Τι σημαίνει το Brexit για ΕΕ και Ελλάδα

Τι σημαίνει το Brexit για ΕΕ και Ελλάδα, Θεόδωρος Κατσανέβας

Ύστερα από πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις και την καλλιέργεια από τα ΜΜΕ μύθων καταστροφής της Βρετανίας σε περίπτωση εξόδου της από την ΕΕ, το Brexit είναι οριστικό γεγονός. Για άλλη μια φορά στην παγκόσμια ιστορία, οι Βρετανοί φαίνεται ότι κατάφεραν να νικήσουν τους Γερμανούς. Κατά την άποψή μου, πρόκειται για προσωπικό θρίαμβο του Μπόρις Τζόνσον ο οποίος ανάρτησε στο Facebook φωτογραφία του με το σήμα της νίκης και τη λεζάντα «Η συμφωνία ολοκληρώθηκε».

Και στη συνέχεια, δήλωσε: «Πήραμε πίσω τον έλεγχο των νόμων και της μοίρας μας. Οι νόμοι θα διαμορφώνονται πλέον από το κοινοβούλιο μας και θα κρίνονται από Βρετανούς δικαστές. Πολλοί δεν πίστευαν πως μια τέτοια συμφωνία, που θα προστάτευε την ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου με ταυτόχρονη πρόσβασή του χωρίς δασμολογικού φραγμούς στην αγορά της ΕΕ, ήταν εφικτή».

Από την άλλη πλευρά της Μάγχης, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι: «Έχουμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα προστατεύει τα ευρωπαϊκά μας συμφέροντα, θα διασφαλίζει τον θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει την απαραίτητη προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Τέλος, μπορούμε να αφήσουμε το Brexit πίσω μας και να κοιτάξουμε το μέλλον. Η Ευρώπη προχωρά τώρα».

Συγκρίνοντας τις δύο δηλώσεις αλλά και τα μεγάλα άλματα της βρετανικής λίρας αμέσως μετά τη συμφωνία, διαφαίνεται ποιος νιώθει περισσότερο ικανοποιημένος από τις εξελίξεις. Στην ουσία, η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακτά τον έλεγχο της χώρας χωρίς να χάσει τίποτα το ουσιαστικό, αφού το εμπόριο με τις χώρες της ΕΕ παραμένει αδασμολόγητο όπως και πριν. Κατά τα άλλα, η ζωή στην Γηραιά Αλβιώνα συνεχίζεται με ελάχιστες διαφορές τυπικού χαρακτήρα.

Ελληνική τραγωδία 

Η διακίνηση αγαθών υπηρεσιών και πολιτών συνεχίζεται με το ίδιο καθεστώς, όπως δηλαδή, γίνεται με την Νορβηγία και την Ελβετία, οι οποίες δεν είναι μέλη της ΕΕ. Οι υπήκοοι χωρών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία θα συνεχίσουν τη ζωή τους όπως μέχρι τώρα. Το ίδιο ισχύει για τους Βρετανούς που κατοικούν σε χώρες –μέλη της ΕΕ. Οι ξένοι φοιτητές και ειδικότερα οι πολυπληθείς Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα φοιτούν με το ίδιο καθεστώς. Τα παραρτήματα των Βρετανικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να παρέχουν τίτλους όπως και πριν.

Υπάρχει βέβαια μια διαφορά που στενοχωρεί τους ευρωφιλελέδες. Για να επισκεφτούν το Λονδίνο, θα πρέπει να χρησιμοποιούν το διαβατήριο και όχι την ταυτότητά τους, όπως έκαναν μέχρι χθες νοιώθοντας υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη γιατί ανήκουν στην Ευρώπη ! Το γεγονός ότι με την ένταξή μας στην “ευρωπαϊκή οικογένεια” έχουμε οδηγηθεί στα τάρταρα της φτώχειας και σε υποδοχέα μαζικής εισβολής μουσουλμάνων εποίκων από την Τουρκία, η οποία με τις πλάτες του Βερολίνου διεκδικεί κομμάτια από τη χώρα μας αλλά και της Κύπρου, παραπέμπεται σε αυτοενοχικές αναλύσεις και νεφελώδεις συζητήσεις.

Εκεί χάνεται σκόπιμα η ουσία και η αλήθεια της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. Ας μην γελιόμαστε. Ο καλλιεργούμενος συστηματικά φόβος για επερχόμενους “λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς” στην περίπτωση που μια χώρα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από την ευρωζώνη, αποτελεί μύθο για να φοβούνται οι μικροί και να επιβάλλουν το κουμάντο τους οι μεγάλοι, δηλαδή, οι Γερμανοί. Και να επιτυγχάνουν από την πίσω πόρτα την επικυριαρχία τους στην Ευρώπη και την κατοχή σε χώρες όπως η Ελλάδα, αφού δεν το κατάφεραν με δύο αιματηρούς παγκόσμιους πολέμους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι