ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Το φάντασμα Λαφαζάνη απειλεί την ομάδα Αχτσιόγλου

Το φάντασμα Λαφαζάνη απειλεί την ομάδα Αχτσιόγλου, Σπύρος Γκουτζάνης

Τα στελέχη της Ομπρέλας και της ομάδας Αχτσιόγλου φαίνεται ότι πήραν μαζί τους τις εγγενείς παθογένειες των εσωκομματικών τάσεων.

Με την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώτα η Ομπρέλα και μετά η ομάδα 6+6 της Έφης Αχτσιόγλου, αλλάζουν το πολιτικό τοπίο και σε κάθε περίπτωση διαμορφώνουν νέα δεδομένα στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς. Οι αποχωρήσαντες έχουν δηλώσει ότι θα κινηθούν στον χώρο της ριζοσπαστικής Ανανεωτικής Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη δεν έχει κανέναν λόγο να διεκδικεί τον περιορισμένο χώρο της “καθαρής Αριστεράς”.

Καθώς θα πιέζεται από παλιά και νέα σχήματα του χώρου, θα κινηθεί περισσότερο προς το Κέντρο και αναγκαστικά θα διεκδικήσει ένα κοινό που διεκδικεί και το ΠΑΣΟΚ και ακόμη και η μητσοτακική ΝΔ στην συνεργασία της με το ακραίο Κέντρο και που σε κάθε περίπτωση είναι ο χώρος που διαμορφώνει τις πολιτικές πλειοψηφίες. Οι αποχωρήσαντες με τον φορέα που θα δημιουργήσουν διεκδικούν ένα περιορισμένο κοινό που μέχρι τώρα κατευθύνεται στο ΚΚΕ, αυξάνοντας συγκυριακά τα παραδοσιακά ποσοστά του. Το φάντασμα της ΛΑΕ πλανάται επάνω από τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά το εάν και με ποιους όρους θα εκφράσει ο Στέφανος Κασσελάκης το πολιτικό Κέντρο και την soft Αριστερά είναι ακόμη ζητούμενο και όχι δεδομένο και συναρτάται με το αν θα καταφέρει να κάνει την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την γείωση με την κοινωνία – κάτι που δεν πέτυχε ο προκάτοχός του. Πάντως δεν θα έχει να αντιμετωπίσει την μόνιμη εσωκομματική αμφισβήτηση των επιλογών του και τους ανταγωνισμούς των τάσεων.

Αντίθετα τα στελέχη της Ομπρέλας και της ομάδας Αχτσιόγλου φαίνεται ότι πήραν μαζί τους τις εγγενείς παθογένειες των εσωκομματικών τάσεων, που ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την ήττα στις εκλογές και στην συνέχεια για την διάσπαση του κόμματος. Πριν καν ανακοινώσουν την ίδρυση του νέου φορέα προέκυψαν οι μεταξύ τους πολιτικές διαφορές και η μάχη για την πρωτοκαθεδρία και τις καρέκλες.

Τους ακολουθεί η παθογένεια

Σε μία επίδειξη ισχύος, ή για να καπελώσει εκ των προτέρων το όλο εγχείρημα, ο Τσακαλώτος εμφανίστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη την περασμένη Δευτέρα και προανήγγειλε την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ της ομάδας Αχτσιόγλου και την δημιουργία από κοινού Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εκείνος που είχε αποχωρήσει προεξοφλούσε την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου, που ακόμη ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ όμως ο κ. Τσακαλώτος μιλούσε για τις διαφορές που έχουν, οι 6+6 αναζητούσαν βουλευτές για να σχηματίσουν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο πυρήνας ήταν οι 7 βουλευτές που είχαν υπογράψει το κείμενο στην Κεντρική Επιτροπή. Καθυστέρησαν όμως γιατί ενώ είχαν φθάσει στους εννέα με τους δύο μουσουλμάνους, αναζητούσαν τον δέκατο. Ο λόγος είναι ότι ήθελαν να αποφύγουν την κοινή ομάδα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα.

Ο κ. Τσακαλώτος όμως προδιέγραψε και το τι θα δημιουργήσουν, «κάτι περισσότερο από φόρουμ διαλόγου και λιγότερο από κόμμα». Δεν είναι βέβαιο ότι οι 6+6 συμφωνούν. Διαφωνία όμως υπήρξε και για το ποιος θα ηγηθεί του νέου φορέα. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης ωστόσο δεν είναι σαφές αν θα είναι και πρόεδρος του φορέα, καθώς επίσης εάν θα είναι μόνος του ή θα υπάρχει συμ-πρόεδρος στο κόμμα. Έχει πέσει το όνομα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να πρότεινε τον Διονύση Τεμπονέρα για συμπρόεδρο, ο οποίος όμως παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκείνο που δεν ξεφεύγει από την προσοχή είναι ότι η Έφη Αχτσιόγλου απουσιάζει από την εξίσωση της ηγεσίας. Η ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα έγινε από τους Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση. Κάποιοι ακόμη και μεταξύ των αποχωρησάντων θεωρούν “καμένη” την κ. Αχτσιόγλου, που πρώτα δήλωσε ότι είναι κουρασμένη και στην συνέχεια ξεκίνησε την αντιπολίτευση, όχι εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά του Στέφανου Κασσελάκη. Παράλληλα τα νεότερα στελέχη και των δύο ομάδων δεν θέλουν την παλιά φρουρά, Νίκο Φίλη Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα κ.α. Είναι αμφίβολο αν τους θέσει στο νέο εγχείρημα και ο κ. Τσακαλώτος. Την προηγούμενη εβδομάδα πάντως με το άρθρο του στο Βήμα ο κ. Τσακαλώτος είχε δώσει και το πολιτικό ιδεολογικό πλαίσιο του νέου φορέα και τις τρεις μελλοντικές προτεραιότητες της ριζοσπαστικής ανανεωτικής Αριστεράς για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ που απαλλάσσεται έστω και με σκληρό τρόπο από τις παθογένειες, ένα ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί στο εξής ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την εβδομάδα που πέρασε έκανε τρία ραντεβού με τους Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση. Ως εκ της θέσεως του, η παρέμβασή του ήταν στην κατεύθυνση της διατήρησης της ενότητας. Όπως αναφέρουν οι περιορισμένες πληροφορίες που διέρρευσαν, «τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, οπότε θα επανεξεταστούν τα δεδομένα». Ωστόσο και τα τρία στελέχη κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση, αφήνοντάς τον εκτεθειμένο.

Ο κ. Τσίπρας, ενώ δεν έδειξε να στεναχωριέται για την αποχώρηση της Ομπρέλας – δεν πήρε καμία πρωτοβουλία – δεν ήθελε την αποχώρηση των νεότερων στελεχών. Ενώ από τη μία θέλει να βάλλει όρια στον Στέφανο Κασσελάκη – για αυτό και οι άνθρωποί του αντέδρασαν στο κομματικό δημοψήφισμα – από την άλλη δεν επιθυμούσε την διάσπαση και φυσικά δεν του αρέσουν καθόλου αναφορές για τοξικό κλίμα επί της προεδρίας του, ή για τα τρολ της Κουμουνδούρου. Το πώς θα αντιδράσει σε αποκαλύψεις που θα υπάρξουν για το προηγούμενο διάστημα μένει να φανεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx