έρχονται να συμπληρώσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δηλώνουν κυρίως την πολιτική μας επιλογή η οποία είναι και προσωπική μου επιλογή η δημόσια εκπαίδευση να καταστεί και πάλι εθνική προτεραιότητα, να γίνει μοχλός κοινωνικής κινητικότητας, ευκαιρία ατομικής προκοπής για όλους και καταλύτης για τη συνολική πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας. Οργανώνει σε σύγχρονα πρότυπα τη ραχοκοκαλιά της εκπαίδευσης».
Επίσης τόνισε ότι σε αυτή την επιχείρηση αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου αξιοποιούνται όλες οι δυνάμεις, «Έγιναν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια έγιναν 11700 μόνιμοι διορισμοί. Σε συνέχεια 4500 προσλήψεων που έγιναν στην ειδική αγωγή». O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις λεπτομερείς διατάξεις του σχεδίου νόμου λέγοντας ότι «Η ποιότητα της εκπαίδευσης συνδέεται με την αυτονομία των σχολικών μονάδων. Η σύγκριση με διεθνή δεδομένα είναι απογοητευτική. Η Ελλάδα είναι ουραγός στις χώρες του ΟΟΣΑ. Για όσα συμβαίνουν στις τάξεις, δεν έχουν λόγο όσοι μοχθούν σε αυτές αλλά κάποιοι που κάθονται σε κάποια γραφεία μακριά από αυτές».
»Το αποτέλεσμα είναι ορατό. Μόνο εμείς και η Κύπρος διατηρούμε το μοναδικό σχολικό εγχειρίδιο. Αυτό αλλάζει. Στη θέση του αποκλειστικού βιβλίου θα υπάρχουν περισσότερες πηγές που το σχολείο θα επιλέγει. Σκοπός μας είναι η αποστήθιση σταδιακά να αντικαθίσταται από την κριτική και δημιουργική σκέψη» είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.
Βολές Τσίπρα για ελάχιστη βάση
Ο κ. Τσίπρας εξήγησε από την αρχή ότι λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος περιορίστηκε στα θέματα της Παιδείας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα βρεθεί ευκαιρία για να μιλήσουν για την πανδημία «που βρισκόμαστε από φιάσκο και από αδιέξοδο σε αδιέξοδο, αλλά και για τα θέματα ισονομίας που δεν τηρείτε», εννοώντας το ανακριβές πόθεν έσχες του πρωθυπουργού.
Στη συνέχεια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κ. Κεραμέως ότι έχουν άγνοια για την πραγματικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο μάλιστα για deals και golden boys. «Πήγατε στο κολλέγιο και σπουδάσατε στο εξωτερικό δίχως να περάσετε από το ελληνικό Πανεπιστήμιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Eνώ είπατε ότι κόβονται μαθητές με 3 και με 4 λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τελικά κόβονται και άριστοι μαθητές» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας και ρώτησε: «Θα διορθώσετε αυτή την αδικία;». Εν συνεχεία δεσμεύτηκε ότι με το που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα καταργηθεί και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε ευθύνη για να δημιουργήσουμε προσδοκίες και ελπίδες και να επανέλθει η Δικαιοσύνη. Λέμε σήμερα ότι η αποκατάσταση μίας αδικίας δεν είναι λαϊκισμός αλλά κράτος δικαίου».
Κλείνοντας απευθύνθηκε «Σε όλες και όλους που παρά τις μεγάλες θυσίες και προσπάθειες δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στα πανεπιστήμια μας: Δεν αποτύχατε. Μην το θεωρήσετε σαν μία προσωπική ήττα. Είστε, δυστυχώς, θύματα ενός εκδικητικού συστήματος που δεν έχει βασιστεί σε καμία ακαδημαϊκή μελέτη. Είστε θύματα μιας φανατισμένης και εμμονικής κυβέρνησης που νομίζει ότι διαλύοντας τη δημόσια παιδεία, θα εκδικηθεί τους πολιτικούς της αντιπάλους».
Βελτιώσεις θέλει κι ο Μητσοτάκης
Απαντώντας ο πρωθυπουργός στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις περιπτώσεις υποψηφίων που έγραψαν αρκετά μόρια αλλά δεν πέτυχαν στη σχολή της επιθυμίας τους, άφησε ανοιχτό το περιθώριο να εξεταστούν βελτιώσεις στο σύστημα εισαγωγής.
«Κάποιοι έγραψαν καλύτερα από τα παιδιά αυτά, Όπως κι όταν δώσατε εσείς κ. Τσίπρα όταν μπήκατε στο ΕΜΠ κάποιοι δεν μπήκαν γιατί έγραψαν χειρότερα από εσάς. Οι κανόνες είναι γνωστοί εκ των προτέρων κι αν υπάρχουν κάποιες ειδικές περιπτώσεις, εδώ είμαστε να διορθώσουμε κάποιες στρεβλώσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντικές παρεμβάσεις στο ισχύον πλαίσιο.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για επίπονες αλλά απαραίτητες αποφάσεις, καθώς οι σπουδές δεν δύναται να αποτελούν μέσο ικανοποίησης κοινωνικών στερεοτύπων. «Είναι δύσκολη απόφαση που έχει πολιτικό κόστος, δυσάρεστη απόφαση, η οποία ταράζει τα νερά της εκπαίδευσης διότι μειώνεται ο αριθμός των παιδιών που μπαίνουν στα πανεπιστήμια. Αλλά είναι επιβεβλημένη» επέμεινε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.