ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με νέες αποκαλύψεις προειδοποιεί ο Τζανερίκος – Τι λέει το Μαξίμου (upd)

Με νέες αποκαλύψεις προειδοποιεί ο Τζανερίκος - Τι λέει το Μαξίμου (upd)

Ο παραιτηθείς Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος, ανέφερε απόπειρα επηρεασμού του για το “κόμμα Κασιδιάρη”, μετά από την υπόγεια κίνηση της κυβέρνησης. Μετά από την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος διέψευσε τις καταγγελίες του παραιτηθέντα αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου για προσπάθεια επηρεασμού του από στελέχη της κυβέρνησης, ο Χρήστος Τζανερίκος προχώρησε σε νέες δηλώσεις.

Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν τόσο τις σημερινές δηλώσεις του πρώην Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, όσο και την παραίτηση του, σε… πικρία. Ο κ. Τζανερίκος ζήτησε από την κυβέρνηση να γίνει Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, λέγοντας ότι έχει ισχυρές επιχειρηματικές πλάτες, επιχείρημα που δημιούργησε έλλειμμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του και δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτό το αίτημα του, όπως ξεκαθάριζαν οι ίδιες πηγές. Παράλληλα, επεσήμαιναν, κατηγορηματικά ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συναντήθηκε ποτέ με τον πρώην Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Προηγουμένως, ο κ. Τζανερίκος ανέφερε στη Μαίρη Μπενέα: «Εάν επιμείνουν ότι, όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιον Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα και γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου, μια μέρα πριν κάνω τη δήλωση μου, για την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού μου. Εάν δεν βγει ο ίδιος να πει τι έγινε στην “επαφή” μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω εγώ με λεπτομέρειες, ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιαδιάρη στις εκλογές και σε περίπτωση, που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε..!» δήλωσε στο iEdiseis.

«H συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη έγινε την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 9.30 το πρωί, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε την πρωτοβουλία να με καλέσει, για να συζητήσουμε, όπως είπε, διαδικαστικά θέματα. Μου είχε ζητήσει να έρθει στο γραφείο μου στον Άρειο Πάγο και το αρνήθηκα, λέγοντας του ότι, δεν μπορώ να δέχομαι υπουργούς στον Άρειο Πάγο, γιατί δεν είναι πρέπον ένας Υπουργός να επισκέπτεται τα γραφεία Δικαστών στον Άρειο Πάγο.

Δεν γνώριζα, ούτε μου είπε ποιο θα είναι το αντικείμενο της συζήτησης. Έτσι μου πρότεινε να πάω στο γραφείο του και δέχτηκα, για να δω μήπως είναι θεσμικό θέμα που αφορά τη Δικαιοσύνη και εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργού Επικρατείας. Πήγα λοιπόν και εκεί με ρώτησε, εάν έχω να προτείνω κάτι, για να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο, για το κόμμα Κασιδιάρη και του απάντησα ότι, δεν έχω να προτείνω κάτι, γιατί είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο και δεν χρειάζεται κάτι άλλο και δεν έχω να προτείνω κάτι. Λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Απριλίου, κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη, η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη. Τι μεσολάβησε από τη συνάντηση μας με τον κ. Γεραπετρίτη μέχρι τις 6 Απριλίου, που κατατέθηκε η τροπολογία Βορίδη στη Βουλή;».

Τι λέει ο Τζανερίκος

Και συνεχίζει ο κ. Τζανερίκος: «Αφού λοιπόν με κάλεσε ο κ. Γεραπετρίτης, για να συζητήσουμε διαδικαστικά θέματα, όπως λέει και με ρώτησε εάν έχω να προτείνω κάτι, για το νομικό πλαίσιο, για το κόμμα Κασιδιάρη, πως και δεν μου ανέφερε τίποτα, για την τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, στις 6 Απριλίου; Δεν θα έπρεπε να έχει ζητήσει τη γνώμη μου, αφού τον ενδιέφερε η γνώμη μου; Θα μπορούσε να μου έχει πει «αυτό θα κάνουμε». Γιατί λοιπόν δεν ενημερώθηκα, αφού μου δόθηκε η πρωτοβουλία να πω τις απόψεις μου; Και γιατί δεν με ενημέρωσαν μετά και γιατί, αφού το αποφάσισαν δεν με ενημέρωσαν, αφού ήθελαν τη γνώμη μου;»

Στο ερώτημα πότε έγινε η επαφή με τον κυβερνητικό παράγοντα ο κ. Τζανερίκος απάντησε: «Το περασμένο Σάββατο, στις 8 Απριλίου. Εγώ δεν είχα καμία πρωτοβουλία, ούτε για τη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη, ούτε για τη δεύτερη “επαφή” με τον Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα. Δεν είχα λόγο. Ας πουν λοιπόν αυτοί, γιατί συναντηθήκαμε? Γιατί είχαν αυτές τις πρωτοβουλίες; Για να κουβεντιάσουμε για τον καιρό, ή για τα γενικότερα θέματα της Δικαιοσύνης, που σοβούν εδώ και 50 χρόνια; Ας μας πουν εκείνοι που είχαν τις πρωτοβουλίες… Εκτός και εάν τις αρνούνται…», αναφέροντας πως «μου προτάθηκε να βοηθήσω, να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη. Και σε περίπτωση που βοηθήσω, μου δόθηκε η υπόσχεση ότι, θα μπορούσα ενδεχομένως να αξιοποιηθώ σε διάφορες Αρχές, άμα τη αφυπηρέτηση μου, δηλαδή να ηγηθώ σε Αρχές».

Και συμπλήρωσε o ο Ανώτατος Δικαστής: «Εάν επιμείνουν ότι, όσα είπα είναι ανακριβή, τότε θα αναγκαστώ να αποκαλύψω εγώ από ποιόν Ανώτατο Κυβερνητικό παράγοντα και γιατί οχλήθηκα το Σάββατο στις 8 Απριλίου, μια μέρα πριν κάνω τη δήλωση μου, για την πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού μου. Εάν δεν βγει ο ίδιος να πει τι έγινε στην “επαφή” μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω πω εγώ με λεπτομέρειες, ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιαδιάρη στις εκλογές και σε περίπτωση, που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε..!» Και κατέληξε ο κ. Τζανερίκος: «Γιατί πρέπει να προστατεύσω τον εαυτό μου και το κύρος της Δικαιοσύνης. Εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα από μένα. Γιατί εγώ δεν τα ξέρω όλα, ούτε μου τα είπανε».

Ο Ανώτατος Δικαστής παραιτήθηκε την περασμένη Δευτέρα (10/4), καταγγέλλοντας πρωτοφανή προσπάθεια επηρεασμού του από την Κυβέρνηση. Είναι γνωστό επίσης ότι οι αρχικές δηλώσεις προκάλεσαν θόρυβο και ακολούθησαν κρίσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν «αντιθεσμική» τη στάση του. Στις επικρίσεις μάλιστα ότι, θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί, καθώς εξέφρασε δημόσια την κρίση του, για την υπόθεση του κόμματος “Έλληνες”, ο παραιτηθείς Αντιπρόεδρος ΑΠ απάντησε:

«Μετά τις δηλώσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν αντιθεσμική τη δήλωσή μου και δεν παραιτήθηκα αμέσως, όπως είπαν, ενώ άσκησα κριτική στη διάταξη του νόμου για τον Κασιδιάρη, να μας πούνε οι συνταγματολόγοι πόσο θεσμικές είναι οι παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, που ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές

Συνέντευξη

Εξάλλου σε συνέντευξη του στο dikastiko.gr o κ. Τζανερίκος αναφέρει δεύτερη επικοινωνία με «υψηλόβαθμο αξιωματούχο που μου είπε «βοήθα και υπάρχουν και ανεξάρτητες αρχές»,. Περιγράφει τι διημείφθη στη συνάντησή του με τον υπουργό Επικρατείας και αναφέρει πως αντιθεσμική δεν ήταν η δήλωσή του αλλά «οι παρεμβάσεις στο έργο του».

Ο πρώην επικεφαλής του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου που θα κρίνει την τύχη του “κόμματος Κασιδιάρη” λέει εμμέσως πλην σαφώς πως ουσιαστικά βολιδοσκοπήθηκε για να διαφανεί η στάση του ενόψει της κρίσιμης δίκης και όταν δεν εκδήλωσε τις προθέσεις του, τότε υπήρξε νέα επικοινωνία με κυβερνητικό αξιωματούχο που του είπε να βοηθήσει προφέροντας – εμμέσως- ανταλλάγματα. Ο πρώην αντιπρόεδρος, που βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη συνομιλία του με το dikastiko.gr αρνήθηκε να αποκαλύψει άλλη λεπτομέρεια για αυτή τη δεύτερη επικοινωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά «ο συνομιλητής μου ξέρει».

«Δεν είπα ούτε αν διαφωνώ ούτε αν συμφωνώ. Προφανώς λοιπόν επειδή δεν αποκόμισε κάτι από εμένα, αποφασίστηκε εν συνεχεία να έρθει η συμπληρωματική τροπολογία που μου αφαιρούσε το δικαίωμα να επιλέξω το πενταμελές συμβούλιο», αναφέρει και διερωτάται: «Αν είχαν σκοπό να τη φέρουν γιατί δεν με ενημέρωσε ο κ. υπουργός για όλα εκείνη την ημέρα;».

Σε ότι αφορά τους καθηγητές που αναφέρθηκαν σε αντιθεσμική αντίδρασή με την δήλωσή του λέγοντας «δε θα έκανα αυτή τη δήλωση αν δεν υπήρχαν παρεμβάσεις στο έργο μου, οι οποίες εκδηλώθηκαν και με τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Αυτό είναι θεσμικό άραγε;».

Ολόκληρη η συνομιλία του κ.Τζανερίκου με το dikastiko.gr έχει ως εξής:

«Ερώτηση: Γιατί δεν παραιτηθήκατε αμέσως όταν κάνατε τη δήλωση, που χαρακτηρίστηκε αντιθεσμική;

Απάντηση: Αντιθεσμικό θα ήταν να υποβάλλω την παραιτησή μου στα ΜΜΕ και όχι όπως προβλέπει ο νόμος να υποβάλλεται στα αρμόδια όργανα, κάτι που τελικά έγινε στις 07.30 το πρωί της Δευτέρας. Αλλωστε έχοντας κάνει τη δήλωση είχα ήδη αποφασίσει να παραιτηθώ, αλλιώς δεν είχα λόγο να κάνω αυτή τη δήλωση, εφόσον γνωρίζω εκ της 40ετούς εμπειρίας μου τους κανόνες που διέπουν το ρόλο μου.

Ερώτηση: Εν τέλει γιατί κάνατε αυτή τη δήλωση. Τι συνέβη;

Δε θα έκανα αυτή τη δήλωση αν δεν υπήρχαν παρεμβάσεις στο έργο μου, οι οποίες εκδηλώθηκαν και με τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Αυτό είναι θεσμικό άραγε;

Ερώτηση: Υπήρξε συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη και με ποιο περιεχόμενο;

Υπήρξε πράγματι, αλλά όχι σε κάποιο καφενέ όπως λέγεται. Μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να βρεθούμε στο γραφείο μου, αλλά του απάντησα πως δεν είναι σωστό, αλλά μπορώ να πάω εγώ στο κέντρο. Και πήγα στο δικό του, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση έγινε στις 31 Μαρτίου και ώρα 09.30 το πρωί. Εκεί ο κ.υπουργός μου είπε ότι καλό θα ήταν να πείθαμε την κοινωνία να αποκλείσει αυτό το ναζιστικό μόρφωμα αλλα τώρα είναι αναγκαίο να γίνει με τη νομοθετική ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση. Μάλιστα μου ζήτησε κι ένα υπόμνημα με τις προτάσεις μου για την κατάσταση της Δικαιοσύνης. Με ρώτησε επίσης αν θεωρώ ότι η ρύθμιση χρειαζόταν κάποια προσθήκη και είπα όχι.

Ερώτηση: Εκφραστήκατε υπέρ ή κατά;

Δεν είπα ούτε αν διαφωνώ ούτε αν συμφωνώ. Προφανώς λοιπόν επειδή δεν αποκόμισε κάτι από εμένα, αποφασίστηκε εν συνεχεία να έρθει η συμπληρωματική τροπολογία που μου αφαιρούσε το δικαίωμα να επιλέξω το πενταμελές συμβούλιο. Το οποίο συμβούλιο έκρινε τα πάντα στη διαδρομή όλων των εκλογικών αναμετρήσεων, όπως π.χ την περίπτωση της Χρυσής Αυγής με την υπ΄αριθμόν 65/2014 υπό την προεδρία του κ. Χρυσικού.  Ουδέποτε αμφισβητήθηκε. Και ξαφνικά, ενώ την Παρασκευή ζητούσαν τη γνώμη μου, χωρίς να ενημερωθώ (εφόσον γίνεται λόγος για θεσμική συνάντηση, όταν βέβαια θεσμικά αρμόδιος ως πολιτικός προϊστάμενος είναι μόνον ο Υπουργός Δικαιοσύνης) ως επικεφαλής του αρμόδιου Α1 τμήματος έρχεται αυτή η τροπολογία όπως ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης, την επόμενη Πέμπτη. Αν είχαν σκοπό να τη φέρουν γιατί δεν με ενημέρωσε ο κ. υπουργός για όλα εκείνη την ημέρα;

Ερώτηση: Είχατε άλλη όχληση;

Ναι, πριν γίνει γνωστή η νέα τροπολογία μου ζητήθηκε σε επικοινωνία με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο «να βοηθήσω και υπάρχουν και ανεξάρτητες αρχές με την αφυπηρέτηση».

ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:  «Η πρωτοφανής παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη τελικά δεν περιορίζεται μόνο στους «καφέδες» του κ. Γεραπετρίτη πέριξ του Μαξίμου με δικαστές, αλλά φτάνει και σε απόπειρα δωροδόκησής τους με υποσχέσεις για αξιώματα. Αυτά καταγγέλλει σήμερα στο iEidiseis.gr ο πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Τζανερίκος.

»Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο. Οφείλει να απαντήσει. Ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση; Τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί; Σε κάθε περίπτωση με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς.​»

Διάψευση

Πάντως ο Κυβερνητικός ΕκπρόσωποςΓιάννης Οικονόμου διέψευσε την καταγγελία στην οποία προχώρησε ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι δεν υπήρξε παρέμβαση της κυβέρνησης, παρά μόνο η απαραίτητη διαβούλευση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου για δικονομικά ζητήματα.

«Δεν έχει υπάρξει καμία τέτοιου είδους παρέμβαση από τη μεριά της κυβέρνησης. Όμως, το σοβαρό δεν είναι να σχολιάζω αυτά τα πράγματα. Το σοβαρό που έχουμε απέναντί μας είναι να καταλάβουμε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της δίνει το Σύνταγμα για να υψώσουμε δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων με τον οποιονδήποτε μανδύα στις εκλογικές διαδικασίες είναι μια επιλογή βαθιά αξιακή και πολιτική, την οποία δεν παζαρεύουμε με κανένα. Και σε κανένα επίπεδο. Από εκεί και πέρα όλοι κρίνονται απέναντι σε αυτό το κορυφαίο πολιτικά και θεσμικά ζήτημα και για τα λόγια τους και για τη στάση τους», είπε χαρακτηριστικά για τον Χρήστο Τζανερίκο.

Σε ερώτηση αν αμφισβητεί τη σοβαρότητα του Χρήστου Τζανερίκου απάντησε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κρίνει τη σοβαρότητα κανενός ανθρώπου και επανέλαβε ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από τη μεριά της κυβέρνησης και «δεν θα μπορούσε να υπάρξει, διότι εμείς δεν παζαρεύουμε την άποψή μας ότι εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Όλοι κρίνονται και από τα λόγια τους και από τις πράξεις τους».

Σε νέα ερώτηση για το θέμα και τι εννοεί ο κ. Τζανερίκος, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι: «Τώρα εγώ πώς μπορώ να σας απαντήσω; Πού να ξέρω τι εννοεί ο κ. Τζανερίκος;».

Στη συνέχεια επανέλαβε: «Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της κυβέρνησης σε κανένα επίπεδο. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όσοι εστιάζουν όχι στη μεγάλη εικόνα, αλλά σε άλλα πράγματα, είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παζαρεύει την αξιακή της αρχή να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία από το οποιοδήποτε τέχνασμα θέλουν να εφεύρουν εγκληματικές οργανώσεις ή μετέχοντες σε εγκληματικές οργανώσεις και μαχαιροβγάλτες για να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές. Δεν υπάρχει κανένα παζάρι να γίνει, δεν υπάρχει συζήτηση σε αυτό. Τελεία και παύλα».

Με τους δημοσιογράφους να επιμένουν και να αναφέρουν ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει παραδεχθεί τη συνάντηση, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η συνάντηση που έγινε με την ηγεσία του Αρείου Πάγου ήταν για δικονομικά ζητήματα και όχι κάτι άλλο. «Αυτό είναι απολύτως θεμιτό και θεσμικά επιβεβλημένο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Τι σχέση έχει αυτό με όλα τα απίθανα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τώρα; Καμία», τόνισε ο κ. Οικονόμου. «Παζάρια, ανταλλάγματα, ταξίματα, οτιδήποτε άλλα, ούτε έγιναν, ούτε θα μπορούσαν να γίνουν σε καμία περίπτωση. Είναι τελείως έξω από το αξιακό μας πλαίσιο και τελείως έξω από τη λογική μας», συμπλήρωσε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι