Γλυπτά της Ναταλίας Μελά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

Σύνταξη SLpress.gr
28

Επιλεγμένα έργα της γλύπτριας Ναταλίας Μελά περιλαμβάνει η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στην Γλυπτοθήκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Την έκθεση διοργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Μεταλλικά και χάρτινα έργα, μικρά ζώα και πουλιά, πολεμιστές και εργαλεία, έργα που χαρακτηρίζονται από την αντισυμβατική χρήση των υλικών τους, βρίσκουν θέση στο χώρο της μόνιμης έκθεσης, πλάι στα βυζαντινά γλυπτά με ζωικό διάκοσμο και στους εμβληματικούς λέοντες της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας.

Χάρτινο Γλυπτό

Στην Ναταλία Μελά και το σύνολο του έργου της θα αναφερθεί ο ζωγράφος Αλέκος Λεβίδης, ο οποίος θα μιλήσει στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του ΙΜΚ.

Την έκθεση συνοδεύει, μικρό πολύπτυχο φυλλάδιο μ’ ένα σύντομο αλλά περιεκτικό κείμενο του Αλέκου Λεβίδη σχετικά με την περίοδο των έργων που εκτίθενται στο Ι.Μ.Κ. και αποσπάσματα από κρίσεις του Δημήτρη Πικιώνη για έργα της καλλιτέχνιδας που είχαν εκτεθεί τη δεκαετία του '60.

Τράγος από χάλυβα

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα οργανωθούν εργαστήρια για παιδιά Δημοτικού, από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, με σημείο αναφοράς το εκτιθέμενο έργο της γλύπτριας.

Με όνομα και ιστορία

Η Ναταλία Μελά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Ο πατέρας της, Μιχαήλ, αξιωματικός του πυροβολικού, ήταν γιος του Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη, με καταγωγή από την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Η μητέρα της, Αλεξάνδρα Πεσμαζόγλου, ήταν κόρη του τραπεζίτη Ιωάννη Πεσμαζόγλου. Το 1942 έδωσε εξετάσεις στο Εργαστήριο Γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) και εκεί παρακολούθησε μαθήματα στα Εργαστήρια του Δημητριάδη και αργότερα του Τόμπρου.

Παράλληλα πήγαινε και στο Εργαστήριο του Απάρτη. Την ίδια εποχή εγκαταστάθηκε στο δικό της εργαστήριο στην οδό Μουρούζη 5, στο οποίο εργάζεται μέχρι και σήμερα.

Το 1946 πήρε το Α' βραβείο γυμνού και αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ. Το 1951 παντρεύτηκε με τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Ναταλία Μελά με το σύζυγό της Άρη Κωνσταντινίδη

Την άνοιξη του 2008 το Μουσείο Μπενάκη έκανε μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της. Τον Μάρτιο του 2011 η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε με το Αριστείον Καλών Τεχνών.

 

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.