Η μοναδική συλλογή Βαρκαράκη με έργα φιλελλήνων

Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη, Ήρα Παπαποστόλου

Γράφει η Ήρα Παπαποστόλου  – 

Στο Μουσείο της Ακρόπολης, έως και το Μεγάλο Σάββατο 7 Απριλίου 2018, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε οθόνη μια ειδική προβολή πινάκων ζωγραφικής με θέμα τους Έλληνες του 1821 και τα αρχαία μνημεία, της συλλογής του Μιχάλη και της Δήμητρας Βαρκαράκη. Στον ίδιο χώρο έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά την ελαιογραφία «Άποψη της Αθήνας από τον Ιλισσό» του ζωγράφου J.J. Frey (1813-1865).

Με αφορμή την συγκεκριμένη προβολή, επισκέφτηκα την φιλελληνική συλλογή του Μιχάλη και της Δήμητρας Βαρκαράκη στον ιδιωτικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας, στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Σε φιλικό οικογενειακό περιβάλλον, αντίκρισα έργα που καλύπτουν όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής δημιουργίας των φιλελλήνων πριν και μετά την Επανάσταση του 1821.

Αναδεικνύονται έργα Ευρωπαίων καλλιτεχνών διαφόρων εθνικοτήτων. Εκτίθενται πίνακες γνωστών Ευρωπαίων ζωγράφων (William James Muller, Charles Vernet, Pierre Bonirote, Joseph Petzl, Peter von Hess κ.ά.) και διάφορα χρηστικά αντικείμενα όπως επιτραπέζια ρολόγια, πιάτα, βάζα κ.ά σε ποικίλα χρώματα και ημιπολύτιμα υλικά.

Πρόκειται για μία προσπάθεια πενήντα και πλέον ετών για τον επαναπατρισμό της ελληνικής μας κληρονομιάς. Στη μελέτη της ελληνικής και ευρωπαϊκής ζωγραφικής βοήθησε η μακροχρόνια παραμονή του κύριου Βαρκαράκη στο Λονδίνο και στην Αμερική, λόγω της ιατρικής του καριέρας.

Με τη συλλογή αναδεικνύεται ο σεβασμός των Ευρωπαίων προς την αρχαιολατρεία (πίνακες αρχαίων μνημείων) και κυρίως ο ύμνος στα βάσανα, τα πάθη και την προσπάθεια των Ελλήνων για την ελευθερία από τον τουρκικό ζυγό (απεικονίζονται μάχες, πορτρέτα αγωνιστών, ηθογραφικά θέματα).

Η συλλογή είναι πραγματικά εντυπωσιακή και μοναδική στο είδος της. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να την επισκεφτούν μαθητές αλλά και Έλληνες και  Ευρωπαίοι για να ξαναζήσουν την υπερηφάνεια των ανθρώπων που φιλοδόξησαν να ξαναστήσουν την Ελλάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι