Το πήγε για «πραξικόπημα», αλλά το πέρασε με ΛΟΤΟ ο Βούτσης

Το πήγε για «πραξικόπημα», αλλά το πέρασε με ΛΟΤΟ ο Βούτσης, slpress

Πίσω έκανε τελικά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος επιχείρησε, με απόφασή του, να τοποθετήσει τον διαγραφέντα από το Ποτάμι Σπύρο Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής που θα συζητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Μετά τις έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις καταγγελίες για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και «θεσμική εκτροπή» ο πρόεδρος της Βουλής απέσυρε την απόφασή του και έβαλε το θέμα σε κλήρωση.

Στην κλήρωση βέβαια κυβέρνηση και πρόεδρος της Βουλής έπιασαν «σύνθετο δίδυμο», αφού από τους τρεις υποψηφίους για την θέση πέρασαν οι δύο που ψηφίζουν υπέρ (Δανέλλης και Μαυρωτάς) και αποκλείστηκε ο Ψαριανός, ο οποίος είναι αντίθετος.

Έτσι στην Επιτροπή υπάρχει πλέον πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, και μάλιστα “κλειδωμένη” με 29 υπέρ και 26 κατά.  Η Επιτροπή ξεκίνησε ήδη σήμερα τις εργασίες της και αυτήν την ώρα συνεδριάζει σε τεταμένο κλίμα, προκειμένου την Τετάρτη η Συμφωνία να έρθει στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Προβληματισμός από το πρωί

Η σύνθεση της Επιτροπής καθιστούσε αμφίβολη την έγκριση της Συμφωνίας και ήδη εδώ και ημέρες κυκλοφορούσαν διάφορα σενάρια. Η ανεξαρτητοποίηση όμως του Γιώργου Αμυρά και του Γρηγόρη Ψαριανού, που είχαν ως αποτέλεσμα την διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού, περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Μέχρι χθες Ποτάμι και ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωναν στην Επιτροπή πλειοψηφία 28 βουλευτών, μετά τις εξελίξεις στο Ποτάμι όμως επήλθε ισοπαλία 27-27 ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους επικριτές της συμφωνίας. Έτσι άρχισαν οι προβληματισμοί και φούντωσαν τα σενάρια για το πώς θα χειριστεί το θέμα ο πρόεδρος της Βουλής.

Μια πρώτη επιλογή ήταν να μην κάνει  καμία αλλαγή, η συμφωνία να μην πάρει πλειοψηφία στην Επιτροπή και να έρθει για κύρωση κατευθείαν στην Ολομέλεια. Ήδη άλλωστε, κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο γραμματέας της ΚΟ Κώστας Ζαχαριάδης, προετοίμαζαν το έδαφος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικός και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Ολομέλεια.

Στο τραπέζι υπήρχε όμως και το σενάριο να προστεθεί άλλος ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να αποτυπώνεται και στις Επιτροπές η πλειοψηφία που έχει η κυβέρνηση, εξαιτίας της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε πριν λίγες ημέρες. Ωστόσο η ΝΔ είχε ήδη προειδοποιήσει, ότι μια τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε “θεσμική εκτροπή”, ενώ ακόμη και ο, μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, με επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση έκανε λόγο για “κοινοβουλευτικό πραξικόπημα”.

Το τρίτο σενάριο προέβλεπε την αύξηση του αριθμού των Ανεξάρτητων βουλευτών  με την προσθήκη άλλου ενός, όπως έχει το δικαίωμα να κάνει ο πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με πηγές από το Κοινοβούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση ο Νίκος Βούτσης μπορούσε να προσθέσει έναν από τους βουλευτές του Ποταμιού, οι οποίοι μετά την διάλυση της ΚΟ λογίζονται Ανεξάρτητοι ή τον ήδη Ανεξάρτητο, μετά την διαγραφή, Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος μέλος της Επιτροπής. Έτσι επέλεξε τον Δανέλλη, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Βγήκαν στα κάγκελα

Η απόφαση αυτή αιφνιδίασε την Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία συνεδρίαζε εκείνη την ώρα για να καθορίσει εκ νέου την σύνθεση της Επιτροπής, μετά τις εξελίξεις στην ΚΟ του Ποταμιού. Η ενέργεια άλλωστε του προέδρου της Βουλής, με δεδομένο ότι η Επιτροπή αριθμεί 55 μέλη, κατοχύρωνε πλειοψηφία 28-27 υπέρ της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές Δημήτρης Καμμένος και Στάθης Παναγούλης ζήτησαν από τον Νίκο Βούτση να μην προχωρήσει σε αυθαίρετες αποφάσεις. Ο Δημήτρης Καμμένος,  ανέφερε μάλιστα ότι, μετά τη διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού, οι Ανεξάρτητοι βουλευτές είναι πλέον 15 και δικαιούνται, βάση ποσόστωσης, άλλους δύο εκπροσώπους.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, ζήτησε να γίνει κλήρωση για τον Σπύρο Δανέλλη, αλλά και για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, χαρακτηρίζοντας οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση του θέματος «κοινοβουλευτική εκτροπή». Η κλήρωση τελικά έγινε, όμως η κυβέρνηση πέτυχε «δύο στα δύο» και η πλειοψηφία «κλείδωσε» με 29 υπέρ και 26 κατά.

Ενστάσεις και για την διαδικασία

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε η συμφωνία να εισαχθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή σήμερα, προκειμένου να έρθει την Τετάρτη στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Η ΝΔ, η οποία θέλει να σηκώσει το θέμα, ξεκαθαρίζει ότι δεν δέχεται διαδικασίες fast track και ζητά η συζήτηση στην Ολομέλεια να είναι τριήμερη. Πρόθεσή της είναι άλλωστε, να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές της για να δείξει την καθολική αντίθεση του κόμματος στην συμφωνία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε και το επιχείρημα ότι, αφού μετά την ανεξαρτητοποίηση Αμυρά η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή, η Επιτροπή δεν μπορεί να αποφασίσει διαδικασία επείγοντος ή κατεπείγοντος για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το θέμα της πλειοψηφίας λύθηκε ωστόσο, δια της κληρώσεως.

Άλυτο παραμένει όμως το θέμα που προκύπτει μετά την αναγκαστική, λόγω των εξελίξεων στο Ποτάμι, παραίτηση που υπέβαλε στην Διάσκεψη των Προέδρων ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης. Η Διάσκεψη επιφυλάχθηκε να απαντήσει και παρέπεμψε το θέμα στο το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Και αυτό γιατί, ναι μεν οι θέσεις των Αντιπροέδρων κατανέμονται στα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Βουλή, ο χρόνος της θητείας τους όμως, σύμφωνα με τον Κανονισμό, λήγει με την λήξη της συνόδου, δηλαδή με την προσφυγή στις κάλπες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι