Την Κυριακή η μάχη των αρχηγών – Τι είπε ο Σταϊκούρας για την πρόταση μομφής
23/10/2020Έτοιμοι για μετωπική σύγκρουση στη Βουλή, όπου συζητείται η πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Σταϊκούρα, είναι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό προοιωνίζεται, άλλωστε, όχι μόνον από το ύφος της χθεσινής τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα, κατά την κατάθεση της πρότασης, αλλά και από τις δηλώσεις στενών συνεργατών των δύο μονομάχων.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με σκληρή γλώσσα, κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση, ότι με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, κατεδαφίζει την προστασία της πρώτης κατοικίας και επιχειρεί «να πτωχεύσει τους Έλληνες στα μουλωχτά». Επιτέθηκε μάλιστα προσωπικά στον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι κρύβεται και ότι θα έπρεπε να είναι στη Βουλή, για να εξηγήσει, γιατί στηρίζει ακόμα τον υπουργό του επί των Οικονομικών.
Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην πρόκληση της πρότασης μομφής κατά του Σταϊκούρα και δέχθηκε να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία, χωρίς να κάνει χρήση της διήμερης προθεσμίας που της παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής. Σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ‘Alpha 989’, βγήκε στην αντεπίθεση, δίνοντας έτσι και το στίγμα των κυβερνητικών τοποθετήσεων στη Βουλή.
Μάχη για τον Σταϊκούρα
«Δεν είναι πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά μια πρόταση μομφής κατά του εαυτού του και, ιδίως, κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, του κ. Τσακαλώτου» είπε Γιώργος Γεραπετρίτης, υπενθυμίζοντας ότι το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, καθιερώθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Τσακαλώτος ο ίδιος «επαίρεται ότι επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες και είχαμε 25.000 πλειστηριασμούς».
Το 2017 πάντως, η χώρα ήταν εντός μνημονίων και σε κρίσιμη καμπή στην πορεία της προς το καλοκαίρι του 2018, όταν ρυθμίστηκε το χρέος, ανοίγοντας το δρόμο για την σταδιακή ανάκαμψη, το μικρότερο κόστος δανεισμού και όλα τα επακόλουθα. Το 2017 δεν υπήρξε επίσης το λεγόμενο “μαξιλάρι” (ήρθε μετά τη ρύθμιση του χρέους), η χώρα ήταν υποχρεωμένη να τηρεί το Σύμφωνο Σταθερότητας (σήμερα δεν ισχύει, αφού λόγω πανδημίας έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός διαφυγής) και φυσικά δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αποφασίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού.
Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε «πολιτικά άκαιρη» την πρόταση μομφής, υποστηρίζοντας ότι «δεν στόχευε στο να ασκήσει πραγματική πίεση στην κυβέρνηση». Εξηγώντας μάλιστα, τόνισε ότι κατατέθηκε «σε μία ημέρα κατά την οποία βρίσκονται πολλαπλές κρίσεις ή μείζονα θέματα στην επικαιρότητα -το ζήτημα του κορωνοϊού, τα ελληνοτουρκικά, την ημέρα της απόφασης για τις ποινές στη δίκη της Χρυσής Αυγής». Μια τέτοια ήμερα, είπε ο κ. Γεραπετρίτης, επέλεξε πολιτικά η αξιωματική αντιπολίτευση «να αναδείξει το ζήτημα αυτό».
Μεγάλη και μικρή εικόνα
Το ίδιο όμως είπε και ο Τσίπρας, αλλά διαβάζοντάς το αλλιώς. Ότι δηλαδή, σε μια τέτοια συγκυρία, «σαν τους κλέφτες» και «στα μουλωχτά», επέλεξε η κυβέρνηση να περάσει αυτόν τον νόμο. Το «έκτρωμα», όπως τον αποκάλεσε χαρακτηριστικά. Αυτή η αντιπαράθεση είναι, ωστόσο, η μεγάλη εικόνα. Γιατί υπάρχει και η μικρή, η οποία δεν είναι άλλη από την αντίδραση της Φώφης Γεννηματά στην πρόταση Τσίπρα.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι με την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών αφήνει έξω από το κάδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, εκτιμούν ότι πρόκειται για «κίνηση βαθιάς πολιτικής ουσίας», καθώς, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κόμματος, με τον νόμο αυτόν «η Ελλάδα θα είναι διαφορετική την επόμενη μέρα». Θα δούμε «την αστυνομία να πετάει πολίτες από τα σπίτια» είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο υπουργός Επικρατείας εγγυήθηκε πάντως, και μάλιστα «μετά λόγου γνώσεως», ότι αυτό δεν θα συμβεί.
Η συζήτηση ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα της Παρασκευής. Ο κορωνοϊός, ωστόσο, έχει ανατρέψει τα πάντα και υπήρξε μια σχετική καθυστέρηση, προκειμένου να λυθούν διαδικαστικά ζητήματα. Έτσι, η συζήτηση που πλέον είναι σε εξέλιξη έχει οργανωθεί σε κύκλους ομιλητών, ο καθένας από τους οποίους αποτελείται από 12 βουλευτές, οι οποίοι επιλέγονται από τους καταλόγους ομιλητών που κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες. Σε κάθε κύκλο ομιλητών θα μετέχουν 5 βουλευτές της ΝΔ, 3 του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, οι οποίοι θα εναλλάσσονται μεταξύ τους.
Η διαδικασία
Η μεγάλη μάχη θα δοθεί την Κυριακή με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία, στη οποία δεν αναμένονται απρόοπτα. Τελευταίος, πριν την ψηφοφορία θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον κύκλο των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών θα ανοίξει ο Γιάνης Βαρουφάκης και θα ακολουθήσουν ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Φώφη Γεννηματά και ο Αλέξης Τσίπρας.
Σήμερα, Παρασκευή, πρώτη ημέρα της συζήτησης η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Το Σάββατο όμως, η συνεδρίαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, θα ολοκληρωθεί στις 11 το βράδυ, καθώς τίθενται σε εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα. Ίδια ώρα εκκίνησης της συνεδρίασης (9 το πρωί) έχει ορισθεί και για την Κυριακή, όπου για τις 8 το βράδυ, πάλι λόγω των μέτρων, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία.
Το χρονοδιάγραμμα είναι αυστηρό και το ζητούμενο είναι αν θα τηρηθεί, γιατί, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν και …πολυλογάδες. Για αυτούς όμως, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, χτύπησε ήδη “καμπανάκι”, τονίζοντας ότι «για να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές το “κλειδί” είναι η τήρηση του χρόνου από όλους τους ομιλητές».
Ο Σταϊκούρας για την πρόταση μομφής
Στον πρώτο κύκλο ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε τον Πάνο Σκουρλέτη και την Έφη Αχτσιόγλου και από την κυβέρνηση απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Πετάξατε το γάντι στην κοινωνία και εμείς το σηκώσαμε» είπε η πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «αυτή η πρόταση μομφής είναι της κοινωνίας». Η ίδια υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε την επιλογή να φέρει αυτόν τον νόμο «παρά το γεγονός ότι μπορούσε να ακολουθήσει άλλη πολιτική, αφού είχε την οικονομική δυνατότητα».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρώην γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δεν περιορίστηκε στον πτωχευτικό κώδικα. Σε πιο πολιτικό τόνο ο Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότι υπάρχει πλέον ένα νέο μπλοκ εξουσίας και καταφέρθηκε εναντίον των ΜΜΕ και της υπέρμετρης, όπως υποστήριξε, στήριξής τους προς της κυβέρνηση. Σημείωσε μάλιστα ότι «η εικόνα είναι η αντανάκλαση των σχέσεων που έχει η κυβέρνηση με τις τράπεζες».
Ο Πάνος Σκουρλέτης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τα παρεπόμενα της δίκης της Χρυσής Αυγής (Λαγός, εξαφάνιση Παππά), αλλά και για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά πάντως την κριτική του στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έκανε ανοίγματα στη μεσαία τάξη, όπως και η Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι αυτοί που θίγονται από τα κυβερνητικά μέτρα είναι τα μεσαία στρώματα. Απευθυνόμενος μάλιστα στον πρωθυπουργό είπε: «Εμείς τα καταφέραμε και βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια εσείς γιατί τα επαναφέρετε;».
Απαντώντας στους δύο ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «άστοχη και υποκριτική» την πρόταση μομφής στο πρόσωπό του. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη λάβει μέτρα για τον περιορισμό της υπερφορολόγησης που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας έχουν προωθηθεί μέτρα στήριξης ύψους 24 δισεκ. ευρώ.
«Εσείς αυξάνατε φόρους εμείς τους μειώνουμε. Πάει πολύ να μας κουνάτε το δάχτυλο» είπε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Σταϊκούρας και υποστηρίζοντας ότι «η πρόταση δυσπιστίας είναι υποκριτική» επανέλαβε το γνωστό αφήγημα για την επιστροφή στην ύφεση το 2015. Υποστήριξε επίσης ότι «είναι υποκριτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ» να μέμφεται την ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όταν ο ίδιος «επέβαλε κεφαλαιακούς περιορισμούς, οδήγησε τους φορολογούμενους σε τεράστιες απώλειες κεφαλαίων, με την αχρείαστη τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας».