ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τι φοβάται ο Μητσοτάκης για τον χρόνο των εκλογών

Τι φοβάται ο Μητσοτάκης για τον χρόνο των εκλογών

Την περασμένη Δευτέρα από την κομματική συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την προεκλογική περίοδο που θα είναι σε κάθε περίπτωση μακρά αλλά δεν προσδιόρισε πόσο. Ο ίδιος είπε ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν Απρίλιο ή Μάιο και οι Δεύτερες 40 ημέρες αργότερα. Βέβαια από τις αρχές Απριλίου (κυκλοφορούν δύο ημερομηνίες 2-9 Απριλίου) μέχρι το τέλος Μαΐου (αν και ως πιθανή φέρεται η 14η Μαίου) μεσολαβούν περίπου δύο μήνες.

Εν  ολίγοις σχηματισμό κυβέρνησης θεωρητικά μπορεί να έχουμε από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. Στην ακραία περίπτωση η χώρα εισέρχεται σε μία προεκλογική περίοδο που θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες. Το σενάριο δεν είναι αβάσιμο  καθώς ήδη διακινείται το επιχείρημα ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να γίνουν οι πρώτες εκλογές τον Απρίλιο γιατί μέχρι τις δεύτερες θα έχει διοριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα είναι πειρασμός για τον Ερντογάν, που βρίσκεται και εκείνος σε προεκλογική περίοδο, μία πρόκληση στο Αιγαίο ή στην Μεσόγειο.

Εκείνο όμως που είναι περισσότερο βάσιμο είναι ο υπολογισμός των εκλογικών ποσοστών σε σχέση με τις ημερομηνίες. Όσο πιο αργά τόσο πιο καλά για την κυβέρνηση. Ο πιο βασικός λόγος είναι η ψήφος των νέων. Πολλοί νέοι με την έναρξη του καλοκαιριού είτε θα είναι ακόμη σε εξεταστική περίοδο στις πανεπιστημιακές τους σχολές, είτε θα έχουν αρχίσει να δουλεύουν σε τουριστικές περιοχές, είτε θα κάνουν οι ίδιοι διακοπές. Μία κατηγορία δηλαδή στην οποία υπερτερεί συντριπτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει εμπόδια να πάει στην δεύτερη κάλπη από την οποία επιδιώκει αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιπλέον μέσα στους επόμενους μήνες προσδοκά βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και του διεθνούς περιβάλλοντος, μείωση των αναγκών θέρμανσης και γενικότερα βελτίωση του κοινωνικού κλίματος, αν και υπάρχει πάντα η ακρίβεια που δεν μπορεί και δεν θέλει να την αντιμετωπίσει.

Από την άλλη πλευρά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει κινήσεις που δείχνουν ότι δεν θα μακρύνει τόσο πολύ ο χρόνος των εκλογών. Ήδη έχει ξεκινήσει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα, όπως και  μέσα στο λεκανοπέδιο σε περιοχές που υστερεί όπως ο Κορυδαλλός που εξήγγειλε ξανά την δέσμευσή του για απομάκρυνση των φυλακών. Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε την Θράκη και η επόμενη περιοδεία θα είναι στην Κρήτη. Κατά τις επισκέψεις του δίνει και συνεντεύξεις Τύπου στους τοπικούς ανταποκριτές.

Τα κρυφά σημεία

Παράλληλα ξεκινά και τις θεματικές συνεντεύξεις Τύπου στην Αθήνα. Η πρώτη θα δοθεί την προσεχή Δευτέρα και θα περιορίζεται στα εργασιακά θέματα και στα θέματα της οικονομίας. Το πρώτο αφήγημα που θέλει να στηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι την πρώτη τετραετία έκανε πράξη την υπόσχεση για μείωση της φορολογίας, η δεύτερη θα είναι αφιερωμένη στην αύξηση των μισθών και των αμοιβών. Την Δευτέρα θα επαναλάβει βέβαια την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα εξαγγείλει και ένα νέο επίδομα. Η έντονη και πυκνή δραστηριότητα που είναι εκ των πραγμάτων προεκλογική συνηγορεί υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα ή πάντως όχι στο τέλος.

Ο πρωθυπουργός με τις ενέργειές του δημιουργεί επικοινωνιακά γεγονότα και προνομιακή προβολή των θέσεών του εκμεταλλευόμενος την συντριπτική υπεροπλία που ακόμη διαθέτει στα Μέσα Ενημέρωσης. Φυσικά τα συστημικά ΜΜΕ ενισχύουν την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης αποφεύγοντας δύσκολα θέματα όπως το ενεργειακό, η ακρίβεια και πολύ περισσότερο η αντιδημοκρατική μεθόδευση των υποκλοπών και η αντισυνταγματική συγκάλυψη. Αντίθετα ανεβάζουν θέματα ήσσονος σημασίας όπως πχ η κατάθεση της γραμματέως του Καλογρίτσα ή η παρακολούθηση στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ το μακρινό 2016.

Ακόμη κι έτσι όμως τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Όπως έγραψε και ο Γιάννης Λούλης σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το περασμένο Σάββατο βασιζόμενος στην -διαχρονικά πιο αξιόπιστη όπως την θεωρεί- εταιρεία ερευνών, MRB η διαφορά είναι στις 5 μονάδες. Η τάση είναι πτωτική για την κυβέρνηση αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει με τον ρυθμό και το ποσοστό που θα ανέμενε κανείς από μία επιβαρυμένη κυβέρνηση.

Παράλληλα οι μετρήσεις της ίδιας εταιρείας δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σημαντικό ποσοστό αρνητικής γνώμης και δεν είναι το ισχυρό χαρτί. Η κυβέρνηση όμως έχει ακόμη ένα αρνητικό ότι μπορεί να προσδοκά μόνο στην αυτοδυναμία, προοπτική που μένει ζωντανή μόνο λόγω της στάσης του Νίκου Ανδρουλάκη που εξακολουθεί να κάνει σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ στερώντας έτσι την πολιτική δυναμική ενός ρεύματος νίκης και κυβέρνησης συνεργασίας των δύο βασικών κομμάτων της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Ενδεικτικό πάντως της δύσκολης θέσης που βρίσκεται η ΝΔ είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτή την φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί ντιμπέιτ με τον Τσίπρα, κάτι που είχε αποφύγει επιμελώς στην προεκλογική περίοδο του 2019 όταν προηγείτο καθαρά και ήξερε ότι από μία αναμέτρηση μόνο να χάσει είχε. Προφανώς το επικοινωνιακό επιτελείο και ο σύμβουλος Σταν Γκρήνμπεργκ έκριναν ότι η συνεχής άρνηση θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι