ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο Μπενάκη: Ένα ταξίδι στον κόσμο της φωτογράφου Nelly’s

Μουσείο Μπενάκη: Ένα ταξίδι στον κόσμο της φωτογράφου Nelly's, Μελαχροινή Μαρτίδου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Άπειρα τεκμήρια της ενασχόλησης την με την φωτογραφία, με οξυδερκή ματιά, με καλλιτεχνικό υπόβαθρο, με επαγγελματισμό, έμπνευση, τεχνικές γνώσεις απόρροια εξειδικευμένων σπουδών στην Ευρώπη το 1920 (!) με την στήριξη της αστικής οικογένειας της που ενθάρρυνε και χρηματοδότησε οικονομικά της σπουδές της στην Δρέσδη. Ότι και να πεις είναι λίγο για την κορυφαία Ελληνίδα φωτογράφο Nelly’s και το έργο της.

Είναι λίγο για το πάθος της να φωτογραφίσει την ύπαιθρο της ελληνικής γης και τους ανθρώπους της κινούμενη στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε νησιά, με τα μέσα της εποχής, με τον βαρύ εξοπλισμό των μηχανών της, με την έμπνευση της, τους παραλληλισμούς του αρχαίου παρελθόντος με τις σύγχρονες μορφές, με ρηξικέλευθες φωτογραφήσεις γυμνού γυναικείου μοντέλου στην Ακρόπολη, με αποτύπωση εκπληκτικών καρέ από μπαλέτα, χορούς, από πορτρέτα προσφύγων με όλη την πίκρα να αποτυπώνεται στο πρόσωπο τους.

 

Αλλά και αστραφτερές παρουσίες αστέρων της τέχνης, γάμους και γλέντια του τζετ σετ της εποχής με ευρηματικά κοντράστ και τεχνικές, τοπία υπαίθρου αλλά και πόλεων, εξαιρετική φωτογράφηση των ουρανοξυστών της Νέας Υόρκης, όπου επέλεξε να ζήσει μετά την Ευρώπη, χορτάτη από εμπειρίες, δύσκολες αποστολές, μέχρι το τέλος της ζωής της.

Με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Νelly’s, η Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη, είχε παρουσία σε όλα τα διεθνή έντυπα της εποχής, κερδίζοντας με την απαράμιλλη εργατικότητα της και την ιδιαίτερη φωτογραφική ματιά της επαίνους και διακρίσεις, πρωτοσέλιδα, εξώφυλλα και αφιερωματικούς τόμους.

Μία έκθεση-μαγεία για την φωτογραφία

Για όποιον ασχολείται με την φωτογραφία και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εξελιγμένες μηχανές, οι φακοί, τα ειδικά προγράμματα σήμερα, μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της προσπάθειας και της ποιότητας, της αρτιότητας και της Νelly’s θαυμάζοντας στο μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς την εξαιρετική έκθεση φωτογραφιών της.

Μια έκθεση με πλήθος πληροφοριακών στοιχείων, κατά ενότητες, που σε κάνουν κοινωνό της φωτογραφικής τέχνης που υπηρέτησε με απαράμιλλη δεξιότητα κι έμπνευση, με πρωτόγνωρες τεχνικές και ευφυείς πειραματισμούς, υιοθετώντας προσωπικές τεχνικές και αποσπώντας επαίνους και καταξίωση, που δικαιωματικά την ανέδειξαν ως μέγιστη Ελληνίδα φωτογράφο.

Η συγκυρία της έκθεσης δεν είναι τυχαία αφού πληροφορούμαστε ότι συμπίπτει με τα 50 χρόνια λειτουργίας των Φωτογραφικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και αφιερώνεται στην Αιμιλία Καλλιγά Γερουλάνου που οργάνωσε το πρώτο φωτογραφικό αρχείο στην Ελλάδα και στον αείμνηστο επί σειρά ετών διευθυντή του, Ακαδημαϊκό Άγγελο Δεληβοριά.

 

  Όταν το μπουζούκι τραγουδάει τον έρωτα, τη χαρά και τον πόνο

Ιδιαίτερα διαφωτιστικές οι περιγραφές της Αλεξάνδρας Μόσχοβη, καθηγήτριας φωτογραφίας του πανεπιστημίου Sunderland, στο χώρο της έκθεσης όπου παράλληλα με το φωτογραφικό υλικό εκτίθενται οι φωτογραφικές μηχανές εποχής της Nelly’s μέρος του εντυπωσιακού εξοπλισμού της, αφιερώματα σε εφημερίδες, μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικά του εξωτερικού που αναφέρονται στην προσωπικότητα της, επιστολικά δελτάρια κλπ.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η ενότητα των φωτογραφιών της “αιχμαλωτίζοντας το φευγαλέο πνεύμα της αρχαιότητας”, των περιοδειών της στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, την Πελοπόννησο, η ενότητα με τα πορτρέτα πολιτικών εποχής, Βενιζέλου, Τσιριμώκου, με πριγκίπισσες, αλλά και το βίντεο που αξίζει να παρακολουθήσει ο επισκέπτης με την συνέντευξη της Nelly’s στην ΕΤ σε προχωρημένη ηλικία που με απλότητα, γλυκό λόγο και νεανική φρεσκάδα μιλά για την ζωή, τον σύζυγό της και την αφοσίωση στην φωτογραφική τέχνη.

Η έκθεση θα φιλοξενείται έως 23-7-2023, ενώ επικοινωνώντας με το μουσείο Μπενάκη μπορεί να συμμετάσχετε και σε οργανωμένες ξεναγήσεις. Η επόμενη στις 29 Απριλίου για μια πιο ενδελεχή προσέγγιση.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι