Τρέχουν οι εξελίξεις για την τραγωδία στο Μάτι – Κρίνεται η δίωξη και για κακούργημα

Τρέχουν οι εξελίξεις για την τραγωδία στο Μάτι – Κρίνεται η δίωξη και για κακούργημα

Εξελίξεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, η οποία εξελίχθηκε σε τραγωδία, καθώς χάθηκαν περισσότεροι από εκατό άνθρωποι. Τις επόμενες ημέρες, η εισαγγελία Πρωτοδικών αναμένεται να αποφασίσει εάν θα κάνει δεκτό το αίτημα για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου, ενώ την ίδια ώρα έρχονται στο φως νέες μαρτυρίες.

Ο ανακριτής του 6ου Ανακριτικού τμήματος, Αθανάσιος Μαρνέρης, έναν μήνα μετά την απόρριψη του πρώτου αιτήματός του, επανέρχεται για δεύτερη φορά, ζητώντας την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου “με την άσκηση δίωξης για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο πολιτών”. Εάν το αίτημα του κ. Μαρνέρη γίνει δεκτό από την Εισαγγελία, τότε οι δώδεκα προτεινόμενοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, όταν κληθούν σε απολογίες, θα είναι πλέον υπόλογοι και για κακούργημα.

Ο ανακριτής επικαλείται τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από την πολύμηνη έρευνα του, αλλά και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με τις καταγγελίες του επιπυραγού Δημήτρη Λιότσου. Του πραγματογνώμονα της Εισαγγελίας, κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την φωτιά που άφησε πίσω της 102 νεκρούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, στο νέο αίτημά του ο  Αθανάσιος Μαρνέρης παραθέτει τους λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι προκύπτουν ενδείξεις ενδεχόμενου δόλου για την διάπραξη του αδικήματος της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο και αντίστοιχα της έκθεσης από την οποία προήλθαν βαριές βλάβες.

Καίνε οι καταθέσεις για το Μάτι 

Ο ίδιος φέρεται ότι τονίζει πως έγινε κάκιστη διαχείριση των επίγειων και εναέριων μέσων από την Πυροσβεστική. Αναφέρει μάλιστα, ότι ενώ είχαν στην διάθεση τους είκοσι πτητικά μέσα, είτε δεν τα χρησιμοποίησαν καθόλου είτε τα διέθεσαν σε περιοχές, όπου δεν κινδύνευαν άνθρωποι. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι με βάση στοιχεία της δικογραφίας που είδαν το φως της δημοσιότητας, τις προηγούμενες ημέρες, ο ανακριτής φαίνεται ότι ζητούσε απαντήσεις για  περιστατικό, όπου εναέριο μέσο, το οποίο ξεκίνησε για το Μάτι, χρησιμοποιήθηκε σε ελεγχόμενη “έρπουσα φωτιά” στον περίβολο των εγκαταστάσεων διυλιστηρίου.

Ο ανακριτής αναφέρει ότι κάποια από τα εναέρια μέσα είχαν σταλεί στην Κόρινθο, χωρίς να υπάρχει ανάγκη, κάποια άλλα είχαν καθηλωθεί στην Ελευσίνα, όπου όμως το αεροδρόμιο ήταν κλειστό και δεν θα μπορούσαν να σηκωθούν ξανά και κάποια άλλα (δέκα συνολικά) δεν έλαβαν ποτέ εντολή να επιχειρήσουν. Όπως επισημαίνεται μάλιστα, υπήρχαν διαθέσιμα οκτώ Σινούκ στα Μέγαρα και δυο ελικόπτερα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του αεροδρόμιου “Ελευθέριος Βενιζέλος”, τα οποία δεν πήραν ποτέ εντολή να σηκωθούν. Ο ίδιος άλλωστε, ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, φέρεται ότι είχε καταθέσει στον ανακριτή πως ποτέ δεν υπήρξε αίτημα από την Πυροσβεστική να επιχειρήσει, έστω ένα από τα Σινούκ.

Ο ανακριτής, διαχωρίζοντας την θέση των πυροσβεστών που πάλεψαν πραγματικά για να σώσουν ζωές, αναφέρεται σε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, οι οποίοι, ευρισκόμενοι εκτός ζώνης κινδύνου, όχι μόνον δεν κινδύνευσαν, αλλά, όπως σημειώνεται, κάποιοι από αυτούς «επέδειξαν θρασύτητα και προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων ακόμη και με εκβιαστικούς τρόπους».

Διάλογοι φωτιά  

Την ίδια ώρα, έρχονται στο φως νέοι διάλογοι και μαρτυρίες για όσα συνέβησαν εκείνες τις τραγικές ώρες. Μια από τις συνομιλίες που φέρνει στο φως η “Καθημερινή” είναι πάλι ανάμεσα στον τέως αρχηγό της Πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλο, και έναν αξιωματικό του Σώματος που είχε πετάξει, νωρίτερα, πάνω από τη φωτιά.

Ο αξιωματικός ενημερώνει τον αρχηγό ότι «είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα», τονίζοντας: «Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις». Και ο αρχηγός φέρεται να απαντά: «Ναι; Πάρε με στο κινητό». Κρίνοντας την συγκεκριμένη στιχομυθία, πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής εκτίμησαν, στο ίδιο δημοσίευμα, ότι ο μόνος λόγος για το οποίο ο κ. Ματθαιόπουλος ζήτησε από τον αξιωματικό να τον καλέσει στο κινητό ήταν για να μην καταγραφεί η συνομιλία τους.

«Έχει νεκρούς αλλά δεν τους ανακοινώνουν» παραδέχεται, σύμφωνα με την Καθημερινή ένας τηλεφωνητής, σε επικοινωνία που είχε στις 23.15 με τη μητέρα του. Στο ίδιο δημοσίευμα, σημειώνεται επίσης ότι έως τις 23.39, την ώρα που έφτασε στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καταγράφονται κλήσεις για τουλάχιστον 35 νεκρούς. Αποσπάσματα από καταθέσεις που έδωσαν αστυνομικοί και πυροσβέστες που μετείχαν στις επιχειρήσεις δημοσίευσε και η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Στα αποσπάσματα αυτά, αρκετά από τα οποία σοκάρουν, οι μάρτυρες φέρονται να καταθέτουν ότι τα εναέρια και τα επίγεια μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λιγοστά.

Σημειώνεται, ότι ήδη από την προηγούμενη Κυριακή, με το πρώτο δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, αλλά και τη μήνυση που κατέθεσε ο πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσος, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις, δημιουργήθηκε πολιτικό θέμα για την προηγούμενη κυβέρνηση. Η τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, κατέθεσε μάλιστα μηνύσεις, υποστηρίζοντας ότι οι ερμηνείες που δόθηκαν σε όσα καταγγέλλονται, είχαν στόχο να την πλήξουν προσωπικά.

Σε ότι αφορά πάντως, τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο οποίος καταγγέλλεται από τον πραγματογνώμονα ότι επιχείρησε πιέσεις για την αλλοίωση και συγκάλυψη γεγονότων, η μόνη τοποθέτηση έγινε από τον δικηγόρο του. Σε γραπτή δήλωσή του, ο δικηγόρος Διαμαντής Μπασαράς ανέφερε ότι ο εντολέας του «δεν  δέχθηκε καμία παρέμβαση και ο ίδιος (ο κ. Ματθαιόπουλος) ουδέποτε παρενέβη στο έργο του διορισθέντος πραγματογνώμονα στην υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι