ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι λέει το Politico για συναλλαγή της Ελλάδας με Σαουδάραβες για το Μουντιάλ

Τι λέει το Politico για συναλλαγή της Ελλάδας με Σαουδάραβες για το Μουντιάλ

Δημοσίευμα του Politico με τίτλο «Πώς σχεδιάζουν οι Σαουδάραβες να αγοράσουν το Μουντιάλ» και κεντρική φωτογραφία τον Κυριάκο Μητσοτάκη τετ-α-τέτ με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γράφει ότι η Σαουδική Αραβία προτίθεται να αναλάβει το κόστος κατασκευής πολλών υποδομών στη χώρα μας με αντάλλαγμα η Ελλάδα να την στηρίξει στο θέμα της συνδιοργάνωσης του Μουντιάλ σε επτά χρόνια. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης διέψευσε, ενώ ο Γιώργος Κύρτσος έγραψε «ο Μητσοτάκης στα χνάρια της Καϊλή».

«Το δημοσίευμα του Politico, περί “εξαγοράς” της Ελλάδας από τη Σαουδική Αραβία για το Μουντιάλ 2030, είναι γεμάτο ανακρίβειες. Μεταξύ των δύο χωρών και της Αιγύπτου διεξάγονται μεν επαφές, αλλά ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο διερεύνησης δυνατοτήτων για κατάθεση υποψηφιότητας», έγραψε συγκεκριμένα ο υφυπουργός Αθλητισμού στο twitter. Εκεί ο Γιώργος Κύρτσος ανήρτησε το εξής: «”Υπόδειγμα” σε ζητήματα κράτους δικαίου, ελευθερίας ΜΜΕ, ο Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το Politico είναι αγκαλιά με τον αιμοσταγή πρίγκηπα διάδοχο της Σ. Αραβίας. Του προσφέρει κάλυψη, διεκδικώντας χρήμα, κοινή διοργάνωση παγκόσμιου ποδοσφαιρικού κυπέλλου. Στο δρόμο που χάραξε η Καϊλή».

Σύμφωνα με το Politico ο Σάλμάν προσφέρθηκε να πληρώσει για την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο, αν οι ηγέτες των δύο χωρών συμμαχήσουν να συνδιοργανώσουν με τους Σαουδάραβες το ποδοσφαιρικό Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 και δεχθούν οι τελευταίοι να φιλοξενήσουν το 75% των αγώνων. Η κατασκευή των γηπέδων (κόστους δισ. ευρώ) συζητήθηκε σύμφωνα με το Politico ιδιαιτέρως μεταξύ του Σαλμάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη πέρσι το καλοκαίρι. Αποδίδει την πληροφορία περί κατ’ ιδίαν συζήτησης σε «έναν υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο που έχει γνώση του θέματος», χωρίς να αναφέρεται η εθνικότητα της δημοσιογραφικής πηγής.

Την πληροφορία για το ποσοστό αγώνων φέρεται να έδωσε άλλος αξιωματούχος, επίσης ανώνυμα. Δεν είναι γνωστό αν οι δύο ηγέτες δέχθηκαν τις προτάσεις του Σαλμάν –γράφει το Politico– αλλά είναι εν γένει γνωστό ότι οι τρεις χώρες επεξεργάζονται την πρόταση να φιλοξενήσουν τους αγώνες του 2030. «Αποκαλύπτουμε για πρώτη φορά την οικονομική πρόταση προς την Ελλάδα, κάτι που θα πυροδοτήσει επικρίσεις, μια που οι Σαουδάραβες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τον μυθικό πλούτο τους για να εξαγοράσουν ουσιαστικά το Κύπελλο, δημιουργώντας μια διηπειρωτική συμμαχία για να μανιπουλάρουν έντεχνα την σχετική ψηφοφορία», γράφει το Politico, και συνεχίζει:

Για να πείσουν τα μέλη της FIFA περί του πλεονεκτήματος της συγκεκριμένης “τριάδας”, οι Σαουδάραβες προβάλλουν το επιχείρημα ότι το με τη συγκεκριμένη συνεργασία, θα προβληθούν αγώνες σε τρεις ηπείρους, «προσφέροντας μια γεωγραφική ισορροπία». Αν γινόταν αποκλειστικά στη Μέση Ανατολή –λένε οι Σαουδάραβες– θα είχαν περάσει μόνον οκτώ χρόνια από τους αγώνες στο Κατάρ το 2022 και το εγχείρημα δεν θα είχε καλή ευόδωση.  Βασικοί αντίπαλοι μέχρι στιγμής είναι ο συζητούμενος συνασπισμός (ως προς το Μουντιάλ), Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ουκρανίας, ενώ από την Νότιο Αμερική η τετράδα Αργεντινής, Ουρουγουάης, Παραγουάης και Χιλής.

Η σχετική απόφαση για τη διοργάνωση του 2030 θα ληφθεί με ψηφοφορία της FIFA το 2024 και αυτή έχει πάνω από 200 ενώσεις-μέλη στον κόσμο. Οι Σαουδάραβες ποντάρουν στο ότι η Αίγυπτος θα προσελκύσει τις αφρικανικές ψήφους και η Ελλάδα τις ευρωπαϊκές. Το Politico ζήτησε και από τις τρεις κυβερνήσεις να σχολιάσουν την πληροφορία. Η ελληνική και η σαουδαραβική αρνήθηκαν να σχολιάσουν, η δε αιγυπτιακή απλώς δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό. Και η FIFA αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε από το Politico.

Το Politico αναφέρει ότι αν έπαιρνε τη διοργάνωση η Σαουδική Αραβία, αυτό θα αποτελούσε την κορωνίδα της φιλόδοξης στρατηγικής της να κυριαρχήσει στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Η χώρα αυτή έχει ήδη πετύχει να φιλοξενήσει μεγάλους πυγμαχικούς αγώνες, ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις και ράλι της Φόρμουλα Ένα, ενώ παράλληλα διοργανώνει και μεγάλο αγώνισμα για το γκολφ. Θα φιλοξενήσει επίσης το ποδοσφαιρικό Κύπελλο της Ασίας το 2027.

Το Politico γράφει ότι η φιλοδοξία της Σαουδικής Αραβίας είναι ουσιαστικά γεωπολιτική και θέλει να καθιερωθεί σαν ένα αφροευρασιατικό κέντρο σε μια νέα τάξη πραγμάτων στο διεθνές προσκήνιο. Κάτι τέτοιο θα της έδινε πολύ μεγάλη ισχύ και επιρροή στην ευρύτερη περιοχή. Προς τον σκοπό αυτό χτίζει σχέσεις με χώρες-κλειδιά. «Το τριπολικό Μουντιάλ μαζί με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν οφείλεται ούτε σε αλτρουισμό ούτε σε γενναιοδωρία. Είναι απλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση του Ριάντ, χαρίζοντας στην ουσία αθλητικά γήπεδα», γράφει.

Προσθέτει ότι αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υπογραμμίζουν τη βαρβαρότητα της χώρας προς τους ομοφυλόφιλους και τους μετανάστες. «Η καταπίεση δεν πρέπει να ανταμείβεται με μια μεγάλη διοργάνωση όπως είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Όσο η χώρα αυτή κάνει διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλοφίλων και τιμωρεί τις γυναίκες που είναι ακτιβίστριες, αλλά και όσο δεν παρέχει ασφάλεια στους μετανάστες εργάτες που θα οικοδομήσουν και τα περισσότερα νέα στάδια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας, δεν μπορεί να θεωρείται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει η FIFA για τα ανθρώπινα δικαιώματα», γράφει το Politico. Η διοργάνωση του Μουντιάλ από το Κατάρ το 2022 επικρίθηκε δριμύτατα όσον αφορά στη μεταχείριση των μεταναστών οικοδόμων και εν γένει των εργατών στη χώρα.

Στην Ελλάδα –γράφει το Politico– «το θέμα της οικοδόμησης νέων αθλητικών εγκαταστάσεων είναι πολύ ευαίσθητο, καθώς θεωρείται ως κυβερνητική σπατάλη και υπερβολή. Το 2004 η Αθήνα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατασπαταλώντας 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Εν συνεχεία το μεγαλύτερο μέρος αυτών των υποδομών εγκαταλείφθηκε. Όταν η χώρα εν συνεχεία μπήκε σε μια δεκαετή οικονομική κρίση και κατέφυγε στο δανεισμό για να μην κηρύξει χρεοκοπία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες προκαλούσαν πλέον στους Έλληνες την οργή, καθώς διερωτούνταν μήπως αυτοί ήταν μια από τις βασικές αιτίες της κρίσης.

»Είκοσι χρόνια μετά το υπερθέαμα των Ολυμπιακών, πολλές από τις 30 ειδικές εγκαταστάσεις περιέπεσαν σε αχρηστία ενώ κάποιες μάλιστα κατεδαφίστηκαν. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να αναπτύξει δεσμούς με τη Σαουδαραβία και άλλες χώρες του Κόλπου, για να ισορροπήσει την βασική της αντίπαλο Τουρκία και την επεκτατική πολιτική της τελευταίας στην περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε πολλές φορές το Ριάντ και η Ελλάδα προσέφερε αμυντικό υλικό και στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία. Πέρσι τον Ιούλιο η Αθήνα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη την οποία επισκέφθηκε ο μπιν Σαλμάν μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου και αντιφρονούντα Τζαμάλ Κασόγκι, – δολοφονία που ο ίδιος προσωπικά διοργάνωσε σύμφωνα με απόρρητα αμερικανικά αρχεία που έχουν δοθεί πλέον στη δημοσιότητα», όπως γράφει το Politico. Και συνεχίζει:

«Ο μπιν Σαλμάν έχει διαγραφεί από τα μαύρα κατάστιχα της Δύσης, επειδή έπρεπε να αντιμετωπισθεί η ενεργειακή κρίση που ανέκυψε από τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας. Και η Σαουδική Αραβία υπέγραψε μια σειρά από διμερείς συμφωνίες με την Αθήνα πέρσι το καλοκαίρι, υποστηρίζοντας ότι θα έκανε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για “πράσινο υδρογόνο”. Η χώρα αυτή έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Αίγυπτο και ο μπιν Σαλμάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αμπτέλ Φατάχ ελ Σίσι στο Κάιρο πέρσι τον Ιούνιο, όπου συνυπογράφηκαν επίσης συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ συμφωνήθηκε παράλληλα και “η διμερής συνεργασία στην περιοχή”. Η απόφαση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 θα ληφθεί το 2024, αλλά οι προσφορές θα ανοίξουν επισήμως αργότερα φέτος», καταλήγει το Politico.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει: «Το σημερινό άρθρο του Politico γεννά σοβαρά ερωτήματα για τις προσωπικές επαφές του κ. Μητσοτάκη με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την κοινή διεκδίκηση φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030. Μετά το σκάνδαλο Qatargate είναι απορίας άξιο να μάθουμε αν όσα αναγράφονται στο ρεπορτάζ είναι αληθή. Αν όντως ο κος Μητσοτάκης αποφάσισε εν κρυπτώ να αποδεχθεί τους όρους της Σαουδικής Αραβίας για μια συνδιοργάνωση όπου τα τρία τέταρτα των αγώνων θα γίνουν στη Σαουδική Αραβία και το ένα τέταρτο θα μοιράσουν δυο χώρες, η Ελλάδα και η Αίγυπτος. Να μάθουμε για ποιο λόγο η Ελλάδα χαρίζει το ισχυρό brand name μιας χώρας ευρωπαϊκής που είναι συνώνυμο της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε αυτήν την πρόταση με τη Σαουδική Αραβία.

»Υπενθυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προωθήσει –και με την υπογραφή κοινής διακήρυξης– τη διεκδίκηση φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλου από κοινού με χώρες των Βαλκανίων με σκοπό, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή και την ανάδειξη της μεγάλης και διαχρονικής σημασίας της για τον παγκόσμιο αθλητισμό. Σήμερα ποια ακριβώς σκοπιμότητα ποιες αξίες και ποιο στόχο εξυπηρετεί η υποψηφιότητα συνδιοργάνωσης παγκόσμιου κυπέλου με τη Σαουδική Αραβία

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι