ΘΕΜΑ

Η ιστορία της γυναίκας που κατηγορήθηκε για την κακοποίησή της από το Netflix

Η ιστορία της γυναίκας που κατηγορήθηκε για την κακοποίηση της από το Netflix, Μαριάννα Στίκα

Ένα νέο ντοκιμαντέρ στο Netflix παρουσιάζει την ιστορία της Ντενίς Χάσκινς και του συντρόφου της Άαρον Κουίν. Ο τίτλος του “αμερικανικός εφιάλτης” στην συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να μην απέχει από την πραγματικότητα, η οποία ήταν κάτι παραπάνω από εφιαλτική. Το θύμα όχι μόνο έζησε κάτι που ήταν βγαλμένο από ιστορία τρόμου, αλλά και κατηγορήθηκε για αυτό.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το 2015 η νεαρή Ντενίς βίωνε μία από τις ομορφότερες περιόδους της ζωής της. Ήταν ερωτευμένη με τον συνάδελφό της Άαρον. Η σχέση τους μετρούσε ήδη εφτά μήνες ζωής και είχαν πάρει την απόφαση να συζήσουν. Ήταν και οι δύο φυσικοθεραπευτές και μάλιστα στο ίδιο ιατρείο και περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους στη θάλασσα, σε τοπικά εστιατόρια, ενώ συχνά πραγματοποιούσαν εκδρομές στη φύση.

Η καθημερινότητά τους έμοιαζε ειδυλλιακή και αυτό έκανε ακόμα πιο ακατανόητο το τηλεφώνημα του Κουίν στην αστυνομία το μεσημέρι της 24ης Μαρτίου. Με τρεμάμενη φωνή κατήγγειλε την απαγωγή της κοπέλας του από το σπίτι τους, τις πρώτες πρωινές ώρες. Όταν η αστυνομικός, που απάντησε την κλήση, τον ρώτησε γιατί άργησε τόσες ώρες να ειδοποιήσει τις αρχές, εκείνος είπε ότι τον είχαν ναρκώσει και είχε μόλις ξυπνήσει. Η ήδη απίστευτη υπόθεση θα έπαιρνε ακόμα πιο παράξενη τροπή τις επόμενες ημέρες.

Ο Κουίν θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή ύποπτος και έδωσε μία μαραθώνια κατάθεση στους αστυνομικούς. Σε αυτήν, διηγήθηκε με λεπτομέρεια τί είχε συμβεί. Το ζευγάρι είχε αποφασίσει να περάσει ένα ήσυχο βράδυ στο σπίτι. Μετά την ολοκλήρωση της βραδιάς της, η Ντενίς είχε φέρει πίτσα και είχαν παρακολουθήσει μία ταινία πριν κοιμηθούν. Γύρω στις τρεις το πρωί ένα έντονο φως –σαν προβολέας – τους ξύπνησε. Άνδρες ντυμένοι με στολές καταδύσεων και κρατώντας φακούς και όπλα τους ακινητοποίησαν. Τους ανάγκασαν να πιούν ένα είδος ηρεμιστικού και πήραν την Ντένις μαζί τους για λύτρα.

Υπόθεση”Gone Girl”;

Παρά τα λεγόμενά του, οι αστυνομικοί συμπέραναν ότι η κοπέλα δεν βρίσκεται στη ζωή και όλη αυτή η διήγηση ήταν μία απελπισμένη προσπάθεια του συντρόφου της να καλύψει το έγκλημά του. «Τί της έκανες; Πού είναι το σώμα της; Το συνειδητοποιείς ότι κατέστρεψες την οικογένειά σου; Τουλάχιστον ομολόγησε» ήταν κάποιες από τις ερωτήσεις με τις οποίες τον βομβάρδισαν επί 18 ώρες συνεχόμενα. Οι ντετέκτιβ, μάλιστα, τον ενημέρωσαν ότι είχε αποτύχει σε ανιχνευτή ψεύδους, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι ο κύριος και μοναδικός ύποπτός τους. Μάταια τους παρακαλούσε να ψάξουν για την απαχθείσα κοπέλα.

Μόνο δύο ημέρες αργότερα, η έρευνα στράφηκε προς την διάσωση αυτής. Ο απαγωγέας έστειλε ένα ηχητικό μήνυμα. Σε αυτό, η Χάσκινς με σχετική ηρεμία στην φωνή της διαβεβαίωνε την αστυνομία ότι είναι ζωντανή. Όταν τελικά το θύμα εμφανίστηκε, επίσης αναπάντεχα, στην γειτονιά της λίγες ημέρες αργότερα, έχοντας περπατήσει κάποια χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που την άφησαν οι απαγωγείς, χωρίς να έχουν λάβει λύτρα, η αστυνομία φάνηκε να ξεκινάει μία ακόμα έρευνα. Αυτή την φορά εναντίον του θύματος.

Ένα χρόνο νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει η χολιγουντιανή ταινία “Gone Girl”. Σε αυτή, μία σύζυγος σκηνοθετεί τη δολοφονία της, ώστε να ενοχοποιήσει τον άντρα της, σε μία προσπάθεια να τον εκδικηθεί, επειδή αυτός την απατούσε. Από απόσταση παρακολουθεί τις καταστροφικές συνέπειες της πλεκτάνης της, μέχρι να επιστρέψει ως θύμα απαγωγής.

Τo FBI έμοιαζε πεπεισμένο ότι η Ντενίς είχε ξεσηκώσει το σενάριο αυτό για να τιμωρήσει τον Άαρον, όταν ανακάλυψε κάποια απρεπή μηνύματα στο κινητό του. Έβγαλαν, μάλιστα, και δημόσια ανακοίνωση, κατηγορώντας την Ντενίς για κατασπατάληση πολύτιμων δημόσιων πόρων. Οι συνέπειες ήταν καταστροφικές. Απολύθηκε από τη δουλειά της. Απομονώθηκε από γνωστούς και φίλους. Αδίκως η Ντενίς επιχείρησε να μιλήσει ανοιχτά και για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, όσο ήταν κρατούμενη. Κανείς πλέον δεν την πίστευε. Αντιθέτως, κλήθηκε σε δίκη, αντιμετωπίζοντας ακόμα και ποινή φυλάκισης δύο ετών, για την κωμωδία που υποτίθεται ότι σκάρωσε.

Σεξιστική νοοτροπία

Τότε ήταν που παρενέβη ο ίδιος ο απαγωγέας. Επικοινώνησε με την εφημερίδα “San Francisco Chronicle” για να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς περί φάρσας. Έστειλε εικόνες από το σημείο όπου κρατούνταν η Χάσκινς. Η υπόθεση τελικά διαλευκάνθηκε, κατά τύχη ένα χρόνο αργότερα, όταν μία γυναίκα αστυνομικός, έπειτα από ανεξάρτητη έρευνα, συνέλαβε τον Μάθιου Μούλερ, ο οποίος μεταξύ άλλων εγκλημάτων ομολόγησε την ενοχή του για την απαγωγή, τη νάρκωση και τη σεξουαλική κακοποίηση της Χάσκινς. Το ντοκιμαντέρ τονίζει πόσο επικίνδυνο αμάρτημα της σύγχρονης κοινωνίας είναι το να σπεύδουμε να καταδικάσουμε κάποιον. Πόσο εύκολα υποκύπτουμε όλοι στο ατόπημα αυτό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάποιοι αναρωτήθηκαν αν έπαιξε ρόλο και η εμφάνιση του θύματος. Η Ντενίς ήταν νέα, όμορφη, σέξι και ξαφνικά βρέθηκε υπόλογη ακόμα και για την ερωτική της ζωή. Οι γονείς της κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικοί επέμεναν να μάθουν πόσους ερωτικούς συντρόφους είχε και τί σήμαινε αυτό για τον χαρακτήρα και το ήθος της. Στη συνέχεια, το σεξιστικό αυτό αφήγημα αναπαρήγαγαν και τα μίντια που κάλυψαν την υπόθεση.

Εννιά χρόνια μετά τα συγκλονιστικά γεγονότα, η Ντενίς και ο Άαρον παραμένουν μαζί και έχουν αποκτήσει δύο κόρες. Αυτές είναι που τους έδωσαν το κίνητρο και τη δύναμη να στραφούν στη Δικαιοσύνη. Η Χάσκινς ξεκίνησε μία δικαστική διαμάχη όταν μήνυσε το αστυνομικό τμήμα για τον ισχυρισμό τους, ότι προσπάθησε να εξαπατήσει τις αρχές. Τελικά κατέληξαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό έναντι 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Έκτοτε, μάχεται εναντίον παρόμοιων αδικιών που, όπως σχολιάζει και η ίδια, «δυστυχώς είναι περισσότερες από όσο φαντάζεστε. Συχνά οι γυναίκες θυματοποιούνται ακόμα και για τις χειρότερες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης που βιώνουν».

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που δεν μπορεί να ξεπεράσει από όλη εκείνη την σκοτεινή και εφιαλτική εμπειρία είναι ότι αν οι αρχές την είχαν πιστέψει και είχαν ακούσει όσα είχε περιγράψει, ο δράστης θα είχε συλληφθεί και δεν θα είχαν κακοποιηθεί ακόμα τρεις γυναίκες… «Αποδείχθηκε ότι οι περιγραφές μου για το καταφύγιό μου, την εμφάνισή του, ακόμα και το επάγγελμά του ήταν ακριβείς. Θα μπορούσαν να τον έχουν συλλάβει και να μην έχουν υποφέρει τόσες γυναίκες. Αυτό είναι μία ακόμα τραγωδία που αδυνατώ να επεξεργαστώ, ακόμα και σχεδόν μία δεκαετία μετά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx