Το μεγάλο δώρο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη
07/10/2021Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει σήμερα η ΝΔ στην ψήφιση της Συμφωνίας με την Γαλλία για την προμήθεια των οπλικών συστημάτων και την αμυντική συνδρομή. Είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι εκτός της εθνικής ομοψυχίας για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας και να φέρει σε δύσκολη θέση και τους βουλευτές του, που θα πρέπει να απολογούνται στους ψηφοφόρους τους, ένα τμήμα των οποίων δεν συμφωνούν με την καταψήφιση της Συμφωνίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβάλλει ότι η Συμφωνία αναβαθμίζει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας απέναντι στην επιθετική Τουρκία και αλλάζει τους συσχετισμούς στη Ανατολική Μεσόγειο μέσω της συμμαχίας με μία ισχυρή δύναμη. Παράλληλα, θα αναφέρει ότι κινείται στο πλαίσιο της ευρύτερης προοπτικής ανάπτυξης της στρατιωτικής δυνατότητας της Ευρωπαικής Ένωσης. Όπως αναμένονταν, σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.
Αν και το παρασκήνιο είναι πλούσιο για τις υπαναχωρήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, εν τούτοις η Συμφωνία του δίνει την δυνατότητα να εμφανιστεί ως ηγέτης, τουλάχιστον στην παράταξή του και να απαντήσει στις αιτιάσεις Σαμαρά για την παθητική στάση και την υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας στην διετή διακυβέρνησή του. Είναι σαφές ότι κερδίζει πόντους στην ευρύτερη δεξιά και εκτός ΝΔ στην ακροδεξιά όπου αμφισβητείται έντονα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι είναι σαφές ότι χάνει ακόμη και στο ευρύτερο κοινό των ψηφοφόρων του αν και ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε με ελιγμούς να περισώσει ότι μπορεί. Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν δύο γραμμές, η επίσημη της ηγεσίας προβάλλει ως όρο την αναθεώρηση των δύο άρθρων που αφορούν την αμυντική συνδρομή με την Γαλλία και κωδικοποιείται στο «γιατί οι Έλληνες να πολεμήσουν στο Σαχέλ όταν οι Γάλλοι δεν εγγυώνται την συνδρομή τους στην αμφισβήτησης της Ελληνικής ΑΟΖ».
Γραμμή άρνησης
Συμπληρωματικά ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει υπαινιγμούς για την οικονομική συμφωνία γύρω από τη προμήθεια των οπλικών συστημάτων λέγοντας ότι δεν θα ξαναγυρίσουμε στις ημέρες του Άκη και του Γιάννου. Βέβαια η Συμφωνία έχει γίνει απευθείας από τον πρωθυπουργό που παρέκαμψε τους αρμόδιους υπουργούς, όπως και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, στην τελική φάση. Την επίσημη γραμμή εξέφρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ωστόσο υπάρχει και ο παλιός γνωστός ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται από θέση αρχής κατά των εξοπλισμών και του στρατιωτικού ανταγωνισμού με την Τουρκία και ζητά απόρριψη της Συμφωνίας με ιδεολογικούς πολιτικούς όρους. Τις θέσεις αυτές εξέφρασε στην Βουλή σε απόσταση από την επίσημη γραμμή ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης εντός του Κοινοβουλίου, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει «γυμνό το ΕΣΥ εν μέσω της πανδημίας», και «ξοδεύει πολλά δισ. σε εξοπλισμούς».
O κ. Σκουρλέτης πήρε τον λόγο επί προσωπικού, καθώς ο κ Λαζαρίδης αναφέρθηκε σκωπτικά κατά την εισήγηση του στις υπόνοιες που είχε αφήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περί ενδεχόμενων σκανδάλων στις παραγγελίες των γαλλικών οπλικών συστημάτων. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος εστίασε στην αλλαγή του αμυντικού δόγματος, που κατ’ αυτόν σημαίνει η ελληνογαλλική συμφωνία, φέρνοντας και πάλι το ενδεχόμενο μιας ελληνικής εμπλοκή στο Σαχέλ της Αφρικής.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες είχε υπάρξει την περασμένη εβδομάδα σύσκεψη υπό τον Τσίπρα για το θέμα της στάσης που θα πρέπει να τηρηθεί στην ψηφοφορία, όπου επικράτησε η γραμμή της άρνησης. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει στο έπακρο το αντικομμουνιστικό κρεσέντο του Κώστα Μπογδάνου όπως και την αναδίπλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα της διαγραφής του. Είναι δε κάτι που καταλογίζουν οι γαλάζιοι βουλευτές στον συνάδελφό τους.