Τι σημαίνει η επανεμφάνιση Τσίπρα σε κομματικό κοινό
20/04/2024Σε έναν από τους γνωστούς από το παρελθόν ελιγμούς του ο Αλέξης Τσίπρας, άφησε κατά μέρος την αποστασιοποίηση και την κριτική στον διάδοχο του Στέφανο Κασσελάκη και εμφανίστηκε στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας πέραν αμφιβολίας μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης του κόμματος και στήριξης της προεκλογικής προσπάθειας.
Φυσικά είχε υπάρξει προσυνεννόηση για την παρουσία του και τα στιγμιότυπα ήταν μελετημένα για να ανατάξουν το ηθικό των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και των ψηφοφόρων. Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει την συμπάθεια της πλειονότητας των μελών -είναι ο πρόεδρος της καρδιάς τους- και η κίνησή του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε εμφανιστεί στο κρίσιμο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ είχε προκαλέσει μείζον εσωκομματικό ζήτημα με την τοποθέτηση του με την οποία ωθούσε τον Στέφανο Κασσελάκη να πάει ξανά σε εκλογή για την επιβεβαίωση της ηγεσίας του. Μόλις πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι “πολιτική δεν γίνεται μόνο με το τικ τοκ και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρέχει μόνος του”, αιχμές που εκτιμήθηκε ότι απευθύνονταν κυρίως , εάν όχι μόνο, στον Στέφανο Κασσελάκη. Εντύπωση είχε προκαλέσει το συστημικό άνοιγμα που έκανε με την παρουσία του στο συνέδριο της “Καθημερινής” ενώ είναι σαφές ότι τους τελευταίους έξι μήνες καλλιεργεί ένα διεθνές προφίλ με επισκέψεις και συναντήσεις με διεθνείς παράγοντες της Αριστεράς.
Σε κάθε περίπτωση η παρουσία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου είναι ένεση ηθικού στο παραδοσιακό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην δημοσκοπική άνοδο του κόμματος. Εκείνοι που έχουν κάθε λόγο να είναι δυσαρεστημένοι είναι οι της Νέας Αριστεράς που θεωρούσαν ότι η τώρα αποστασιοποίηση του Αλέξη Τσίπρα ενίσχυε την δική της κριτική.
Η επανεμφάνιση Τσίπρα
Σε κάθε περίπτωση προκύπτει το ερώτημα εάν ο κ. Τσίπρας έχει αναθεωρήσει την προσωπική του στρατηγική για μία ενεργό επιστροφή μέσα από μία διαδικασία ανασυγκρότησης της ευρύτερης αριστερής και κεντροαριστερής παράταξης.
Σε μία τέτοια προοπτική, δίχως να αναφέρουν βέβαια το όνομα του, αναφέρονται με δημόσιες τοποθετήσεις τους, ακόμη και κομματικά στελέχη όπως ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιώργος Τσίπρας.
Μόνο που μία παρόμοια προοπτική έχει ως προαπαιτούμενο ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για το ΠΑΣΟΚ. Ένας ΣΥΡΙΖΑ με ανεβασμένο ποσοστό στις εκλογές μπορεί να είναι ο πόλος μίας ανασύνθεσης του χώρου, σε συνάρτηση και με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τις επιθυμίες του κόσμου της ευρύτερης παράταξης. Τότε όμως να γίνει υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.
Από την άλλη εάν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να διατηρήσει τα λαϊκά του ερείσματα και να έχει ελπίδες να διαδραματίσει μελλοντικό ρόλο δεν μπορεί να χρεωθεί ότι υποσκάπτει ή ότι δεν συμμετέχει στην προσπάθεια εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ίσως τελικά ακολούθησε την συμβουλή που του έδιναν κάποιοι ψύχραιμοι από την αρχή ότι η βιασύνη και η εμπλοκή στις εσωκομματικές διαδικασίες δείχνει αγωνία και μόνο κακό κάνει στις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες. Ίσως πάλι συμβιβάστηκε με έναν διαφορετικό και όχι κατ’ ανάγκη πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική που όμως περνά από την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη.