Ζητάει και τα ρέστα ο Βρούτσης – Συνένοχο θέλει τον Μητσοτάκη η αντιπολίτευση

Ζητάει και τα ρέστα ο Βρούτσης για το “Σκοιλ Ελικικου” – Συνένοχο θέλει τον Μητσοτάκη η αντιπολίτευση, Βαγγέλης Σαρακινός

Ζήτησε και τα ρέστα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Γιάννης Βρούτσης για το φιάσκο με την τηλεκατάρτιση επιστημόνων, το οποίο κυριάρχησε και στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι πρόκειται για σκάνδαλο, βάζοντας πλέον στο κάδρο και τον πρωθυπουργό, ενώ ο υπουργός Εργασίας, αντί να δώσει εξηγήσεις για το “Σκοιλ Ελικικου” και τα άλλα “μαργαριτάρια” του προγράμματος, επιχείρησε να μεταθέσει τη συζήτηση στα προγράμματα τηλεκατάρτισης που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με το οποίο ήταν αντίθετοι εξαρχής οι επιστημονικοί κλάδοι στους οποίους απευθυνόταν, έγινε για περίπου δύο εβδομάδες αντικείμενο χλεύης στα social media, καθώς το περιεχόμενό του έβριθε από ευτράπελα έως τραγικά σημεία. Η γλώσσα του ήταν τέτοια, που μπροστά της η “μετάφραση google” προβάλει σοβαρότατες αξιώσεις για βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης.

Πέρα όμως από το περιεχόμενο, τις προηγούμενες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας και «αποκαλύψεις», πάνω στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ έστησαν τη ρητορική τους για την ύπαρξη σκανδάλου. Τα δημοσιεύματα αυτά αναφέρονταν σε «εκλεκτικές συγγένειες» της ΝΔ με τους πέντε ιδιοκτήτες πλατφορμών «καταρτίσεων» που είχαν αναλάβει το πρόγραμμα (Εφημερίδα των Συντακτών) και σε «συγγενική σχέση» συμβούλου του κ. Βρούτση και της γ.γ. του υπουργείου Εργασίας με τους ιδιοκτήτες εταιρίας ΚΕΚ (Documento).

Η παρέμβαση Μητσοτάκη και οι αντιδράσεις

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζήτησαν την αποπομπή του Γιάννη Βρούτση από την κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης όμως, έντονα δυσαρεστημένος με τις επιλογές του υπουργού του, πήρε πάνω του το θέμα. Έτσι έδωσε εντολή όχι μόνο για την κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης και την απευθείας απόδοση των χρημάτων στους επιστήμονες, ως ενίσχυση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και για επαναξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Με μια ανακοίνωση, στην οποία ήταν εμφανής η ανάμιξη του Μαξίμου, ο Γιάννης Βρούτσης κοινοποίησε τις παραπάνω αποφάσεις, παραδεχόμενος ότι το περιεχόμενο «σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα». Ο υπουργός Εργασίας απέδιδε εμμέσως τα “λάθη” στο επείγον του πράγματος και δεν έκανε καμία αναφορά σε όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση ως σκάνδαλο. Απεναντίας κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι τα εμπλεκόμενα ΚΕΚ είχαν αξιολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιπολίτευση κράτησε ψηλά το θέμα, με στελέχη της να επιμένουν ότι πρόκειται για σκάνδαλο. Έγινε μάλιστα και σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ρωτούσαν «αν η Κομισιόν έχει εγκρίνει ή έστω ενημερωθεί για αυτό το πρόγραμμα». Την Πέμπτη, το θέμα απασχόλησε την Βουλή με μια έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε βουλευτές της αντιπολίτευσης και τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση κληρονόμησε το πρόγραμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ! Ο ίδιος υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση, σε αντίθεση με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, είχε «την τόλμη και το πολιτικό θάρρος να το καταργήσει, αναγνωρίζοντας το λάθος της»!

Στο κάδρο και ο πρωθυπουργός  

Σήμερα Παρασκευή υπήρξε ένας δεύτερος γύρος έντονης αντιπαράθεσης με τον Γιάννη Βρούτση να υποστηρίζει ότι έδωσε «πλήρεις απαντήσεις σε όλα» και να ζητά από τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν σε ποια ΚΕΚ έδωσαν προγράμματα, όταν ήταν στην κυβέρνηση. Το κακό βέβαια για τον Γιάννη Βρούτση είναι ότι πρόγραμμα “Σκοιλ Ελικικου” επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούστηκε. Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι γνωρίζει και ο ίδιος πως υπάρχουν αρκετά κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες και site που, αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, θα είχαν φροντίσει να γίνει γνωστό και στο πιο απομακρυσμένο  χωριό.

Η αντιπολίτευση πάντως επέμεινε και σήμερα στην ύπαρξη σκανδάλου, με την Φώφη Γεννηματά να τονίζει ότι «χρησιμοποιήθηκε η ανάγκη οικονομικής στήριξης των επιστημόνων για να μοιραστούν 36 εκατομμύρια στις εταιρείες, που ουσιαστικά ελέγχονται από 3-4 φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση πρόσωπα». Έκανε μάλιστα λόγο για «κομπίνα» που το ΚΙΝΑΛ είχε καταγγείλει ήδη από τις 27 Μαρτίου, ενώ έβαλε στο κάδρο και τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «η άτακτη υποχώρηση δεν τον απαλλάσσει».

Έντονα επικριτικός ήταν και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς πήρε πίσω η κυβέρνηση, όταν, όπως είπε, στελέχη της παρελαύνουν στα κανάλια για να υπερασπιστούν το πρόγραμμα που καταργήθηκε. Από τον υπουργό Εργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε πάντως να απαντήσει μόνον στο ερώτημα «αν έστησε μόνος του τη δουλειά» και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το Μαξίμου είχαν ενημερωθεί ή όχι για αυτά τα προγράμματα. Σημείωσε μάλιστα πως, αν ο Γιάννης Βρούτσης δεν απαντήσει, τότε την απάντηση θα πρέπει να τη δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποπέμποντας τον υπουργό του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε γενικώς τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, με μια ρητορική που σχολιάστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Απάντηση πάντως ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να λάβει την επόμενη Πέμπτη, όταν, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής, συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα. Το ερώτημα βέβαια είναι, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει σε αυτή τη συζήτηση με ή χωρίς “βαρίδια”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι