ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Πότε θα αποσχιστεί η ομάδα Αχτσιόγλου – Θα συνασπιστεί με τον Τσακαλώτο;

Πότε θα αποσχιστεί η ομάδα Αχτσιόγλου – Θα συνασπιστεί με τον Τσακαλώτο; Σπύρος Γκουτζάνης

Την πόρτα της εξόδου την άνοιξε η ομάδα Αχτσιόγλου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αποχώρησε  από την συνεδρίαση μόνο όταν η Ομπρέλα αποχώρησε από το κόμμα

Την αποχώρησή τους από το κόμμα αναμένεται να ανακοινώσουν από μέρα σε μέρα, ακόμη και σήμερα ή την Πέμπτη, σύμφωνα με τις χθεσινοβραδυνές πληροφορίες η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και οι 6+6. Έχουν μεν προαναγγείλει ότι θα φύγουν αφού «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις της συμβίωσης με την νέα ηγετική ομάδα», όπως διέρρευσαν, αλλά εν τω μεταξύ μένουν, κινδυνεύοντας να εξελιχθούν σε ανέκδοτο! Το μόνο που πετυχαίνουν με τους υπολογισμούς και τους τακτικισμούς είναι ότι παρατείνουν την αρρωστημένη κατάσταση, προκαλώντας φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα υπονομεύουν από την αρχή και το δικό τους εγχείρημα.

Την πόρτα της εξόδου την άνοιξαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αποχώρησαν από την συνεδρίαση μόνο όταν η Ομπρέλα αποχώρησε από το κόμμα. Ανακοίνωσαν τότε ότι την επόμενη Κυριακή, δηλαδή αυτή που μας πέρασε, θα έπαιρναν τις οριστικές τους αποφάσεις. Την συνδιάσκεψή τους την έκαναν, πολλά εναντίον του προέδρου του κόμματος ακούστηκαν, στην πλειονότητά τους αποφάνθηκαν ότι δεν μπορούν να παραμείνουν. Το ερώτημα είναι τι περιμένουν;

Καπέλωμα από Ευκλείδη

Εν τω μεταξύ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που ηγείται της Ομπρέλας εμφανίστηκε σαν εκπρόσωπος και της ομάδας Αχτσιόγλου και των 6+6. Ορισμένοι είπαν ότι πρόκειται για επίδειξη ισχύος του κ. Τσακαλώτου και “καπέλωμα” του όλου εγχειρήματος. Όπως δήλωσε εκτιμά ότι είναι πιθανόν να βρεθούν 10 έως 12 βουλευτές για να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα από κοινού. Όμως, από την πλευρά των 6+6  προκύπτει ότι αναζητούν δικούς τους δέκα βουλευτές, ώστε να μην εξαρτώνται από τον κ. Τσακαλώτο και την κ. Πέρκα.

Παράλληλα διέρρευσε η πληροφορία ότι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως και αν αυτή σχηματιστεί, θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης. Όμως, ο Τσακαλώτος είπε ακόμη ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά μπορούν να κάνουν διάλογο και να υπάρξουν συμφωνίες και συναινέσεις για να σημαντικά ζητήματα. Εκτός όμως από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, είναι ερώτημα τι θα συγκροτήσουν. Κάτι περισσότερο από φόρουμ και λιγότερο από κόμμα, είπε ο κ. Τσακαλώτος, ώστε να κατέβουν στις ευρωεκλογές. Δεν είναι βέβαιο ότι οι της ομάδας 6+6 συμφωνούν.

Μέχρι πρότινος ο κ. Τσακαλώτος δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με την κ. Αχτσιόγλου. Θεωρούσε ότι θα έπρεπε να είναι ο μοναδικός υποψήφιος, ώστε να μην διασπαστεί η Ομπρέλα και να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη και μετά την κάθοδο Κασσελάκη θεωρούσε ότι θα είναι στην δεύτερη θέση, οπότε μέσα από διάλογο θα μπορούσε να ασκεί συνδιοίκηση στο κόμμα, όπως άλλωστε επεδίωκε και επί Αλέξη Τσίπρα, αμφισβητώντας σε κάθε ευκαιρία τον αρχηγό του κόμματος. Στην καινούργια κατάσταση που διαμορφώνεται, η Ομπρέλα της οποίας εμφανίζεται ο κ. Τσακαλώτος ως επικεφαλής, διαθέτει έναν στοιχειώδη μηχανισμό που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Η ομάδα της κ. Αχτσιόγλου δεν διαθέτει αντίστοιχο μηχανισμό. Ωστόσο η ομάδα Αχτσιόγλου έχει περισσότερους βουλευτές για τον σχηματισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Οι παλιές παθογένειες τους ακολουθούν

Είτε δημιουργήσουν από κοινού το σχήμα, μεταξύ φόρουμ και κόμματος όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, είτε προχωρήσουν απευθείας σε νέο κόμμα, ένα ακόμη ερώτημα είναι ποιος θα είναι επικεφαλής. Οι πληροφορίες εμπλέκουν στο εγχείρημα τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Τότε όμως, με τον κ. Χαρίτση επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τον κ. Σακελλαρίδη στο νέο κόμμα, μένει δίχως ηγετικό ρόλο η Αχτσιόγλου, η οποία είναι η μόνη που έχει έρεισμα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πήρε το 35% της κομματικής βάσης και στην συνέχεια μπήκε σε αντιπαράθεση με τον νέο πρόεδρο.

Πρόσωπα που κινούνται στον χώρο της Ομπρέλας λένε ότι «δεν είναι απαραίτητο να έχει προβεβλημένο ρόλο, γιατί κάηκε όταν δήλωσε ότι είναι κουρασμένη και θέλει να αποσυρθεί». Εάν κάποιοι θεωρούν “καμένη” την κ. Αχτσιόγλου, κάποιοι άλλοι και μάλιστα περισσότεροι, λένε ότι στον νέο φορέα, όποτε και όπως και αν σχηματοποιηθεί, δεν έχουν θέση τα παλιά και φθαρμένα πρόσωπα, εν ολίγοις εκείνα που επιτέθηκαν στον Στέφανο Κασσελάκη και στη νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, επιταχύνοντας τις εξελίξεις προς την διάσπαση. Προφανώς ακόμη και οι σύντροφοί τους, τους θεωρούν τοξικούς.

Η εικόνα που σχηματίζεται είναι ότι πριν καν ολοκληρωθεί η αποχώρηση και η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ οι αποχωρήσαντες και εκείνοι που θα αποχωρήσουν παίρνουν μαζί τις παθογένειες του παλιού ΣΥΡΙΖΑ στο νέο σχήμα. Από τις πολιτικές θέσεις “που θα προκύψουν μέσα από διάλογο”, μέχρι τις διαφωνίες για τα πρόσωπα και τους ρόλους και τις αμοιβαίες αντιπάθειες και αποκλεισμούς. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η χρηματοδότηση που θα πρέπει να εξασφαλίσει ο νέος φορέας, καθώς και οι προσβάσεις στα Μέσα Ενημέρωσης που εκ των πραγμάτων περνούν μέσα από συμφωνίες με τους μιντιάρχες, τους ίδιους που έκαναν πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι