Τσίπρας-Καμμένος : κραδασμοί αλλά όχι ρήξη

Τσίπρας-Καμμένος: κραδασμοί αλλά όχι ρήξη

Σύνταξη SLpress.gr  – 

Κραδασμοί σημειώνονται στην συνεργασία των δύο εταίρων, γεγονός που εκ των πραγμάτων εγείρει ερωτήματα για την ευστάθεια της κυβέρνησης. Μετά από πολυήμερη σιωπή, που τροφοδότησε τα σχετικά σενάρια, ο Πάνος Καμμένος επανεμφανίσθηκε για να διαψεύσει την ύπαρξη ρήγματος και να διαβεβαιώσει πως η συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάει μέχρι το τέλος.

Παρά τη διαβεβαίωση, ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα. Ο Πάνος Καμμένος δέχθηκε σειρά επιθέσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό έγινε με την ανοχή, εάν όχι με το πράσινο φως του πρωθυπουργού. Μπορεί οι προσωπικές σχέσεις τους να ήταν από πολύ καλές έως άριστες, αλλά τον τελευταίο καιρό στο Μαξίμου φύσηξαν άλλοι άνεμοι.

Η τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στο υπουργείο Άμυνας και κυρίως η με το καλημέρα τουλάχιστον άκομψη και αντιθεσμική δήλωσή του “δεν είμαι υπουργός του Καμμένου“, τροφοδότησε τη φιλολογία περί ενδοκυβερνητικού ρήγματος. Μπορεί οι δύο άνδρες να είχαν στο παρελθόν ανταλλάξει πυρά, αλλά είναι αληθές ότι ο Καμμένος καλοδέχθηκε το νέο αναπληρωτή του.

Είναι αληθές ότι ο Καμμένος απουσίασε αρκετές ημέρες στο εξωτερικό, συμμετέχοντας στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ και στην συνέχεια επισκεπτόμενος τη Ρουμανία, την Κύπρο και το Κατάρ. Εξίσου αληθές είναι, όμως, ότι το Μαξίμου τον κράτησε μακριά από τον χειρισμό της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με το επιχείρημα ότι η ανάμιξη του Καμμένου, λόγω του γεγονότος ότι είναι “κόκκινο πανί” στην Τουρκία, θα παρεμπόδιζε τον επαναπατρισμό.

Έτσι την υπόθεση χειρίζεται ο Νίκος Κοτζιάς, με τον Κουβέλη να είναι δραστήριος στο επικοινωνιακό επίπεδο. Όσοι, μάλιστα, απευθύνονταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για πληροφορίες, παραπέμπονταν στο υπουργείο Εξωτερικών.

“Όμηροι” οι δύο στρατιωτικοί

Την αφορμή για τις επιθέσεις εναντίον του Καμμένου έδωσε η δήλωσή του περί “ομηρίας”, αρχικά στην εφημερίδα Liberation. Υπουργοί όπως ο Πάνος Σκουρλέτης είπαν εμμέσως πλην σαφώς ότι βρίσκεται εκτός κυβερνητικής γραμμής. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, ο οποίος είναι και μέλος της ομάδας των “53”, έσπευσε να δηλώσει ότι οι δύο στρατιωτικοί είναι προφυλακισμένοι και όχι όμηροι και πως σε αυτή την υπόθεση θα πρέπει να υπάρχουν κυρίως παρασκηνιακές πιέσεις πάρα δημόσιες κραυγές.

Ούτε ο Φώτης Κουβέλης άφησε, βεβαίως, ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία. Χαρακτήρισε τα περί ομηρίας “υπερτροφικό λόγο”, ο οποίος δεν εξυπηρετεί την ακολουθούμενη πολιτική. Το Twitter πήρε φωτιά με τον Γιάννη Δραγασάκη να σπεύδει να κάνει τον “πυροσβέστη” μιλώντας για φραστική και όχι ουσιαστική διάσταση απόψεων. Πάντως, ο υπουργός Άμυνας επανέλαβε τη Δευτέρα με δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη την θέση του περί ομήρων: «Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου οι Έλληνες όμηροι να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατόν».

“Μακεδονικό”

Το κρίσιμο σημείο πάντως για τις σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων είναι το Μακεδονικό. Την ερχόμενη Πέμπτη ο Κοτζιάς θα επισκεφθεί τα Σκόπια για να διαπραγματευθεί μία σύνθετη ονομασία. Από την πλευρά του ο Καμμένος επιμένει πως  οι ΑΝΕΛ δεν δέχονται καμία ονομασία που να περιέχει τον όρο “Μακεδονία”.

Το τι θα πράξει εάν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα καταλήξουν και ο Κοτζιάς στείλει προς ψήφιση στη Βουλή το Σύμφωνο; Το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο και ο υπουργός Άμυνας το γνωρίζει. Ως εκ τούτου, κατά πάσα πιθανότητα εννοεί τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, συζητείται αυτός και και όσα στελέχη των ΑΝΕΛ κατέχουν χαρτοφυλάκια να βγουν εκτός κυβέρνησης, αλλά να συνεχίσουν να την στηρίζουν κοινοβουλευτικά για να μην προκαλέσουν την πτώση της. Η δήλωση Καμμένου ότι θα συνεχίσουν μέχρι το τέλος δεν είναι ούτε επιβεβαίωση, αλλά ούτε και διάψευση αυτών των πληροφοριών.

Η πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Θεοδωράκη με αφορμή την πρόταση που έκανε το Ποτάμι για συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είναι δεδομένο πως εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει τις πρόσθετες βουλευτικές ψήφους για να περάσει το Σύμφωνο με τα Σκόπια, εάν βεβαίως προκύψει συμφωνία. Ταυτόχρονα ήταν και ένα έμμεσο μήνυμα προς τον Πάνο Καμμένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει εναλλακτική λύση αν οι ΑΝΕΛ επιλέξουν να αποσύρουν την υποστήριξή τους από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Χωρίς εναλλακτικές

Η αλήθεια είναι ότι το Μαξίμου μπορεί ίσως να βρει τις ψήφους που του λείπουν για να περάσει το Σύμφωνο από τη Βουλή, αλλά δεν έχει εναλλακτικές όσον αφορά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ακόμα και εάν δεν είχε πυροδοτηθεί η υπόθεση Novartis, ήταν απίθανο το νεοπαγές ΚΙΝΑΛ να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας το γνωρίζει, αλλά θεωρούσε πως ο Καμμένος για μία ακόμα φορά θα υποχωρούσε για να κρατήσει το χαρτοφυλάκιό του. Θεωρούσε, με άλλα λόγια, πως μπορούσε να πιέζει τον κυβερνητικό εταίρο του και να κάνει ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, χωρίς ρίσκο. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να σιγουριά να ξέρει ποιο είναι το όριο θραύσης ενός αμφίθυμου εταίρου, όπως ο Καμμένος.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ανάλογο θέμα για τις σχέσεις των δυο κυβερνητικών εταίρων, είχε δημιουργηθεί και την περίοδο των Αποκριών. Οι φήμες καταλάγιασαν με την κοινή εμφάνιση Τσίπρα και Καμμένου στην Σκύρο την Καθαρή Δευτέρα.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι μια “ηρωϊκή έξοδος” από το κυβερνητικό σχήμα θα συσπείρωνε τους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ που φυλλορροούν (στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται με πρόθεση ψήφου 2%). Δεν είναι, ωστόσο, στις προθέσεις του να κάνει αυτό το βήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, προειδοποίησε τον Τσίπρα να μαζέψει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί διαφορετικά θα απαντήσει αναλόγως με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενότητα της κυβέρνησης. Το Μαξίμου πήρε το μήνυμα και ο Τσίπρας προσπαθεί να αποκαταστήσει το καλό κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντησή τους, που επισήμως έχει ως θέμα την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. 

Η ΝΔ, πάντως, επιχείρησε να εκμεταλλευθεί το ενδοκυβερνητικό ρήγμα. Ο τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε την εκτίμηση πως η κλεψύδρα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδειάζει και πως υπάρχει πλήρης ασυνεννοησία στο υπουργείο Άμυνας, καθώς «διαφωνούν ο υπουργός με τον αναπληρωτή υπουργό, αποδοκιμάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον υπουργό Άμυνας και ο κ. Τσίπρας τρέχει να μαζέψει τα σπασμένα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι