Τρικυμία στο Μαξίμου από την παραίτηση Ταραντίλη
02/03/2021Αμηχανία αλλά και δυσαρέσκεια επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από την χρονική στιγμή που επέλεξε ο Χρήστος Ταραντίλης να υποβάλλει την παραίτησή του. Ενδεικτικό είναι ότι το μόνο που δημοσιοποιήθηκε ήταν η δική του επιστολή που επικαλείται τους οικογενειακούς λόγους και ακολούθως η ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία επέμενε στον ισχυρισμό του, απαντώντας ταυτόχρονα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι δίχως σημασία ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου που να αποδέχεται την παραίτηση και να ορίζει τον αντικαταστάτη του, ούτε καν η εθιμοτυπική επιστολή του πρωθυπουργού που συνοδεύει παρόμοιες περιπτώσεις, με την οποία «ευχαριστεί τον παραιτηθέντα για τις υπηρεσίες του» κλπ. Παρομοίως δεν υπήρξε επίσημη απόφαση για την τοποθέτηση της Αριστοτελίας Πελώνη στην θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου.
Αρχικά οι συντάκτες που καλύπτουν το briefing ενημερώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα με μήνυμα στο Whats App ότι «την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Δευτέρα θα κάνει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη». Λίγες ώρες αργότερα η κ. Πελώνη αναβαθμίστηκε σε «τελούσα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου». Μόλις την Δευτέρα το πρωί, με νέο μήνυμα, ενημερώθηκαν ότι «την ενημέρωση θα κάνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη».
Σε ερώτηση μάλιστα που της υποβάλλαμε «με δεδομένο ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, αναλάβατε νέα κυβερνητική εκπρόσωπος;», η κ. Πελώνη απάντησε «για να με βλέπετε εδώ…». Μόνο που η κ. Πελώνη είχε εμφανιστεί και άλλες φορές στο παρελθόν στην ενημέρωση με την ιδιότητα της αναπληρώτριας εκπροσώπου, άρα το ότι ήταν εκεί δεν σήμαινε αυτομάτως την αναβάθμισή της. Πολύ περισσότερο που υπήρχε το προαναφερθέν θεσμικό κενό. Επιπλέον η κ. Πελώνη δεν έκανε καμία αναφορά στην παραίτηση του προκατόχου της, ή στο πώς την αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.
Υποβαθμίζει το Μαξίμου
Σύμφωνα με πληροφορίες ο όλος χειρισμός δείχνει τη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου, καίτοι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του είχαν ενημερωθεί για την πρόθεση του κ. Ταραντίλη να παραιτηθεί. Άλλωστε, αρκετές ημέρες πριν την παραίτησή του είχαν υπάρξει διαρροές ότι «δεν άντεξε την πίεση και δεν πέρασε τις εξετάσεις στην διαχείριση των δύο δύσκολων υποθέσεων, του Λιγνάδη και του Κουφοντίνα», καθώς επίσης ότι «είχε δυσχέρεια να ενσωματωθεί στο κυβερνητικό επιτελείο».
Αυτό το τελευταίο, πάντως, προκαλεί ερωτηματικά. καθώς στην αρχή της διακυβέρνησης ο κ. Ταραντίλης είχε εμφανιστεί ως ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην οικοδόμηση του “επιτελικού κράτους”, βασικός εμπνευστής του οποίου ήταν βέβαια ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να υποβαθμίσει την παραίτηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και προσπαθεί να το παρουσιάσει σαν γεγονός άνευ σημασίας.
Δεν χρειάζεται να πούμε πως η παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι πολιτικά πιο σημαντική και από παραίτηση πρωτοκλασάτου υπουργού, επειδή ακριβώς είναι η φωνή της κυβέρνησης, άρα θεωρείται δεδομένος ο υψηλότερος βαθμός πολιτικής εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου θα προτιμούσε ο κ. Ταραντίλης να είχε επιλέξει άλλη στιγμή για την παραίτηση του, σε συνεννόηση μαζί του, παρότι ο εκπρόσωπος είχε να εμφανιστεί στο briefing από τις 18 Φεβρουαρίου.
Εν συντομία ο κ. Ταραντίλης αναγκάστηκε να πει, υπηρετώντας την αρχική γραμμή στην υπόθεση Λιγνάδη, ότι «ο σκηνοθέτης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους». Το αφήγημα, όμως, άλλαξε και τον άφησαν εκτεθειμένο. Στα “γαλάζια” παρασκήνια θεωρείται βέβαιο ότι μετά το άδειασμά του από τον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος δήλωσε ότι ο Λιγνάδης υποχρεώθηκε σε παραίτηση, ο κ. Ταραντίλης δεν θέλησε να γίνει εξιλαστήριο θύμα.