Γιανίτσαροι και Κορδελάτοι

Σύνταξη SLpress.gr
22

Αν θέλετε να γνωρίσετε τι είναι η Κορέλα, η Μπούλα, ο Γιαννίτσαρος και οι Κορδελλάτοι, αλλά και πως φτιάχνονται οι διονυσιακής προέλευσης μάσκες από τα καρναβάλια του Σοχού, τότε θα πρέπει να κάνετε μια στάση στην Πλάκα.

Εκεί στην καρδιά του Αθηναϊκού Καρναβαλιού και στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» φιλοξενείται έως τις  19  Φεβρουαρίου η έκθεση Παραδοσιακής Αποκριάτικης Φορεσιάς, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων.

Στην έκθεση πρωταγωνιστεί η ελληνική παράδοση της Αποκριάς με ιδιαίτερα δείγματα από την νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόκειται για φορεσιές, οι οποίες  καλύπτουν την φαντασιακή τάση του ανθρώπου που θέλει να αναβιώσει το παρελθόν, όσο πιο ζωντανά γίνεται.

Μερικές από τις φορεσιές που παρουσιάζονται δίνουν την  ευκαιρία στον θεατή να γνωρίσει τι είναι η Κορέλα από τη συντροφιά του καρναβαλιού της Σκύρου, η Μπούλα και ο Γιαννίτσαρος από τη Νάουσα Ημαθίας και οι Κορδελλάτοι από τη Νάξο.

Μέσα από τα εκθέματα μπορεί να θαυμάσει κανείς τις λεπτομέρειες κατασκευής και τους χρωματικούς συνδυασμών στις μάσκες από τα καρναβάλια του Σοχού της Μακεδονίας.

Οι φορεσιές που εκτίθενται αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης, το οποίο συνοδεύει έθιμα από το παρελθόν, κατά την διάρκεια των αποκριάτικων εορτών. Πρόκειται για έθιμα που συνεχίζουν να τηρούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα ως προεαρινές τελετουργίες με πράξεις μίμησης (άροση, σπορά, κ.α.) και πολλά άλλα μαγικά στοιχεία (μεταμφίεση και κωδωνοφορία), των οποίων η προέλευση και σκοπιμότητα χάνονται στα βάθη των αιώνων της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η έκθεση συνοδεύεται από πληροφοριακό υλικό με κείμενα και φωτογραφίες, αποτελώντας έτσι το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στο Μουσείο για την περίοδο της Αποκριάς.

Στο πλαίσιο αυτό το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί και η παράσταση «Φασαρία, πονηριές, κρόταλα και μουτζουλιές». Πρόκειται για μία παράσταση παραδοσιακών παραμυθιών με κρόταλα, τύμπανα και κιθάρες, σε ένα αποκριάτικο γλέντι με την ομάδα αφήγησης «Χείλια Λέμε παραμύθια», για παιδιά 5 έως 10 ετών.

Πληροφορίες

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης Δήμου Αθηναίων «Αγγελική Χατζημιχάλη»:

Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 09:00-19:00, Σάββατο & Κυριακή 09:00-14:00

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.