Η “Σπάρτη” στη Νέα Ιωνία

Η “Σπάρτη” στη Νέα Ιωνία

της Ήρας Παπαποστόλου  – 

Η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου ή, αλλιώς «Σπάρτη» (Μικράς Ασίας), αποτελεί έναν εξαιρετικό πυρήνα πολιτισμού στην περιοχή της Νέας Ιωνίας. Εγκαινιάστηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2013 από την Πρύτανη Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, μετά από απόφαση του αρχιτέκτονα και συλλέκτη Γιώργου Βογιατζόγλου, ο οποίος και την οραματίστηκε.

Η Πινακοθήκη φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις με έργα μοντέρνων και σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών. Πρόκειται για έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί από τη δεκαετία του 1870 έως σήμερα και ανήκουν στη Συλλογή Βογιατζόγλου. Παράλληλα με τις εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής και εγκαταστάσεων, στον χώρο γίνονται πολλές άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες και ομιλίες, ενώ δίνεται έμφαση στο σχεδιασμό και την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από την αρχή της λειτουργίας της έως σήμερα, η Πινακοθήκη έχει παρουσιάσει, σε συνεργασία με γνωστούς ιστορικούς τέχνης και επιμελητές, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις με έργα των Δέρπαπα, Κυραρίνη, Λασηθιωτάκη, Σακαγιάν, Χάρου, Μποκόρου, Παπανικολάου, Μαντζαβίνου, Κεχαγιόγλου, Καστρίτση, Μακρή, Μαντζαβίνου, Κόνιαρη, Χρηστίδη, Ρόκκου και πλήθους άλλων γνωστών καλλιτεχνών.

Κάποιες εκθέσεις έχουν αναδρομικό χαρακτήρα και κάποιες θέλουν να γνωρίσουν στο κοινό νέους καλλιτέχνες, με παράδειγμα την έκθεση 17 μαθητών του Κυριάκου Μορταράκου.

Σήμερα, φιλοξενείται στον χώρο η έκθεση “NI όπως New Irrationalism”, σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή. Η ομάδα ΝΙ δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια ως εργαστήριο εικαστικών πειραματισμών και βρήκε στέγη στο Κτίριο 1 της Πινακοθήκης Βογιατζόγλου, εκεί όπου είχε βρει νωρίτερα στέγη η ομάδα των καλλιτεχνών Τσακίρη, Σελιμά και Πιστώνη.

Ο Γιώργος Βογιατζόγλου, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα, έχει προσφέρει έναν σημαντικό χώρο τέχνης και στους πολίτες της Νέας Ιωνίας αλλά και σε όλους τους φιλότεχνους ανά την Ελλάδα. Ο τόπος μας έχει ανάγκη από τέτοιου είδους ιδιωτικές πρωτοβουλίες που δεν έχουν παρά μόνο να προσφέρουν στον χώρο του πολιτισμού.

Η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

twitter   youtube   linkedin

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι