Βαθαίνει το ψυχικό ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ
14/09/2022Το δείπνο Καραμανλή-Σαμαρά στην Θεσσαλονίκη επισφράγισε το ρήγμα που υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ, από το ξέσπασμα της υπόθεση των υποκλοπών και μετά, ενώ τροφοδοτεί και την συζήτηση για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ που έχει ανοίξει. Ρήγμα ψυχικό σε κάθε περίπτωση, που στην πορεία θα εξελιχθεί και σε οργανωτικό. Αν και το δείπνο είχε κανονιστεί από την Αθήνα, οι σχετικές διαρροές φέρουν την πρωτοβουλία να ανήκει στον Κώστα Καραμανλή.
Από την εκδήλωση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη στα Ανώγεια, ο Κώστας Καραμανλής διαχώρισε την θέση του από τους χειρισμούς της ηγεσίας Μητσοτάκη στην υπόθεση των υποκλοπών, με τρόπο σκληρό και κάθετο. Για να μην μείνει αμφιβολία, έδειξε, με την σημειολογία των κινήσεών του στην ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, την περιφρόνησή του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Έδειξε την δυσαρέσκειά του για την επίθεση που δέχθηκε από το μητσοτακικό σύστημα στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα με την συνολική στάση του στέλνει το μήνυμα ότι δεν θέλει η πτώση Μητσοτάκη να συμπαρασύρει τον βασικό πολιτικό φορέα της παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να έχει πάρει την απόφαση να μην είναι ξανά υποψήφιος με πρόεδρο του κόμματος τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που θα γνωστοποιήσει ο ίδιος εγκαίρως.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει μιλήσει ακόμη. Αν μιλήσει θα δώσει τη χαριστική βολή για την πολιτική αποσταθεροποίηση και την εσωκομματική απονομιμοποίηση του πρωθυπουργού. Ωστόσο με το δείπνο στην Θεσσαλονίκη έδειξε την συμφωνία του με τον Καραμανλή στο θέμα των παρακολουθήσεων και την έμμεση αποδοκιμασία του στις μεθοδεύσεις της οικογένειας Μητσοτάκη.
Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν δείξει την συμφωνία τους και στα εθνικά θέματα, στα ελληνοτουρκικά και εν μέρει στο Μακεδονικό. Πέρυσι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν μπει μαζί στο Βελλίδειο, εφέτος προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα με το δείπνο. Παράλληλα η σύγκλισή τους διευρύνθηκε και στα θέματα δημοκρατίας.
Η δυσαρέσκεια Σαμαρά
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαίωσε την “κωλοτούμπα”, σε σχέση με την στάση που είχε κρατήσει προεκλογικά. Να θυμίσουμε ότι ήταν η κοινωνική αντίδραση στην Συμφωνία των Πρεσπών που έδωσε δημοσκοπικό αέρα στα πανιά της ηγεσίας Μητσοτάκη το 2018 και άλλαξε το πολιτικό κλίμα. Για αυτό και στην αρχή της πρωθυπουργίας του, στην συνάντηση που είχε με τον προηγούμενο πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αρνιόταν ακόμη και να την ονομάσει και την αποκαλούσε «ο βόρειος γείτονας». Είναι δε η κάθετη στάση του Αντώνη Σαμαρά που έχει αποτρέψει την έγκριση από την ελληνική βουλή των πρωτοκόλλων συνεργασίας.
Όσοι στο εσωτερικό της ΝΔ, ομνύουν στις παρακαταθήκες του γενάρχη της σύγχρονης Δεξιάς βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Είναι σαφές ότι η διακυβέρνηση Μητσοτάκη θυμίζει τις χειρότερες στιγμές της διακυβέρνησης του πατέρα του και πολύ μικρή σχέση έχει με την κοινωνική δεξιά των δύο Καραμανλήδων, ή ακόμη και με την σύντομη περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός καταφεύγει στο κόμμα όταν το χρειάζεται για ψήφους, αλλά κυβερνά με ένα ετερόκλητο σύνολο νεοφιλελεύθερων, σημιτικών, νεομητσοταkικών, ακροδεξιών και κυρίως σε πλήρη συνεργασία και σύμπλευση με τους κατά Καραμανλή «νταβατζήδες».
Ο Αντώνης Σαμαράς τον στήριξε για την ηγεσία και στην συνέχεια για να κερδίσει την πρωθυπουργία, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε “αχάριστος”, δεν τον πρότεινε για Eπίτροπο και στην συνέχεια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί συμφωνούν, μέχρι ενός σημείου, αφού έχουν διαφορετικές στοχεύσεις. Ο Καραμανλής δεν έχει φιλοδοξίες επανόδου, για τον Αντώνη Σαμαρά δεν είναι βέβαιο. Αυτό όμως κάνει και πιο δύσκολη την θέση του στην παρούσα συγκυρία.
Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα
Το ερώτημα μεταξύ βουλευτών και κομματικών στελεχών είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πτώση του θα πάρει μαζί του και τη ΝΔ. Η απάντηση δεν είναι εύκολη αφού, αν κινηθούν στην κατεύθυνση της αμφισβήτησης, θα κατηγορηθούν ότι δίνουν την εξουσία στο πιάτο στον αντίπαλο. Ήδη οι φιλομητσοτακικοί δημοσιογράφοι επιτέθηκαν στον Καραμανλή, κάνοντας λόγο για «τσιπροκαραμανλισμό». Ο πρωθυπουργός όμως είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει την τετραετία. Εάν κερδίσει τις εκλογές, η ΝΔ θα πάψει να υπάρχει ή θα μείνει μόνο το όνομα. Εάν χάσει, θα την συμπαρασύρει στην πτώση του.
Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση των υποκλοπών αποσταθεροποιεί την ηγεσία Μητσοτάκη και ανοίγει την συζήτηση για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ (όσο και αν τα φιλικά στην μητσοτακική ηγεσία ΜΜΕ, κάνουν ότι δεν το βλέπουν). Τα ονόματα των Νίκου Δένδια και Όλγας Κεφαλογιάννη ακούγονται όλο και πιο συχνά στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη πήρε καθαρές αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι το απόρρητο πρέπει να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, ταυτιζόμενη με τον Κώστα Καραμανλή. Ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά του, ενώ δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του, είναι πλήρως ταυτισμένος με την μητσοτακική διακυβέρνηση, τόσο στα θέματα της αρμοδιότητάς του, όσο και στην γενικότερη κυβερνητική πολιτική.