Το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε ακόμα την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει
02/02/2023Σε άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα SLpress.gr στις 15 Ιουλίου του 2022 έλεγα: «Το πήδημα του εκλογικού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ από το 6% στο 14% αποτελεί σοβαρό λόγο για οποιονδήποτε στον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει τον ύπνο του και ο πολιτικός χρόνος μέχρι το καλοκαίρι του 2023 είναι πάρα πολύ μεγάλος, ειδικά για ένα κόμμα που έχει κολλήσει στη δεύτερη θέση, παρά τα όσα έχουν συμβεί την περίοδο από τις προηγούμενες εκλογές μέχρι σήμερα».
Σε ένα άλλο σημείο έλεγα: «Το σύστημα της απλής αναλογικής συνεπάγεται την ύπαρξη κυβέρνησης συνεργασίας. Ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα προκύψει αυτό εξαρτάται από την απάντηση της λαϊκής ετυμηγορίας, την οποία πρέπει να την σεβόμαστε, εάν επιθυμούμε να θεωρούμαστε δημοκράτες. Άλλως αυτό που στην πράξη θα σηματοδοτήσει μια διαφορετική συμπεριφορά θα είναι ότι είμαστε θιασώτες του “μπόνους” και όχι της απλής αναλογικής που έχει ως βάση ότι η ψήφος του καθενός διαθέτει την ίδια αξία…
Άρα, μετά τις εκλογές θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη η κυβερνησιμότητα της χώρας, δηλαδή ότι σίγουρα θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας και μόνον με αυτή τη βεβαιότητα μπορούν να προκύψουν οφέλη, τόσο για τους πολίτες, όσο και για το ΠΑΣΟΚ και αυτά που ακούγονται ως θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά αυτό το θέμα φοβάμαι πως δεν θα αυξήσουν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Κατά την άποψή μου, υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και να μειωθεί. Η εποχή μας είναι, μάλιστα και πολύ δύσκολη για να μείνει η χώρα ακυβέρνητη…
»Προφανώς συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας συνεπάγεται και η ύπαρξη μιας προγραμματικής συμφωνίας και ανάλογα με τα ποσοστά κάθε κόμματος πρέπει να είναι ανάλογη και η ενσωμάτωση μέρους των στοιχείων του προγράμματος κάθε κόμματος. Αυτά, άλλωστε είναι και τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων που γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις».
Που κλίνει η Χαριλάου Τρικούπη
Με αυτές και άλλες θέσεις χρήσιμες για το ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε και κάποιος κύριος, που έδειχνε να ομιλεί εν ονόματι του ΠΑΣΟΚ, να με κατατάσσει «στην εμπροσθοφυλακή του Μητσοτάκη» και με ρωτούσε αν ξέρω κατά που πέφτει η Χαριλάου Τρικούπη! Σήμερα οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, σε ότι αφορά το θέμα της κυβερνησιμότητας, πλησιάζουν κάπως τις θέσεις μου που έχουν κυκλοφορήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Θέσεις, τις οποίες εάν τις είχε η ηγεσία υιοθετήσει εξ αρχής, σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα είχε αδειάσει τα κόμματα, ένθεν κακείθεν, από τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους και θα είχε πάει τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση. Παρά ταύτα η σημερινή θέση του ΠΑΣΟΚ, αν και βελτιωμένη στο θέμα αυτό, έχει ένα λάθος που σχετίζεται με τη δήλωση ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει συνεργασία με το πρώτο κόμμα για να μην μείνει ακυβέρνητη η χώρα. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι παρασύρθηκε από τον κ. Τσίπρα που δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο σε εκλογική δύναμη κόμμα στις επερχόμενες εκλογές.
Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν πέρασε καν από το μυαλό του κ. Τσίπρα, όπως, άλλωστε, φαίνεται και από την απόφαση του να αποχωρήσει από τις συνεδριάσεις της Βουλής και να ζητά άμεσα προκήρυξη εκλογών για να μην πάρουν την κατηφόρα τα ποσοστά του. Και για να διασφαλίσει την διατήρηση των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και εξ αυτού τη δεύτερη θέση επινόησε και την καταγγελία ότι, δήθεν, το ΠΑΣΟΚ εκβιάζεται από τη ΝΔ, υπονοώντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει λερωμένη τη φωλιά του.
Που θα παιχθεί το παιχνίδι
Η θέση του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι ναι στην κυβερνησιμότητα και ναι στις κυβερνήσεις συνεργασίας και ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα προκύψει θα εξαρτηθεί από τη συγκεκριμένη λαϊκή εντολή και όχι από το ποιο κόμμα είναι πρώτο. Δηλαδή, εάν οι διαφορές σε ποσοστά είναι μικρές γιατί αποκλείεται ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή σε αυτήν του πρώτου σε δύναμη κόμματος στην περίπτωση που αυτό κάνει αυτή την επιλογή;
Υπάρχει χρόνος βελτίωσης της θέσης του ΠΑΣΟΚ, ώστε με αυτήν να δυσκολέψει ακόμα και το κόμμα που επιδιώκει, κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν, την αυτοδυναμία, η οποία μπορεί να προκύψει μόνον με δεύτερες εκλογές που προβλέπουν μπόνους.
Το κόμμα που θα επιλέξει να επιδιώξει την αυτοδυναμία ως τη μόνη εναλλακτική, θα δυσκολευτεί, σε περίοδο, μάλιστα, δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας και των τουρκικών απειλών, να στηρίξει την εναλλακτική της υπηρεσιακής κυβέρνησης και της επιμήκυνσης στην ουσία της ακυβερνησίας, πέρα από την αντιδημοκρατική εξέλιξη με την οποία το ποσοστό των βουλευτικών εδρών των υπολοίπων κομμάτων θα μειωθεί, τουλάχιστον λόγω μπόνους, ανάλογα με βάση το ποσοστό τους, κάτι που θα δείχνει, συγχρόνως, με την προτίμηση από αυτό αυτής της εναλλακτικής να είναι εναντίον κυβερνήσεων συνεργασίας που αντανακλούν τη λαϊκή εντολή εν ονόματι της οποίας όλοι ομιλούν χωρίς στην πράξη να την σέβονται.