ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τρέχει και δεν φθάνει η κυβέρνηση με την πανδημία (upd)

Τρέχει και δεν φθάνει η κυβέρνηση με την πανδημία, Σπύρος Γκουτζάνης

Τρέχει και δεν φθάνει πάλι η κυβέρνηση καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι για μία ακόμη φορά έχει χαθεί ο έλεγχος σχετικά με την πανδημία, κυρίως στη περιφέρεια. Καθώς η οικονομία δεν αντέχει άλλα μέτρα, η κυβέρνηση ελέγχεται γιατί επιχείρησε πρόωρα να δημιουργήσει κλίμα επιστροφής στην κανονικότητα, παρότι δεν πέτυχε τον δικό της στόχο για τείχος ανοσίας στον πληθυσμό, με εμβολιαστική κάλυψη στο απαραίτητο 80%.

Δεν είναι δίχως βάση ότι η κυβέρνηση χαλάρωσε την εμβολιαστική εκστρατεία, λόγω των έντονων αντιδράσεων από δικούς της ψηφοφόρους και αντίστοιχων απωλειών. Η κατάσταση όμως τείνει να γίνει δραματική και δημιουργείται πολιτικό κόστος, όχι μόνο μεταξύ των αντιεμβολιαστών, αλλά και της μεγάλης πλειονότητας του πληθυσμού που νοιώθει ότι απειλείται.

Είναι προφανές, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε τους διακηρυγμένους στόχους της.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην κυβέρνηση από την έξαρση της πανδημίας είναι οι συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις των επιτελικών του Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Μετά την πρωινή τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, το απόγευμα έγινε και δεύτερη έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου, του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα και του επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα.

Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται νέο ρεκόρ με περισσότερα από 5000 κρούσματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μπρίφινγκ επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.Παράλληλα μετέθεσε την ευθύνη των ελέγχων στους καταστηματάρχες της εστίασης και της διασκέδασης, προκειμένου όπως είπε να παραμείνει ανοιχτή η οικονομία και η κοινωνία.

Επικρίσεις Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε τη μάχη και ότι δημιούργησε κλίμα εφησυχασμού.  Γι’ αυτό και ζήτησε την συγκρότηση επιτροπής επιστημόνων κοινής αποδοχής. O Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύει πολιτικά την έξαρση της πανδημίας και την ευθύνη της κυβέρνησης στοχοποιώντας τον πρωθυπουργό ως τον αποκλειστικό πολιτικό υπεύθυνο για την αύξηση των κρουσμάτων και την άρνηση της συναίνεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Κουμουνδούρου, κατά την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι:

«Το νέο κύμα της πανδημίας που έρχεται με σφοδρότητα και βρίσκει τη χώρα πάλι απροετοίμαστη, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, φέρει τη πολιτική σφραγίδα και την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη» και πρόσθεσε ότι «την ώρα που η πανδημία πλέον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ελεγχόμενη, η Ελλάδα καταγράφει δραματικά αρνητικά ρεκόρ με σχεδόν 5.500 κρούσματα και βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις και σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και στην πορεία του εμβολιασμού».

Ακολούθως καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας: «η κυβέρνηση είχε δύο χρόνια να προετοιμάσει το ΕΣΥ, δεν το έκανε. Είχε έναν χρόνο να προωθήσει σωστά και στοχευμένα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως τόσες ευρωπαϊκές χώρες, δεν το έκανε. Είχε έναν χρόνο να προετοιμάσει θεραπευτικά πρωτόκολλα και να φέρει φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται και σε άλλες χώρες, δεν το έκανε. Το μόνο που έκανε είναι ανά τρεις μήνες να κηρύττει το τέλος της πανδημίας, να πανηγυρίζει ότι νίκησε τον κορωνοϊό, ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι, στέλνοντας μηνύματα χαλάρωσης στους πολίτες και απαξιώνοντας πλήρως τους επιστήμονες».

Αναφέρθηκε στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ανθρώπινη ζωή, για τρίτη φορά σε έναν χρόνο τείναμε χείρα βοηθείας με πρόταση για μίνιμουμ συναίνεση, ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία από επιστήμονες κοινής αποδοχής που δεν θα λειτουργούν με βάση το πολιτικό κόστος» και κατέληξε επικεντρώνοντας στον πρωθυπουργό: «Για τρίτη φορά ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε, επιβεβαιώνοντας την αλαζονεία του αλλά και το έλλειμμα κατανόησης της κρισιμότητας των στιγμών. Συνεπώς η πολιτική ευθύνη τόσο για τη σημερινή κατάσταση αλλά και για ό,τι έρχεται τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, του ανήκει αποκλειστικά».

Αντιδράσεις ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Σκληρή ήταν και η ανακοίνωση ενός εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιρρίπτει επίσης ευθύνες στην κυβέρνηση και ζητά επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Επίσης, και  ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης επέκρινε την κυβερνητική πολιτική, μίλησε για ημίμετρα που είναι μια «τρύπα στο νερό» και ζήτησε να γίνουν  υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για επαγγέλματα που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες, και την ενίσχυση του ΕΣΥ με ένταξη και του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό.

Κριτική άσκησε και το ΚΚΕ που με ανακοίνωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει και εντείνει την ίδια πολιτική, που μας έφερε ως εδώ και ευθύνεται για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας…». Παράλληλα, ζήτησε στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και λήψη απαραίτητων μέτρων προστασίας σε χώρους μεγάλης διασποράς.

Οι νέες μολύνσεις που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ “αγγίζουν” τις 3.000-4.000, ενώ το περασμένο Σάββατο ανακοινώθηκε αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι αφόρητη και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. Η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη είναι δραματική με την πληρότητα να αγγίζει το 95% ενώ και αυτό το ποσοστό διατηρείται τεχνητά, καθώς διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός έχει κολλήσει περίπου στο 60% του πληθυσμού. Εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει το ΕΣΥ σε κατάρρευση.

Το Μαξίμου για πανδημία

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα και των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. Αντικείμενο, η ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων και η τόνωση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων καθώς και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία. Συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους, αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. Τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορονοϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Το ενδεχόμενο λήψης νέων πρόσθετων μέτρων αναμένεται να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή την Τετάρτη. Η κυβέρνηση, πάντως, επιμένει στην αρχική της θέση, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιοι περιορισμοί, ούτε μέτρα που θα αφορούν και τους εμβολιασμένους. Η πίεση, λοιπόν, θα εστιαστεί στους ανεμβολίαστους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι