Η βαθύτερη εικόνα του Σύμπαντος – Ζωντανή μετάδοση από τη NASA
12/07/2022Η πρώτη από τις εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Τζέιμς Γουέμπ της NASA παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που έγινε χθες στον Λευκό Οίκο, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα άλλες τέσσερις.
Κάθε φωτεινό σημείο στην εικόνα είναι ένας γαλαξίας από ένα πολύ μικρό μέρος του Σύμπαντος στο οποίο εστιάζει κάθε φορά το τηλεσκόπιο. Στην πρώτη εικόνα αποτυπώνεται μέρος του σμήνους γαλαξιών SMACS 0723. Τα αμυδρά φωτεινά σημεία σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι οι πιο μακρινοί γαλαξίες από την εποχή της γένεσης του Σύμπαντος, όπως εμφανίστηκε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η συνδυασμένη μάζα αυτού του σμήνους γαλαξιών λειτουργεί ως φακός, μεγεθύνοντας πολύ πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω από αυτό. Το NIRCam του Webb έχει φέρει αυτούς τους μακρινούς γαλαξίες σε έντονη εστίαση και έχουν μικροσκοπικές, αχνές δομές που δεν έχουμε ξαναδεί, συμπεριλαμβανομένων των αστρικών σμηνών και των διάχυτων χαρακτηριστικών του γαλαξία. Οι ερευνητές σύντομα θα αρχίσουν να μαθαίνουν περισσότερα για τις μάζες, τις ηλικίες, τις ιστορίες και τις συνθέσεις των γαλαξιών, καθώς το τηλεσκόπιο Webb αναζητά τους πρώτους γαλαξίες στο σύμπαν.
Είναι η πιο καθαρή και λεπτομερής φωτογραφία που έχουμε από το πρώιμο σύμπαν. Το τηλεσκόπιο χρειάστηκε μία ημέρα για να συλλέξει το φως. Όπως εξήγησε ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον, η συγκεκριμένη φωτογραφία καλύπτει ένα μέρος του Σύμπαντος, η αναλογία του οποίου μοιάζει σε έναν κόκκο άμμου σε απόσταση όση το μήκος ενός χεριού. «Είναι η βαθύτερη φωτογραφία του Σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ», τόνισε.
It's here–the deepest, sharpest infrared view of the universe to date: Webb's First Deep Field.
Previewed by @POTUS on July 11, it shows galaxies once invisible to us. The full set of @NASAWebb's first full-color images & data will be revealed July 12: https://t.co/63zxpNDi4I pic.twitter.com/zAr7YoFZ8C
— NASA (@NASA) July 11, 2022
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Γουέμπ εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2021 και βρίσκεται σε ένα σημείο περίπου 1,5 εκατ. χιλ. από τη Γη, έχοντας πίσω του τη Γη και τον Ήλιο. Το κάτοπτρο έχει διάμετρο 6,4 μέτρα και είναι φτιαγμένο από 18 εξαγωνικά κομμάτια. Το κόστος του ανήλθε σε 10 δις. δολ. όμως σύμφωνα με τους αστρονόμους τα στοιχεία που μεταφέρει στη Γη είναι ανεκτίμητα για την κατανόηση του Σύμπαντος.
Για ιστορική στιγμή στην επιστήμη και την τεχνολογία, την αστρονομία και την εξερεύνηση του διαστήματος, για τις ΗΠΑ και όλο τον Κόσμο, μίλησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν
The first image from the Webb Space Telescope represents a historic moment for science and technology. For astronomy and space exploration.
And for America and all humanity. pic.twitter.com/cI2UUQcQXj
— President Biden (@POTUS) July 11, 2022
Toν περασμένο Μάιο η NASA έδωσε στη δημοσιότητα άλλο ένα εντυπωσιακό αποτύπωμα του διαστήματος, την ηχητική καταγραφή της μαύρης τρύπας από το κέντρο του γαλαξία που έχει την ονομασία Μ 87.