Η Μνήμη της Επανάστασης στην οδό Πειραιώς

Σύνταξη SLpress.gr
18

Την εκδοχή εβδομήντα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών για τα σύμβολα, τις εικόνες και τους πρωταγωνιστές της Οκτωβριανής Επανάστασης, φιλοξενεί η έκθεση «Η Μνήμη της Επανάστασης – Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί» που θα παρουσιαστεί στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής»), στο Ρέντη από τις 12 Φεβρουαρίου.

Τα μηνύματα, τα συνθήματα, το πνεύμα, η ορμή, ο δυναμισμός και οι  διαστάσεις ενός από τα ιστορικά γεγονότα που «συγκλόνισαν» τον κόσμο και καθόρισαν την ιστορία του 20ού, σκιαγραφούνται μέσα από μια σύγχρονη οπτική στα έργα της έκθεσης, η οποία είναι συνδιοργάνωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και της ΑΣΚΤ.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη του 2017, όπου είχαν την ευκαιρία να τη δουν χιλιάδες επισκέπτες, και στην Αθήνα έρχεται εμπλουτισμένη με έργα περισσότερων καλλιτεχνών.

Η  Έκθεση συνοδεύεται από αναπαραγωγές έργων της συλλογής Κωστάκη του ΚΜΣΤ που σκιαγραφούν το σκηνικό της εποχής της ρωσικής πρωτοπορίας. Άλλωστε, η τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας αποτελεί, μέχρι σήμερα, μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, προβληματισμού και ερεθισμάτων για τους καλλιτέχνες. Παραλλήλως οδηγεί σε θετικούς ιστορικούς και πολιτισμικούς συνειρμούς, αφού υλοποιεί εξαιρετικά και υποδειγματικά ριζοσπαστικές καλλιτεχνικές και κοινωνικοπολιτικές ουτοπίες.

Στόχος της έκθεσης δεν είναι να υποκαταστήσει την αυστηρή ιστορική μελέτη ούτε τις διαφορετικές αναγνώσεις, τις αντικρουόμενες ερμηνείες και τις αποτιμήσεις των ιστορικών. Αντιθέτως,  επικεντρώνεται σ' έναν ξεχωριστό προβληματισμό πάνω στις έννοιες της Ουτοπίας και της Επανάστασης, με τους πειραματισμούς των Ρώσων πρωτοπόρων καλλιτεχνών, να βρίσκονται στον πυρήνα της και να συγκροτούν το νοηματικό της άξονα.

Μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις οι καλλιτέχνες "μεταφέρουν" την έννοια της Επανάστασης δυναμικά στο παρόν, έρχονται να μιλήσουν για τη δυναμική και την αντοχή της στον χρόνο, σε μια κρίσιμη περίοδο μετάβασης, χαρακτηριστικά της οποίας είναι η κρίση και η αναμονή, η αμφισβήτηση και η έκπτωση των ιδεολογιών.

Η Συλλογή του Βασίλη Κωνσταντίνου

Την έκθεση πλαισιώνουν αντικείμενα (αφίσες και προτομές με τους ηγέτες της Οκτωβριανής Επανάστασης, φωτογραφίες, ζωγραφικοί πίνακες σοσιαλιστικού ρεαλισμού, κ.ά.) της συλλογής του Βασίλη Κωνσταντίνου, η οποία έχει παραχωρηθεί στο ΚΜΣΤ.

Πρόκειται για μια συλλογή, η οποία έχει συγκροτηθεί μέσα από πολυάριθμα ταξίδια και πεισματικές αναζητήσεις του συλλέκτη στην μεγάλη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων. Μια συλλογή που λειτουργεί αναμνηστικά, αλλά και ως υπόμνηση μιας μεγάλης πολιτικής ιστορίας, και ταυτόχρονα πιο προσωπικά, αφού αποκαλύπτει πολλές κρυφές ιστορίες της ατομικής διαχείρισης της ιστορίας.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Στην Έκθεση μετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιώργος Αλεξανδρίδης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Νίκος Αρβανίτης, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μιχάλης Αρφαράς, Βασίλειος Βασιλακάκης, Κωστής Βελώνης,  Μπάμπης Βενετόπουλος, Ανδρέας Βούσουρας, Βασίλης Γεροδήμος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Μανώλης Γιανναδάκης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Κορνήλιος Γραμμένος, Λυδία Δαμπασίνα, Γιώργος Διβάρης, Στέφανος Επιτρόπου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Δημήτρης Ζουρούδης, Βασίλης Ζωγράφος, Αντιγόνη Καββαθά, Στέφανος Καμάρης, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Γιάννης Καστρίτσης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Θοδωρής Λάλος, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Ανδρέας Λυμπεράτος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Μανουσάκης, Πάνος Ματθαίου, Ειρήνη Ματσούκη, Δημήτρης Μεράντζας, Τάσος Μισούρας, Μανώλης Μπαμπούσης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Ξενοφών Μπήτσικας, Νικόλας Μπλιάτκας, Άλκης Μπούτλης, Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Λίλα Παπούλα, Αλίκη Παππά, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Νατάσσα Πουλαντζά, Γεωργία Σαγρή, Ξενής Σαχίνης, Χριστίνα Σγουρομύτη, Νίκος Σεπετζόγλου, Δήμητρα Σιατερλή, Γιάννης Σκαλτσάς, Άγγελος Σκούρτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Στεφανία Στρούζα, Δημήτρης Τάταρης, Νίκος Τρανός, Βίκυ Τσαλαματά, Γιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσώλης, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Μανώλης Χάρος, Θάλεια Χιώτη, Κώστας Χριστόπουλος, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Έλλη Χρυσίδου, Θοδωρής Χρυσικός, Γιάννης Ψυχοπαίδης

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης - Επιμελητής του ΚΜΣΤ

Πληροφορίες

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256,  Ρέντης

Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής»

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Παρασκευή 12:00-20:00, Σάββατο: 11:00-15:00

12 Φεβρουαρίου – 14 Απριλίου 2018

Εγκαίνια: Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:00

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.