Τουρκικά τσαλίμια με αλλαγή πορείας του Oruc Reis και προκλήσεις
12/08/2020Συνεχίζει τον πλου του σε θαλάσσια ύδατα άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis, ωστόσο άλλαξε πορεία αιφνιδίως και πλέον κατευθύνεται προς άγνωστη κατεύθυνση. Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη διπλωματικές ενέργειες, ενώ οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν την κατάσταση και οι αρχηγοί των τριών όπλων, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, συμμετείχαν σε συμβούλιο υπό τον υπουργό Άμυνας.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έφτασε το απόγευμα της Τρίτης (λίγο πριν τις 6:30 μμ) στο δυτικότερο άκρο της περιοχής που οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει παράνομα, δηλώνοντας ότι θα κάνουν σεισμικές έρευνες. Το Oruc Reis βρέθηκε δηλαδή πολύ κοντά στο σημείο Α της οριοθετικής γραμμής της ΑΟΖ, στην οποία έχουν συμφωνήσει η Ελλάδα και η Αίγυπτος.
Φτάνοντας, ωστόσο, στο συγκεκριμένο σημείο, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έκανε στροφή και κινήθηκε σε νότια-ανατολική πορεία προς άγνωστη κατεύθυνση. Εξακολουθεί να πλέει εντός της θαλάσσιας περιοχής που καθορίζεται από τις συντεταγμένες της παράνομης τουρκικής NAVTEX, η οποία εκδόθηκε με ισχύ έως τις 23 Αυγούστου.
Σημειώνεται ότι το Oruc Reis συνοδεύεται από τουλάχιστον επτά πολεμικά πλοία, τα οποία επίσης κινούνται νοτιοανατολικά. Την ίδια ώρα, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές προκλήσεις, συνεχίζουν να προειδοποιούν συνεχώς το ερευνητικό σκάφος ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι απαντούν ότι τα ελληνικά πλοία «βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας»
Συμβούλιο Άμυνας και διπλωματικές κινήσεις
Στην Αθήνα, περίπου στις 8 το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας, υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας έγινε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες. Παραλλήλως εξετάστηκαν ζητήματα τακτικής φύσης καθώς και οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.
Νωρίτερα, η Αθήνα πέρασε στην αντεπίθεση ζητώντας έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και καλώντας παραλλήλως την Τουρκία να αποσύρει το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το αίτημα για την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με αποκλειστικό θέμα την συνεχιζόμενη και διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα υπέβαλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Η σχετική απόφαση ελήφθη το πρωί, στην σύσκεψη που είχε ο Νίκος Δένδιας με τον πρωθυπουργό.
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το ελληνικό αίτημα διατυπώνεται σε μια συγκυρία, κατά την οποία είναι σε εξέλιξη σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Υπογράμμισε επίσης ότι, παρά την προσήλωση της Αθήνας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Τουρκία συνεχίζει την γνώριμη παραβατικότητά της.
Αντεπίθεση και τελεσίγραφο
Στη δήλωσή του, ο Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον διάλογο, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Τουρκία με τις πρόσφατες ενέργειές της «απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές». Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει επίσης, ότι η Τουρκία «εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων» και ότι «εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο», δρώντας εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου και επιδιώκοντας την επιβολή τετελεσμένων.
Ο Νίκος Δένδιας στέλνει με την δήλωσή του σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και ότι δεν θα υπάρξει ανοχή στις τουρκικές απόπειρες. Τονίζει μάλιστα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της και καλεί την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το πρωί, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιδράσεις για την ελληνική ενέργεια να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Νωρίτερα πάντως, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Δεν καταλαβαίνουν οι Τούρκοι
«Η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού» τόνισε ο Πήτερ Στάνο. Παραλλήλως χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική» την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και σημείωσε ότι «πρέπει να επιλυθεί με διάλογο και όχι με σειρά βημάτων που αυξάνουν την κλιμάκωση και τις εντάσεις». Εκτίμησε μάλιστα ότι οι εξελίξεις έδειξαν πως «χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ένταση».
Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί με την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν σε διεθνή ύδατα, άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και με δηλώσεις αξιωματούχων και κορυφαίων Τούρκων υπουργών. ‘Ετσι, μετά τους χάρτες και τους παράλογους ισχυρισμούς ανώτατου διπλωματικού στελέχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, νέες παράνομες έρευνες στα όρια Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης ανακοίνωσε και ο Τσαβούσογλου.
Το μπαράζ των τουρκικών προκλητικών δηλώσεων συνέχισε το απόγευμα της Τρίτης, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Σε μήνυμά του, ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”». Υποστήριξε μάλιστα ότι «η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στη Γαλάζια Πατρίδα της που περιλαμβάνει και την Κύπρο».