Τι συνέβη με τον μόλις 56 ημερών εκπρόσωπο Ταραντίλη

Τι συνέβη με τον μόλις 54 ημερών εκπρόσωπο Ταραντίλη, Σπύρος Γκουτζάνης

Σαν παράπλευρη απώλεια στην υπόθεση Λιγνάδη-Μενδώνη μπορεί εκλαμβάνεται η παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη από την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Την θέση του αναλαμβάνει η μέχρι πρότινος αναπληρώτρια και τώρα «τελούσα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου», Αριστοτελία Πελώνη.

Αν και ο Χρήστος Ταραντίλης παραιτήθηκε επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους, και επέμεινε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί κοινό τόπο στο εσωτερικό της ΝΔ ότι οι λόγοι της παραίτησής του είναι πολιτικοί και σχετίζονται με τους ατυχείς χειρισμούς στην υπόθεση Λιγνάδη – Μενδώνη.

Τα γαλάζια παρασκήνια βοούν ότι «αντέδρασε στον δημόσιο διασυρμό του από την στιγμή που πρώτα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και εν συνεχεία ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο κορυφαίο επίπεδο της βουλής, τον εξέθεσαν σαν ψεύτη». Σύμφωνα με μία εκτίμηση χρεώθηκε τα λάθη του κυβερνητικού επιτελείου που δεν ήταν δικά του.

Την παραίτηση του κ. Ταραντίλη, τον οποίο δεν ευχαρίστησε ο πρωθυπουργός για τις υπηρεσίες του, συνόδευσαν διαρροές από το κυβερνητικό επιτελείο ότι «δεν άντεξε την πίεση καθώς επίσης ότι από την αρχή της τοποθέτησής του είχε προστριβές με τους υπόλοιπους και δεν είχε ενσωματωθεί στον μηχανισμό του Μεγάρου Μαξίμου». Θέλουν μάλιστα να του χρεώσουν και τον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος του Κουφοντίνα.

Παραίτηση για λόγους ευθιξίας

Ωστόσο ο κ. Ταραντίλης, που θα περάσει στην ιστορία ως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την πιο σύντομη θητεία ίσως όμως και για την ευθιξία του,    ένας κατά γενική ομολογία αξιοπρεπής πανεπιστημιακός αντέδρασε στον διασυρμό του, καθώς ο υπουργός Επικρατείας τον εξέθεσε σαν ψεύτη. Σε κάθε περίπτωση η παραίτησή του προκαλεί κραδασμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ο κ. Ταραντίλης είχε δηλώσει την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στο μπρίφινκ ότι «ο σκηνοθέτης υπέβαλε οικειοθελώς την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους». Είχε αποφύγει ακόμη και να πει το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη. Ο πρώην πλέον κυβερνητικός εκπρόσωπος υπηρετούσε τότε την αρχική γραμμή προστασίας του διευθυντή του Εθνικού. Την ίδια γραμμή ακολουθούσε, μέχρι την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου και η Λίνα Μενδώνη.

Το ερώτημα είναι εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την είχε αποφασίσει μόνος του, όπως του χρεώνουν εκ των υστέρων. Σύμφωνα με την εκδοχή που διαρρέουν ορισμένοι συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου «δεν έδειξε τα αντανακλαστικά που έπρεπε και δεν διαχειρίστηκε σωστά την υπόθεση στο αρχικό της στάδιο». Άρα έχει και την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για το αρχικό λάθος που εκ των υστέρων διόρθωσαν οι κ.κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος με τις δηλώσεις τους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική γραμμή δεν ήταν του κ. Ταραντίλη, ήταν συνολικά του κυβερνητικού επιτελείου την οποία σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος υπηρέτησε.

Όταν μερικές ημέρες αργότερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άκης Σκέρτσος δήλωσαν ότι ο Δημήτρη Λιγνάδης υποχρεώθηκε να υποβάλλει την παραίτησή του, εκθέτοντας την κ. Μενδώνη αλλά και τον κ. Ταραντίλη ο οποίος πλέον εμφανιζόταν σαν ψεύτης ενώπιον της κοινής γνώμης. Τον κ. Γεραπετρίτη επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός στο κορυφαίο επίπεδο της Βουλής.

Εκτεθειμένος ο Ταραντίλης

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε δημοσίως ότι η κυβέρνησή του είπε ψέματα για να προστατεύσει από την διαπόμπευση τον κατηγορούμενο για βιασμούς ανηλίκων Δημήτρη Λιγνάδη. Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θα ήταν ανεπίτρεπτο, αλλά στην Ελλάδα ήταν μία δύσκολη Πέμπτη που ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τον Παύλο Πολάκη και τον Κώστα Βαξεβάνη σε έναν ατυχή αντιπερισπασμό.

Εν ολίγοις όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν η αρχική γραμμή άλλαξε και ο κ. Ταραντίλης έμεινε εκτεθειμένος. Βεβαίως το ίδιο ισχύει και για την κ. Μενδώνη -που είχε πει το ίδιο ψέμα-, αλλά προφανώς δεν έχει την ευαισθησία του κ. Ταραντίλη και αντί να παραιτηθεί η ίδια απομακρύνθηκε η επικοινωνιακή της σύμβουλος Άννα Παναγιωταρέα. Ο Ταραντίλης όμως τελικά παραιτήθηκε.

Η εξέλιξη είχε διαφανεί από την στιγμή που ο κ. Ταραντίλης αραίωσε τις εμφανίσεις του στο μπρίφινγκ και την ενημέρωση έκανε η αναπληρώτριά του, Αριστοτελία Πελώνη. Η υπόθεση όπως και οι διαρροές δείχνουν την γενικότερη δυσλειτουργία του κυβερνητικού επιτελείου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ταραντίλης είχε διαφωνήσει με τον χειρισμό που τελικά επελέγη. Από την κριτική δεν έχει γλιτώσει και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επιπλέον χρεώνεται εκ των πραγμάτων ότι η καθοδήγηση που έκανε στην Λίνα Μενδώνη εξέθεσε εν τέλει τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση εκτίμησε λάθος τις διαστάσεις της υπόθεσης Λιγνάδη-Μενδώνη και θεώρησε ότι με την προστασία των μέσων ενημέρωσης και τους αντιπερισπασμούς του πρωθυπουργού, ωσάν το θέμα να είναι ο δημόσιος διάλογος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι η διερεύνηση των καταγγελιών για βιασμούς, το θέμα θα έκανε τον κύκλο του.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Εν τέλει όμως στην κοινωνία αυτό που συζητείται είναι οι πράξεις του Δημήτρη Λιγνάδη και η συμπεριφορά του συνηγόρου του. Η παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη, προφανώς από ευθιξία, αναζωπυρώνει και δεν εκτονώνει το θέμα. Είναι πλέον αμφίβολο αν το θέμα εκτονωθεί ακόμη και με την καθυστερημένη παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού, όπως επιμένει η αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολιάζει ότι «ο κ. Ταραντίλης έκανε την αρχή, καιρός είναι η κ. Μενδώνη να ακολουθήσει, το απαιτεί η κοινή λογική». Προσθέτει μάλιστα ότι αντί να παραιτηθεί η υπουργός Πολιτισμού παραιτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κλείνει σημειώνοντας ότι «οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο Λιγνάδη-Μενδώνη δεν θα ξεχαστούν». Οι κυβερνητικές αστοχίες στη διάρκεια της δίμηνης θητείας του κ. Ταραντίλη ήταν πολλές για να «προκαλέσουν “οικογενειακούς λόγους” στον οποιονδήποτε» σχολιάζει το ΜέΡΑ 25. Εύχεται τέλος «η διάδοχός του Αριστοτελία Πελώνη να έχει μακρύτερη θητεία, ώστε … αυτή τη φορά να προλάβουμε να συνηθίσουμε το νέο πρόσωπο της ίδιας πολιτικής».

Σε κάθε περίπτωση ο χειρισμός της υπόθεσης Λιγνάδη – Μενδώνη προκαλεί φθορά στην εικόνα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού. Μέχρι στιγμής είχε συνέπεια την απώλεια του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η “στρατηγική επιλογή” ήταν να μην απομακρυνθεί η Λίνα Μενδώνη, όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ήττα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό και θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη φθορά. Μετά την παραίτηση Ταραντίλη όμως το θέμα Μενδώνη επανέρχεται. Μία ακόμη διάσταση είναι ότι για πρώτη φορά υπήρξε διάρρηξη της κεντρικής γραμμής από τους βουλευτές που δεν συμμερίζονταν την εκτίμηση πολιτικού κόστους και ζητούσαν απομάκρυνση Μενδώνη. Πολλοί επιμένουν ακόμη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx