ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Tο τέρας του πληθωρισμού στη Σύνοδο της ΕΕ – Τι γίνεται με το πλαφόν

Tο... τέρας του πληθωρισμού ανησυχεί τους "27" - Τι γίνεται με το πλαφόν

Το κλείσιμο του έτους βρίσκει στην ΕΕ σε δύσκολη οικονομική κατάσταση με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στη ζώνη του 10% (σε πολλές χώρες πάνω από αυτό το ποσοστό) και την τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος επίσης στα ύψη, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει σήμερα -και είναι η τελευταία του 2022- το ενεργειακό πρόβλημα θα απασχολήσει εκ νέου τους “27”, με την ελπίδα να κλείσει το σίριαλ του πλαφόν. Θα εξεταστούν πρόσθετα μέτρα για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, σε μία προσπάθεια να αμβλυνθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Η ατζέντα περιλαμβάνει και τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και τις επόμενες ενέργειες για οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Το κρισιμότερο ζήτημα, πάντως, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις των ηγετών κατά την προσέλευσή τους, είναι η κατάσταση της οικονομίας και ο κίνδυνος να παραταθεί η σημερινή κατάσταση, υψηλού πληθωρισμού και αρνητικής ανάπτυξης και να επικρατήσουν του χρόνου συνθήκες ύφεσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στο Συμβούλιο επανέλαβε τη δέσμευση της Γαλλίας να προσπαθήσει ώστε η ΕΕ να απαντήσει στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, με ανάλογο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. «Θα δώσουμε εντολή στην Επιτροπή ώστε στις αρχές του 2023 να μπορέσουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση στον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Μακρόν. Στο Συμβούλιο θα συζητηθούν, όπως είπε, τα μέσα χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής απάντησης με «εγγυήσεις, δάνεια, επιδοτήσεις». Το ζήτημα είναι πως θα βρεθούν πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για τις αντιπληθωριστικές παρεμβάσεις.

Το αμερικανικό πρόγραμμα που υιοθετήθηκε το καλοκαίρι από την κυβέρνηση Μπάιντεν, προβλέπει επενδύσεις ύψους 370 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πέρα από τον περιβαλλοντικό του στόχο, το πρόγραμμα έχει χαρακτήρα προστατευτισμού, προβλέποντας οικονομική βοήθεια σε προηγμένους κλάδους επιχειρήσεων και εκσυγχρονισμό άλλων παραγωγικών τομέων, κάτι που θα πλήξει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, που ήδη υποχωρεί υπό την πίεση των τιμών της ενέργειας.

Αναφορικά με το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας (το 9ο από την έναρξη του πολέμου) που εκκρεμεί ακόμη σε επίπεδο κορυφής της ΕΕ (λόγω της άρνησης της Ουγγαρίας), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι «δεν είναι μόνον οι ουγγρικές αντιρρήσεις», αλλά, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα προκύψει συμφωνία.

Μητσοτάκης για πλαφόν

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο θέμα της ενέργειας και το ζήτημα επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, ζήτημα που εκκρεμεί μήνες τώρα και πάει από Σύνοδο σε Σύνοδο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μέχρι την Δευτέρα θα υπάρχει σχετική απόφαση: «Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του έτους θα επανέλθουμε στο ζήτημα του κόστους της ενέργειας και ελπίζω ότι μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων θα μπορέσουμε είτε σήμερα, είτε το αργότερο την επόμενη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Υπουργών, να οριστικοποιήσουμε τις αποφάσεις μας. Είμαστε κοντά στο να μπορέσουμε να επιβάλουμε ένα ανώτατο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η επιχειρηματολογία μας πια είναι γνωστή σε όλα τα κράτη- μέλη και θεωρώ ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρούμε τις απαραίτητες πλειοψηφίες προκειμένου να κινηθούμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρώπη να στείλει, επιτέλους, ένα ξεκάθαρο σήμα στις αγορές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από πλευράς Ρωσίας. Πρέπει να στηρίξουμε σήμερα τους καταναλωτές μας, τις επιχειρήσεις μας, τα νοικοκυριά μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα ακρίβειας, προϊόν του πολέμου και της άδικης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

»Σε κάθε περίπτωση -και ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις- η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να λαμβάνει όλα τα μέτρα προκειμένου να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Θέλω να θυμίσω ότι μόνο μέσα στο μήνα Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό 900 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και τους συμπολίτες μας που δικαιούνται επίδομα στήριξης για τις αγορές του πετρελαίου θέρμανσης». Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συνεδρίασαν και την περασμένη Δευτέρα, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Η Μετσόλα για το σκάνδαλο της Ευρωβουλής

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα παραστεί και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα. Στη βαριά σκιά του σκανδάλου η επικεφαλής του Κοινοβουλίου είπε ότι κατά τη συνάντησή της με τους ηγέτες, «φυσικά θα μιλήσει για τους ποινική δίωξη και τις έρευνες που αφορούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αποτελούν πλήγμα στη δημοκρατία και πλήγμα για τις προσπάθειες του Σώματος. Χρειάζονται χρόνια για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, αλλά μόνο μια στιγμή για να τη γκρεμίσουμε», δήλωσε σύμφωνα με το Politico η Μετσόλα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι