Τι λένε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τον ανασχηματισμό

Κόντρες στη Βουλή από τα "αδέσποτα" μέχρι το χρέος και το Μακεδονικό
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Με διαφορετική οπτική τοποθετούνται κυβέρνηση και κόμματα σχετικά με τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ένα νέο ξεκίνημα, την ώρα που συνολικά η αντιπολίτευση μιλά για επικοινωνιακό χειρισμό και δεξιότερη στροφή.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για αναδιάταξη δυνάμεων, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να επιτελέσει αποτελεσματικότερα το έργο της, σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση του ανασχηματισμού τις πρώτες ημέρες του νέου έτους σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα, ενώ η διατήρηση του σταθερού κορμού της κυβέρνησης δηλώνει ότι ο απολογισμός του προηγούμενου χρονικού διαστήματος είναι θετικός. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «οι όποιες αλλαγές αποκρυσταλλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου χρονικού διαστήματος και την προσπάθεια για υπέρβαση καθυστερήσεων».

Τι λέει η κυβέρνηση

Στο πολιτικό σκέλος, τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως ο ανασχηματισμός αποτυπώνει κατ’ ουσία τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, βάση των οποίων είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων, που οδηγούν σε ανάπτυξη. Στο οργανωτικό κομμάτι, τα ίδια πρόσωπα τονίζουν ότι διαπιστώνεται μία παραγωγική κινητικότητα. Το αιτιολογούν μάλιστα αυτό, επισημαίνοντας ότι κεντρικοί Υπουργοί μετακινούνται σε άλλα χαρτοφυλάκια για να μεταφέρουν εκεί την εμπειρία τους, ενώ Γενικοί Γραμματείς και Υφυπουργοί αναβαθμίζονται.

Σημειώνουν επίσης ότι εισέρχονται στο κυβερνητικό σχήμα δραστήριοι βουλευτές, οι οποίοι αναδείχθηκαν μέσα από κρίσιμους κοινοβουλευτικούς και θεσμικούς ρόλους, ενώ ταυτοχρόνως η ΝΔ ενισχύεται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με στελέχη πρώτης γραμμής. Παραλλήλως επισημαίνουν ότι βασικό  χαρακτηριστικό του ανασχηματισμού είναι ότι κάθε Υπουργείο αποκτά Υφυπουργό με στόχο να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η συνέχεια του κυβερνητικού έργου αλλά και του Κράτους.

Ως προς την ανθρωπογεωγραφία της νέας κυβέρνησης, η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος υποδηλώνει, κατά τις ίδιες πηγές, τη στόχευση της αξιοποίησης του συνόλου του στελεχικού δυναμικού, εξ ου και εισέρχονται πολλοί νέοι βουλευτές. Προσθέτουν ακόμα ότι φαίνεται πως διατηρείται το μείγμα ανάμεσα σε βουλευτές και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, αλλά και μεταξύ νεότερων και παλαιότερων στελεχών. Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι είναι ευδιάκριτο, πως αυξάνεται σταθερά η συμμετοχή των γυναικών σε κυβερνητικά πόστα, ενώ σε ό,τι αφορά τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά του νέου σχήματος σημειώνουν ότι «μπορεί να διακρίνει κανείς εύκολα τη συστράτευση όλων των ρευμάτων σκέψης της Κεντροδεξιάς και του μεταρρυθμιστικού μετώπου».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Διαμετρικά αντίθετη είναι, ωστόσο, η εκτίμηση των κομμάτων. «Ο ανασχηματισμός φιάσκο έγινε, το μπάχαλο ωστόσο παραμένει» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε μία σκληρή ανακοίνωση. Προσθέτει επίσης ότι «η κυβέρνηση των αχρήστων συνεχίζει να διαχειρίζεται την πανδημία χωρίς σχέδιο, έχοντας καταντήσει την Επιτροπή των Ειδικών διακοσμητική και με μόνο μέλημα την επικοινωνιακή διαχείριση του χάους που έχει δημιουργήσει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει επίσης ότι «προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε το άνοιγμα όλων των βαθμίδων των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου, χωρίς να έχει καν ερωτηθεί η Επιτροπή των Ειδικών», προσθέτοντας ότι «μετά τον σάλο και τις σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και των επιστημόνων που “άδειασαν” την κυβέρνηση, σήμερα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Σκέρτσος τα γυρνάει και μιλάει για “πρόθεση” και όχι “ειλημμένη απόφαση”».

«Κλίνατε επί δεξιά είναι το μήνυμα του ανασχηματισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό. Προσθέτει επίσης ότι «το δήθεν “νέο ξεκίνημα” ενισχύει την πιο δεξιά πτέρυγα της ΝΔ», σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «άσκηση κομματικής ισορροπίας που οδηγεί σε κυβέρνηση μαμούθ, αντί του δήθεν επιτελικού σχήματος». «Δεν πρόκειται για “επανεκκίνηση”, αλλά για “επιτάχυνση” της πολιτικής που θυσιάζει συνεχώς τις λαϊκές ανάγκες, για να υπηρετήσει τις προτεραιότητες και τις στοχεύσεις του κεφαλαίου» σχολιάζει το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «για το λαό δεν μπορεί να υπάρχει ούτε περίοδος χάριτος, ούτε πολύ περισσότερο εμπιστοσύνη στο νέο κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ».

«Σε μία “κυβέρνηση αρίστων”, όλοι οι άριστοι χωρούν» αναφέρει η Ελληνική Λύση, προσθέτοντας ότι για αυτόν τον λόγο «εντός ενός υπουργείου φτιάχνεις άλλα 3-4 υφυπουργεία, για χωρέσουν άπαντες». Σχολιάζει μάλιστα ότι «είναι μεν παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά δεν παύει να είναι “πρωτοτυπία των αρίστων”, προσθέτοντας ότι η εικόνα είναι «απλά, άριστα πράγματα, με άρωμα εκλογών».

Τέλος, το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι πρόκειται για έναν «ανάξιο λόγου» ανασχηματισμό. «Τι “νέο” έφερε ο ανασχηματισμός;» διερωτάται το ΜέΡΑ25 για να προσθέσει ότι έφερε «ακόμα μεγαλύτερη άλωση της Κυβέρνησης και του κράτους από κομματικά στελέχη και παρέλαση “άριστων” επιτελαρχών στην εξυπηρέτηση της παρασιτικής ολιγαρχίας». Καταλήγει επίσης, σχολιάζοντας ότι «κατά τ’ άλλα η “ομάδα των επιτυχιών” έμεινε στη θέση της για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο της».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι