Το φάντασμα των Τεμπών πλανάται πάνω από το Μαξίμου
08/03/2023Ένα φάντασμα πλανάται επάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, το σιδηροδρομικό δυστύχημα και οι 57 νεκροί που απαιτούν δικαίωση και διερεύνηση και καταλογισμό ευθυνών. Το ότι το πολιτικό τοπίο άλλαξε άρδην και η κυβέρνηση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση δεν χρειάζεται ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις (οι πρώτες έρευνες το επιβεβαιώνουν), είναι αισθητό πλέον στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Γίνεται αντιληπτό στην άρνηση των πολιτών να δεχθούν το κυβερνητικό αφήγημα του σταθμάρχη και της διάχυσης ευθυνών από την εποχή του Τρικούπη, στην επιμονή τους να αποκαλυφθεί η αλήθεια, στην συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (ακόμη και στα γήπεδα), στις οργισμένες συζητήσεις τους έστω και αν καταλήγουν στο “όλοι ίδιοι είναι δεν θα ψηφίσω κανέναν”.
Η κυβέρνηση χάνει μονάδες (κυκλοφορούν διάφορα ποσοστά με προπαγανδιστική στόχευση από κάθε πλευρά) ενώ το προφίλ του πρωθυπουργού αποδομείται. Η αγανάκτηση για τις παραλείψεις της κυβέρνησης που οδήγησαν στο δυστύχημα, επικάθεται στα στρώματα της δυσαρέσκειας από την ακρίβεια στα είδη διατροφής, το υψηλό κόστος της ενέργειας, τις υποκλοπές -όσων βέβαια διαθέτουν δημοκρατική συνείδηση- την συμμετοχή γαλάζιων στελεχών σε οικονομικά σκάνδαλα.
Προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι ότι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι που αποχωρούν από τη ΝΔ κάνουν στάση στην γκρίζα ζώνη της απροσδιόριστης ψήφου ή της αποχής. Το πού θα καταλήξουν είναι άγνωστο. Πάντως για ένα τμήμα ψηφοφόρων που δήλωναν αναποφάσιστοι -και προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ- πριν το δυστύχημα, φαίνεται ότι έχουν πάρει την απόφασή τους.
Διάχυση ευθυνών
Το ερώτημα με το οποίο καταγίνονται το επιτελείο του Μαξίμου και οι φιλικοί δημοσκόποι είναι εάν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη μέχρι την εκλογική αναμέτρηση. Μέχρι τότε ακολουθούν το manual της διαχείρισης κρίσεων αλά ελληνικά. Αφού το ανθρώπινο λάθος δεν πέρασε, ρίχνουν όλο το βάρος στην διάχυση ευθυνών και στις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους: εάν όλοι φταίνε τότε δεν φταίει κανένας περισσότερο ή ιδιαίτερα.
Ήδη η κυβέρνηση στοχοποίησε τον Χρήστο Σπίρτζη και ο εισαγγελέας υπηρεσίας… διέταξε έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα του 2017 στο Άδενδρο. Η συνταγή είναι παλιά και δοκιμασμένη: αν δεν μπορείς να κερδίσεις κάνεις επιθέσεις για να κοντύνεις τον αντίπαλο. Εν ολίγοις εάν οι δυσαρεστημένοι παραμείνουν στην απόφασή τους τότε να μην κατευθυνθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα επιστρατεύθηκαν οι πιο ακραίοι βουλευτές για να μετατρέψουν το τραγικό σε κομματικό σκυλοκαυγά, ώστε να απαυδήσουν οι πολίτες με όλους. Ο συνήθης πολιτικός προβοκάτορας που έκανε την εμφάνισή του έβαλε στο στόχαστρο και το ΠΑΣΟΚ, εξοργίζοντας και την Χαριλάου Τρικούπη.
Ο κύριος στόχος βέβαια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που προς το παρόν δεν παρασύρεται από τις προκλήσεις, κρατά χαμηλούς τόνους και αφήνει την ίδια την κοινωνία να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση κερδίζει, αν μπει στην κομματική αντιπαράθεση μόνο να χάσει μπορεί. Άλλωστε αν οι πολίτες διαισθανθούν ότι κάποιος πολιτικός φορέας επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την δυσαρέσκειά τους και να τους καπελώσει, είτε θα στραφούν εναντίον του είτε θα αποσυρθούν από το προσκήνιο.
Μέσα σε αυτό το τοπίο η κυβέρνηση εξαντλεί το καθεστωτικό της οπλοστάσιο, από το να παρεμβαίνει στην δικαιοσύνη και να κινητοποιεί τον Ντογιάκο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι να διορίζει «υπερκομματικές επιτροπές». Εάν όμως τελικά αποδειχθεί ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη τότε η ΝΔ κινδυνεύει με κατάρρευση.
Ήδη μέσα στην ΝΔ έχει επανέλθει η συζήτηση για την διαδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν ή στο ενδιάμεσο των δύο εκλογικών αναμετρήσεων προκειμένου να επαναφέρουν το κόμμα σε τροχιά εξουσίας.