Τον Τσίπρα θέλει στο κάδρο η ΝΔ στην υπόθεση Κουφοντίνα
05/03/2021Νέα επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Νοσοκομείο Λαμίας, εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια, συνεπεία της παρατεταμένης άρνησης λήψης τροφής και υγρών, και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αντιμετώπισής της. Την ίδια ώρα πάντως συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση να κρατά σε πρώτο πλάνο την υπόθεση, κρατώντας στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, την οποία υπογράφει ο διευθυντής Ανδρέας Κολοκυθάς τονίζεται ότι, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, «το προσωπικό του νοσοκομείου τηρώντας απόλυτα την κείμενη νομοθεσία και σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προέβη άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης για την υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών, καθώς και σε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διασφάλιση της υγείας του, όπως προτάσσει η ιατρική δεοντολογία και η σχετική νομοθεσία». Πληροφορεί δε, ότι ο απεργός πείνας «αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση».
Η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ δήλωσε στην Lifo ότι συναίνεσε στο να δεχτεί ορό ενυδάτωσης. Με κοινή δήλωσή τους, πάντως, οι προσωπικοί γιατροί του, Θεόδωρος Ζδούκος και Κατερίνα Ντουζέπη, καταγγέλλουν τον διοικητική του νοσοκομείου Λαμίας για «παρελκυστική τακτική», λέγοντας πως δεν τους επιτράπηκε η επίσκεψη στον πολυισοβίτη κρατούμενο.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για τον Δημήτρη Κουφοντίνα αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας. Η εισαγγελέας πρότεινε, πάντως, να απορριφθεί η αίτηση του απεργού πείνας ως «νόμω αβάσιμη», επειδή δεν έχει εκδοθεί δεύτερη απορριπτική απόφαση της ΚΕΜ. Η εισαγγελική λειτουργός προτείνει επίσης να απορριφθεί το αίτημα του κρατούμενου με το σκεπτικό ότι έπρεπε να εισαχθεί προς εκδίκαση στα διοικητικά δικαστήρια.
Η υπόθεση Κουφοντίνα προκάλεσε τις πιο έντονες αντιπαραθέσεις κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, θέμα της οποίας ήταν οι αλλαγές στο καθεστώς των δημοσίων συμβάσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικρίθηκε έντονα ακόμα και γιατί δεν ανέφερε ούτε το όνομα του απεργού πείνας, στον απόηχο μιας γενικότερης κριτικής που ασκήθηκε με αφορμή τις ατυχείς δηλώσεις του πρώην υπουργού του, Θοδωρή Δρίτσα.
Ο Δρίτσας για τον Κουφοντίνα
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πήρε βέβαια τον λόγο, αρκετή ώρα αργότερα, και παραδέχθηκε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στη διατύπωσή του, όταν έκανε τις επίμαχες δηλώσεις. «Όντως δεν φρόντισα ο λόγος μου να είναι απολύτως σαφής, όσο απαιτούσαν οι περιστάσεις, και να μην αφήνονται περιθώρια διπλών και τριπλών αναγνώσεων και παρερμηνειών» παραδέχθηκε ο κ. Δρίτσας και απέδωσε αυτό το λάθος στην χαλαρότητα που τον διακατείχε, λόγω εντοπιότητας, όταν έδινε την επίμαχη συνέντευξη στο Κανάλι1 του Πειραιά.
Ο ίδιος εξέφρασε τη θλίψη του για άρθρο της Ντόρας Μπακογιάννη, με το οποίο η βουλευτής της ΝΔ του καταλόγισε «φασιστικές δηλώσεις που προσβάλλουν νεκρούς» και τόνισε ότι «η κυρία Μπακογιάννη αδίκησε και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά ως υπόσταση ανθρώπινη, ηθική και πολιτική». Εξέφρασε βεβαίως τον απόλυτο σεβασμό στην κυρία Μπακογιάννη «για όσα έχει βιώσει στην πολιτική και την προσωπική της διαδρομή» και όπως είπε «εξαιτίας αυτού του ειλικρινούς σεβασμού δεν θα αντιδικήσω μαζί της».
Ο Θοδωρής Δρίτσας ανέφερε τέλος ότι ο ίδιος δεν έχει ασκήσει ποτέ βία και σε μια καταφανή απόπειρα να κλείσει το θέμα, τουλάχιστον ως προς τις «ατυχείς και ασαφείς δηλώσεις του», διερωτήθηκε αν «είναι δυνατό, να μην βάλουμε πίσω όλα αυτά τα ζητήματα;». Και έκλεισε, σημειώνοντας ότι η επίμαχη φράση του «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη», είχε το νόημα ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα δεν πέρασε, όπως πέρασε στην Ιταλία που έφτασε στα όρια του εμφυλίου.
Νωρίτερα πάντως, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε επικρίνει τον Τσίπρα γιατί δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα, ενώ είχε ζητήσει και τη διαγραφή του Θοδωρή Δρίτσα. Η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν δεν είχε τέτοια πρόθεση, όπως ο ίδιος εξήγησε, ενείχε την “κατηγορία” που του αποδόθηκε και με αυτήν πυροβόλησε τα πόδια του και τα πόδια του κόμματός του. Ο «ειλικρινής σεβασμός» του πάντως προς τα θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης και η αναγνώριση του λάθους του φαίνεται, ότι δεν έπεισαν την κυβέρνηση.
Δήλωση Τσίπρα θέλει η ΝΔ
Με νέα δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, επανήλθε στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση συντάσσεται με το Κράτος Δικαίου και ο ΣΥΡΙΖΑ με ακραίες μειοψηφίες». Η ίδια κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν λέει λέξη» για τις δηλώσεις του βουλευτή του, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μια σαφή θέση, χωρίς προσχήματα και υπεκφυγές» και ότι «η πολιτική του αφωνία γεννά ερωτήματα».
Η κα Πελώνη αναφέρεται και στην προσωπική ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πριν μία εβδομάδα, όταν, όπως η ίδια λέει, καλούσε την κυβέρνηση «να παραβιάσει την έννομη τάξη και να επιφυλάξει ευνοϊκή μεταχείριση στον πολυισοβίτη». Σε εκείνη την ανάρτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή» και απηύθυνε «έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζε επίσης ότι «η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό, ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν» και υπογράμμιζε ότι «η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται». Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν, ωστόσο, ο μόνος που επέκρινε την κυβέρνησή για την στάση της στο θέμα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.
Την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είχε δηλώσει ότι «η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς». Είχε τονίσει μάλιστα ότι «δική της (της κυβέρνησης) είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του (του Κουφοντίνα) στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορονοϊού) την εκθέτουν ακόμα περισσότερο». Σκληρή είναι επίσης η κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση, όλες αυτές τις ημέρες τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΜεΡΑ25.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως επανέρχεται σε όσα ανέφερε ο Τσίπρας την Πέμπτη στη Βουλή για τις απευθείας αναθέσεων της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει «ξεκάθαρη θέση» για το «αν επικροτεί ή αποδοκιμάζει το πλιάτσικο της κ. Νικολάου». Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κριθεί και βουλευτές της, στην χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή, θεώρησαν την μόχλευσή του ως «αντιπερισπασμό» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.