Το 'δώρο' της αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ που πέφτει

Γιομπαζολιάς Μάκης
2208
Το 'δώρο' της αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ που πέφτει, Μάκης Γιομπαζολιάς

Αν είναι κάτι που διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πέφτει με πάταγο από την εξουσία, να μένει στο πολιτικό σκηνικό ως αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η στάση της μέχρι τώρα αντιπολίτευσης απέναντι του. Ως κόμμα μιας μαϊμού-εκδοχής της ελληνικής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ --ακριβέστερα η ηγετική του ομάδα-- εξαπάτησε τον προοδευτικό κόσμο πολλαπλά, με αποτέλεσμα να φτάσει στην εξουσία, καβαλώντας το αντιμνημονιακό ρεύμα, αγκαλιά με την επίσης 'αντιμνημονιακή' υπερδεξιά απόληξη των ΑΝΕΛ.

Παρέμεινε τεσσεράμιση χρόνια στην εξουσία. με την στήριξη ικανού τμήματος κεντροαριστερών πολιτών, που παρασύρθηκαν, ελπίζοντας αντιμνημονιακά, από μια κομματική ηγετική ομάδα, που έγινε πιο μνημονιακή από τους προκατόχους της στην διακυβέρνηση.

Διατήρησε την στήριξη ικανού τμήματος αυτών των πολιτών, με εργαλειοποίηση του κρατικού μηχανισμού, με επικύψεις στους ισχυρούς της διεθνούς Δεξιάς, με 'πούλημα' και διάλυση του υπερδεξιού κυβερνητικού εταίρου και με πλευροκόπημα του παραδοσιακού κεντρώου και κεντροαριστερού χώρου, μοιράζοντας αναίσχυντα κυβερνητικά οφίτσια σε πολιτικούς γυρολόγους και οσφυοκάμπτες.

Εκεί, όμως, που δεν τα κατάφερε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην τελευταία πράξη της πολιτικής απάτης. Όταν επιχείρησε να εμφανιστεί ως συστημικό κόμμα αστικής διαχείρισης. Και να εφαρμόσει, όχι απλώς μνημονιακή, αλλά καθαρά δεξιά συντηρητική πολιτική για να ξεγελάσει κεντροδεξιούς πολίτες και να κερδίσει και τις προσεχείς εκλογές.

Η επιχείρηση αυτή απέτυχε. Και οδήγησε στην συντριβή των ευρωεκλογών και στην επερχόμενη, μεγαλύτερη ίσως, ήττα στις εθνικές εκλογές που οδηγεί στην καθαίρεση από την εξουσία:

  • Γιατί οι κεντροδεξιοί πολίτες κατάλαβαν την απάτη και συσπειρώθηκαν στον δικό τους original χώρο.
  • Γιατί το συντηρητικό κόμμα, αφού επέλεξε έναν κεντρώο ηγέτη, κατάφερε, μπροστά στην απεγνωσμένη δεξιά στροφή της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, να εμφανίσει την ατζέντα της ΝΔ ως προοδευτικότερη και πάντως ειλικρινέστερη από εκείνη του μαϊμού-αριστερού κόμματος.
  • Τέλος, γιατί αρκετοί από τους κεντροαριστερούς πολίτες, που παρασύρθηκαν από τις πολιτικάντικες καντρίλιες της 'πρώτη φορά Αριστεράς', απέσυραν την εμπιστοσύνη τους. Και είτε στράφηκαν αλλού είτε κάθισαν στον καναπέ της πολιτικής αναμονής.

Το μεγάλο δώρο

Το ερώτημα που αναζητά απάντηση είναι γιατί, αφού η πολιτική απάτη έγινε παγκοίνως ορατή, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να καταφέρνει, χάνοντας την εξουσία, να εγκαθίσταται στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να διεκδικεί την πολιτική εκπροσώπηση του κεντροαριστερού χώρου. Εδώ προκύπτει το μεγάλο 'δώρο', που προσέφερε στον ΣΥΡΙΖΑ η μέχρι τώρα αντιπολίτευση, κυρίως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Αμφότερα αντιμετώπισαν την ηγετική ομάδα του απερχόμενου από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως κακό αστικό διαχειριστή και όχι ως 'πολιτικό απατεώνα'. Αντιπαρατέθηκαν στις οικονομικές αποτυχίες, την υπερφορολόγηση, τις επιδοματικές πολιτικές, την κοινωνική προσβολή και την αντιανάπτυξη, ακόμη και στις εθνικές επιλογές, ως αποτελέσματα 'κακής διακυβέρνησης'.

Το πολιτικό μπόι

Έτσι έδωσαν χώρο αστικής δημοκρατικής λειτουργίας σε πολιτική ομάδα που απλώς υποκρίνεται ότι πιστεύει σε αυτήν. Και αντί να την ξαναστείλουν στο 5% που πράγματι της ανήκει, της επιτρέπουν να φιγουράρει ως ένα αστικό προοδευτικό κόμμα, που υπέστη την κυβερνητική φθορά, ηττάται στις εκλογές και φεύγει με προοπτική να επανέλθει.

Αυτό το πολιτικό λάθος δεν το πληρώνει τώρα η ΝΔ, με την φόρα του επερχόμενου στην εξουσία. Θα το πληρώσει ενδεχομένως αργότερα, όταν θα βάλλεται για δικές της κυβερνητικές επιλογές. Τώρα το πληρώνει κυρίως το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, που δείχνει να χάνει, ίσως οριστικά, την θέση του προοδευτικού κεντροαριστερού πόλου στο πολιτικό σκηνικό. Και να περιορίζεται σε μικρή, συμπληρωματική πολιτική δύναμη-πασπαρτού.

Για να ανατραπεί αυτή η νέα πραγματικότητα και να επανέλθει η χώρα σε πολιτική κανονικότητα, με κάθε κόμμα στο πραγματικό πολιτικό μπόι της κοινωνικής του αποτύπωσης, χρειάζονται τρία πράγματα:

  • Πρώτον, χρόνος, θα δούμε πόσος.
  • Δεύτερον, να δοκιμαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός εξουσίας και να φθαρεί συρρικνούμενος ακόμη και στην αντιπολίτευση. Διότι όταν δεν έχεις την κυβερνητική εξουσία, πρέπει να μπορείς να στηρίζεσαι στην μη κυβερνητική τέτοια. Δηλαδή κυρίως στον δυναμικό συνδικαλισμό και την ικανή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ερείσματα και στους δύο αυτούς χώρους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει.
  • Τρίτον, να καταφέρει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να πείσει για το δικαίωμα και την δυνατότητα του να κερδίσει από την φθορά της 'πολιτικής απάτης' και να επανέλθει ως κύριος προοδευτικός πόλος.

Αν δεν τα καταφέρει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, θα τα καταφέρει άλλος προοδευτικός φορέας του αύριο. Πάντως όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγετική ομάδα του και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα διαπιστώσουν σύντομα, ότι τελείωσαν οριστικά και αμετάκλητα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.