IN MEMORIAM

Πέθανε ο Πάτρικ Στίουαρτ, ο κυβερνήτης Πικάρ της σειράς Star Trek

πικάρ στίουαρτ
EPA/ERIK S. LESSER

Έφυγε σε ηλικία 86 ετών ύστερα από σύντομη μάχη με μια επιθετική μορφή άνοιας, ο Πάτρικ Στιούαρτ, γνωστός από τον ρόλο του ως κυβερνήτη Ζαν Λυκ Πικάρ, στο διαστημόπλοιο Enterprise.

Ο Στίουαρτ είχε χρισθεί ιππότης και έφερε τον τίτλο sir από το 2010 για την προσφορά του στο θέατρο, κι ας είναι πιο γνωστός από την τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας. Ήταν από τους κορυφαίους κλασικούς ηθοποιούς της Βρετανίας και μετείχε στο Βασιλικό Σαιξπηρικό Θίασο, με εμβληματικές ερμηνείες σε έργα όπως ο Μάκβεθ, ο Βασιλιάς Ληρ και η Τρικυμία. Ομως στο να γίνει sir συνέβαλε και η μεγάλη του επιτυχία στο ρόλο του κυβερνήτη Captain Jean-Luc Picard στο Star Trek: The Next Generation αλλά και ο ρόλος του ως καθηγητή Charles Xavier στις ταινίες X-Men.

Απεβίωσε στις 28 Οκτωβρίου στο σπιτι του στο Λος Άντζελες, έπειτα από πολύμηνη μάχη με μια μορφή άνοιας -την “Άνοια με σωμάτια Lewy”. Ενσάρκωσε τον Πικάρ σε περισσότερα από 170 επεισόδια της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας μεταξύ 1987 και 1994, καθώς και σε τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες. Επέστρεψε στον ρόλο για τη σειρά “Star Trek: Picard” το 2020.

Η τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του Στίουαρτ θα είναι στον ρόλο του Καθηγητή Χ (Professor X) στην ερχόμενη ταινία “Avengers: Doomsday” των Marvel Studios. Έπαιξε και στις ταινίες Safe House, Robin Hood: Men in Tights και στο  Dune, ενώ εμφανιζόταν συχνά ως guest star -στο Frasier, Futurama και στους Simpsons.Ο βετεράνος ηθοποιός αφήνει πίσω του τη σύζυγό του, Σάνι Όζελ, καθώς και τα δύο ενήλικα παιδιά του από τον πρώτο του γάμο.

Η ζωή του πριν γίνει Πικάρ

Γεννημένος στην πόλη Μίρφιλντ το 1940, ο Πάτρικ Στίουαρτ ανέπτυξε την αγάπη του για την υποκριτική στο σχολείο, όπου ήρθε σε επαφή με τον Σαίξπηρ. Αφοσιώθηκε με ενθουσιασμό στην ακμάζουσα τοπική θεατρική σκηνή. «Απήγγειλλα Σαίξπηρ από μνήμης», δήλωσε ο ίδιος. «Απλώς μάθαινα απ΄έξω όλους αυτούς τους μεγάλους μονολόγους».

Όταν ο Στίουαρτ χρίστηκε ιππότης από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το 2010, δήλωσε ότι όφειλε «κυριολεκτικά τα πάντα» στον πρώην καθηγητή του Αγγλικών, ο οποίος ήταν ο πρώτος που τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με την υποκριτική.

Τα πρώτα του βήματα στον επαγγελματικό χώρο της υποκριτικής έγιναν το 1966, όταν εντάχθηκε στο βασιλικό θέατρο (RSC, Royal Shakespeare Company). Εκεί ερμήνευσε, μεταξύ άλλων, τον Βασιλιά Ιωάννη, τον Όμπερον στο έργο «Όνειρο Θερινής Νυκτός» και τον Ερρίκο Δ’. Το RSC τον περιέγραψε ως «κολοσσό τόσο της θεατρικής σκηνής όσο και της οθόνης», μνημονεύοντάς τον ως «έναν από τους κορυφαίους κλασικούς σαιξπηρικούς ηθοποιούς της γενιάς του».

Τα θέατρα στο West End του Λονδίνου θα χαμηλώσουν τα φώτα τους για δύο λεπτά, στις 3 Νοεμβρίου, προς τιμήν του. Η Hannah Essex, συνεπικεφαλής των οργανισμών Society of London Theatre και UK Theatre, τον χαρακτήρισε «έναν από τους σπουδαιότερους θεατρικούς ηθοποιούς που έχει γνωρίσει ποτέ αυτή η χώρα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx