Art Athina 2018: Ελάχιστες καλές παρουσίες

Art Athina 2018: Ελάχιστες καλές παρουσίες, Ήρα Παπαποστόλου

Στο Ωδείο Αθηνών πραγματοποιείται αυτές τις μέρες το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός της χρονιάς: η art athina 2018, με περισσότερους από 500 καλλιτέχνες και 55 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέχρι την Κυριακή 24 Ιουνίου, συλλέκτες και φιλότεχνοι μπορούν να επισκεφτούν πολλές γκαλερί και να γνωρίσουν από κοντά ανερχόμενους και ήδη αναγνωρισμένους καλλιτέχνες.

Την art athina παρουσίασαν φέτος η πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννα Γραμματοπούλου, η καλλιτεχνική διευθύντρια Σταματία Δημητρακοπούλου και ο Βαγγέλης Χαραλάμπους της εταιρίας παραγωγής Be Best. Την Τετάρτη ήταν εκεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής.

Στην φετινή art athina μπορούμε να δούμε γκαλερί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο. Στην κεντρική πλατεία της φουάρ η Gallery Antiqua παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο ιταλικό και σουηδικό design της περιόδου 1945-1975 μέσα από έργα αρχιτεκτόνων, πρωτοπόρων του παγκόσμιου κινήματος μοντερνισμού του περασμένου αιώνα. Υπάρχει επίσης πρόγραμμα βίντεο που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ και περιλαμβάνει την προβολή έργων της Σουηδής Nathalie Djurberg και της Ολλανδής Rineke Dijkstra.

Το αφιέρωμα της Art Athina τιμά τη μνήμη της αυστριακής ζωγράφου γεωργιανής καταγωγής TamunaSirbiladze, ενώ ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν πρότζεκτς. Διευθυντές μουσείων, επιμελητές και ιστορικοί τέχνης έχουν προσκληθεί από την επιμελήτρια Κατερίνα Νίκου η οποία φέτος υπογράφει το πρόγραμμα συζητήσεων της Art Athina και, παράλληλα, για πρώτη φορά, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, η Art Athina θεσμοθετεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φοιτητές της ΑΣΚΤ που αφορά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μικρός ο χώρος ή ο ανταγωνισμός

Πήγα στην φετινή art athina και, κατά τη γνώμη μου, είχε εξαιρετικά λίγες καλές παρουσίες. Έφυγα από το Ωδείο Αθηνών χωρίς να μου έχει μείνει σχεδόν τίποτα στο μυαλό.
Μου άρεσε πολύ το στήσιμο με τα κυκλαδικά της διεθνούς φήμης εικαστικού Χρύσας που εκπροσωπεί η αίθουσα τέχνης Mihalarias Art, γκαλερί όπως η Περιτεχνών Καρτέρης με τα έργα των Μαλαφούρη, Λύτρα και Αβραμοπούλου, η alma με τα έργα των Μισούρα και Μανουσάκη, η Έκφραση με τα εξαιρετικά σχέδια του Θανάση Μακρή και τα ζωγραφικά έργα του Τζουλιάνο Καγκλή και η ena με το καταπληκτικό graphic novel του Δημήτρη Αναστασίου.

Από κει και πέρα μου έμειναν σαν εικόνες μόνο κάποια μεμονωμένα έργα σε διάφορες γκαλερί που δυστυχώς φέτος ήταν λίγες και με έκαναν να αναρωτηθώ αν έφταιγε ο μικρότερος χώρος ή ο ανταγωνισμός μεταξύ των γκαλερί. Ο χώρος ήταν πολύ ωραία διαμορφωμένος αλλά η έλλειψη κλιματισμού ήταν αισθητή και οι ανεμιστήρες απαραίτητοι.

Είναι σίγουρα πολύ σημαντικό που φέτος η φουάρ πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας γιατί το γεγονός αυτό πρέπει να έφερε περισσότερο κόσμο στο εικαστικό αυτό γεγονός, όμως η απουσία πολλών ταλαντούχων καλλιτεχνών της εποχής μας έγινε αισθητή. Ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο για την χρονιά που έρχεται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι