Μεγάλο στοίχημα για την οικονομία το μετέωρο βήμα του Τουρισμού
14/06/2020Το άνοιγμα της χώρας και την επανεκκίνηση του ελληνικού Τουρισμού, που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά το lockdown, κήρυξε, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ο πρωθυπουργός, το Σάββατο, από τη Σαντορίνη. Η είδηση κάνει σήμερα τον γύρο του κόσμου με εκτενή αφιερώματα σε πολλά διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία υπερτονίζουν τις πολύ καλές επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Για επιστροφή του ελληνικού Τουρισμού κάνει λόγο το Γαλλικό Πρακτορείο σε τηλεγράφημά του, το οποίο αναδημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του περιοδικού STERN, σημειώνοντας εμφατικά τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση στους τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά. Ανάλογο είναι το ύφος της ανταπόκρισης και του γερμανικού πρακτορείου, η οποία αναπαράγεται σε πολλά γερμανικά και αυστριακά ΜΜΕ.
Την ίδια ώρα, το Bloomberg σημειώνει ότι η Ελλάδα νίκησε τον κορωνοϊό και θέτει το ερώτημα αν οι τουρίστες μπορούν τώρα να σώσουν την οικονομία της, το κινεζικό πρακτορείο αναφέρεται στην πλούσια κληρονομιά της χώρας μας και το BBC αναφέρεται στο τέλος της απομόνωσης των ελληνικών νησιών. Όλες οι ανταποκρίσεις υπερθεματίζουν την επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της Covid-19, μια παράμετρο της οποίας την αξία η κυβέρνηση εκτίμησε νωρίς και προχώρησε σε συστηματικές ενέργειες για την κεφαλαιοποίησή της στην δεύτερη φάση: αυτή της ανάκαμψης της οικονομίας.
Ασφαλής προορισμός
Στο θέμα της ασφάλειας των τουριστών έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και ο πρωθυπουργός, με τις δηλώσεις του από την Σαντορίνη, όπου τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να κάνουμε την Ελλάδα «νούμερο ένα τουριστικό προορισμό» στην Ευρώπη, αλλά «τον ασφαλέστερο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη».
Η επιτυχία στον υγειονομικό τομέα αποτελεί, άλλωστε, στις παρούσες συνθήκες, ένα πρόσθετο και ιδιαίτερα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού Τουρισμού έναντι ανταγωνιστικών αγορών. Η Τουρκία ψάχνει να βρει προορισμούς για την επανέναρξη των διεθνών πτήσεων των τουρκικών αερογραμμών, η Ιταλία μετρά τους περισσότερους νεκρούς στην ηπειρωτική Ευρώπη και η Ισπανία, η οποία εφάρμοσε την πιο σκληρή καραντίνα στην ΕΕ, ανοίγει τα σύνορά της με μια σχετική καθυστέρηση, ενώ προχωρά στην πλήρη άρση των περιορισμών, αύριο Δευτέρα, μόνον στην επαρχία της Γαλικίας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Δευτέρα 15 Ιουνίου έχει σηματοδοτηθεί ως η ημέρα ανοίγματος εσωτερικών συνόρων της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ανοίγει αρχικά τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για τις διεθνείς πτήσεις με προέλευση από περίπου 30 χώρες. Παραλλήλως, έχει προγραμματίσει το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων για την 1η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία σχεδιάζεται να ανοίξουν και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από αύριο Δευτέρα, η χώρα μας ανοίγει μόνο για τη Βουλγαρία.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Παρά τα διεθνή εύσημα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και τις εκτενείς αναφορές για τα ενισχυμένα υγειονομικά μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, το κλίμα που επικρατεί σχετικά με τη φετινή πορεία του ελληνικού Τουρισμού είναι εκείνο της συγκρατημένης αισιοδοξίας. Κανένας, με πρώτους του επαγγελματίες του κλάδου, δεν περιμένει τα περσινά θεαματικά αποτελέσματα και όλοι μιλούν για ένα “διαφορετικό ελληνικό καλοκαίρι”.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του με τις οποίες κήρυξε ουσιαστικά την επανεκκίνηση του Τουρισμού, εμφανίστηκε συγκρατημένος, σημειώνοντας ότι ίσως έρθει μέρος των 33 εκατομμυρίων τουριστών, που πέρυσι έκαναν διακοπές στη χώρα μας. Τόνισε μάλιστα ότι «η ειλικρινής απάντηση είναι: Δεν ξέρω πόσο θα επηρεαστεί στην πραγματικότητα το ΑΕΠ». Ο Τουρισμός αποτελεί, πάντως, το “οξυγόνο” της ελληνικής οικονομίας, όπως σχολίασε το Bloomberg, και δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο από πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τη χώρα.
Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε και ο υπουργός Τουρισμού, ο οποίος επίσης από την Σαντορίνη παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους”. Ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο κατά τον κ. Θεοχάρη αποτελεί «μια άνευ προηγουμένου ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού», καθώς αναμένεται να δώσει σε 250.000 Έλληνες την ευκαιρία να κάνουν μία εβδομάδα διακοπές, σε μια σειρά από προορισμούς σε όλη τη χώρα.
Τουρισμός για όλους
Το πρόγραμμα αποτελεί προέκταση του γενικότερου πλάνου της κυβέρνησης, το οποίο φιλοδοξεί, όπως τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης, να βάλει τέλος στην αγωνία των 700 χιλιάδων εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο. Στη μάχη ρίχνονται από τη Δευτέρα και τα μουσεία όλης της χώρας, τα οποία έμειναν κλειστά λόγω κορωνοϊού για τρεις μήνες. Αρχαιολογικά και μη, τα μουσεία ανοίγουν αύριο τις πύλες τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ για την τήρηση αποστάσεων, την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας και τον περιορισμό της συμμετοχής έως και οκτώ ατόμων στις ομαδικές ξεναγήσεις.
Την ώρα πάντως που η κυβέρνηση ανακοινώνει τις παρεμβάσεις της και οι μεγάλοι παίκτες του τουριστικού κλάδου δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση, περίπου τα μισά από τα ξενοδοχεία άνω των 50 κλινών δεν αναμένεται να λειτουργήσουν πριν την 1η Ιουλίου. Μεγάλη είναι επίσης η ανησυχία για τις μικρές, κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις, οι οποίες είναι διάσπαρτες στα ελληνικά νησιά.
Πολλές από αυτές τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στις τοπικές οικονομίες, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα και “φλερτάρουν” με το λουκέτο, όπως καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η μάχη, ωστόσο, τώρα αρχίζει και οι επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να είναι καθοριστικές, δίνοντας το στίγμα τους για το φετινό καλοκαίρι.