ΣΙΝΕΜΑ

“Πικρές Γιορτές” (κυριολεκτικά) του παρηκμασμένου Αλμοδόβαρ

«Πικρές Γιορτές» (κυριολεκτικά) τού παρηκμασμένου Αλμοδόβαρ

Ο κάθε δημιουργός έχει δικαίωμα στην αποτυχία. Όμως όταν χάσει το χιούμορ που τον χαρακτήριζε και διολισθαίνει προς την αγιάτρευτη κατάθλιψη, ε, τότε κάποιος πρέπει να του το πει. Κι αυτή είναι η δουλειά του κριτικού, που -ως επαρκής αναγνώστης των πολιτισμικών φαινομένων- οφείλει να διατυπώσει με προσοχή τις διϋποκειμενικές απόψεις του.

  1. Η αυτοαναφορικότητα έχει -κι αυτή- τα όριά της, όσο περίτεχνη κι αν είναι.
  2. Όταν ειρωνεύεσαι τις cult ταινίες (μέσα στο σενάριο της ίδιας της δικής σου εξεζητημένης ταινίας) διαπράττεις ύβριν.
  3. Η εποχή μας αντέχει τραγικωμωδίες με την απαραίτητη σύνθεση των αντιθέτων κι όχι μονόχορδες-μονότονες ναρκισσιστικές περιαυτολογίες και αυτομαστιγώσεις.
  4. Μπορεί η Αγάπη να είναι η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα, το κινηματογραφικό μελό όμως δεν σώζει τα προσχήματα.
  5. Γιατί δεν έπαιζε ο ίδιος και οι καλλιτέχνες που (δήθεν) τον ενέπνευσαν σε αυτό το χαοτικό κι αν-έμπνευστο έκτρωμα;
  6. Κάθε νοητικό εξάμβλωμα δεν συνιστά Τέχνη ένεκα (και χάριν) της υπογραφής του.
  7. Ο Γούντυ Άλλεν κι ο Πέδρο Αλμοδόβαρ δεν είναι μήτε ο Φελλίνι, μήτε ο Μπέργκμαν. Ο ένας το έχει αποδεχθεί ήδη, ο Ισπανός Αλμοδόβαρ φλερτάρει ακόμη με τις ψευδαισθήσεις του.

Εν τέλει, παράνοια μεγαλείου συνιστά αυτό το άκομψο α-τεχνούργημα, που απογοητεύει κάθε θαυμαστή του πάλαι ποτέ σαρκαστή-χιουμορίστα-ειρωνευτή της κοινωνίας… τόσο που θα ευχόταν – λέω, υποθέτω – να μην ξαναπροβεί σε τέτοιο αυτοκαταστροφικό απονενοημένο διάβημα σε κοινή θέα [συμπεριλαμβάνω και τον… Δημιουργό και τον συνδημιουργικό “επαρκή” θεατή].

Θα ευχόμουνα να μην το είχα δει, αλλά η επαγγελματική συνήθεια και η ερευνητική περιέργεια είναι -ως φαίνεται- αδάμαστες. Καλά τα μουσικά στοιχεία τα αναφερόμενα στη μεσογειακή παράδοση του υπερχειλίζοντος αισθήματος: το μόνο θετικό στοιχείο της ταινίας (κατά την ταπεινή μου γνώμη, πάντα…).

Οι “Πικρές Γιορτές” του Αλμοδόβαρ

Amarga Navidad, 2026, Έγχρωμη, Διάρκεια: 111′, 2,5, Δραματική, Ισπανική ταινία

Ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης προσπαθεί να ολοκληρώσει το τελευταίο σενάριό του, το οποίο αφορά μια σκηνοθέτρια που προσπαθεί να γράψει το δικό της. Η αληθινή ζωή, όμως, θα επέμβει στα σχέδια και των δυο τους.

Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ

Με τους: Αϊτάνα Σάντζεζ Χιχόν, Μπάρμπαρα Λένι, Βικτόρια Λουένγκο, Λεονάρντο Σμπαρά

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx