Takis Foundation: Με Θεό τον ήλιο

Takis Foundation: Με Θεό τον ήλιο, Ήρα Παπαποστόλου

Στις 2 Οκτωβρίου είχα τη χαρά να ξεναγηθώ στους χώρους του Takis Foundation από την διευθύντρια δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας Μένια Κούλη και τον υπεύθυνο ανάπτυξης Αλέξανδρο Αντωνόπουλο. Το ατελιέ του καλλιτέχνη, δηλαδή το σημείο από όπου ξεκινάει όλο το καλλιτεχνικό και ερευνητικό του έργο, λουζόταν στο φως.

Ήταν μια υπέροχη μέρα του Οκτώβρη και μπόρεσα να δω από το Γεροβουνό στο Καματερό όλη την Αθήνα μέχρι και τη θάλασσα, με τα έργα του διεθνούς γλύπτη Takis όλων των περιόδων της καλλιτεχνικής του πορείας στο θέατρο και στο μουσείο, καθώς και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Τα σινιάλα του, τα λουλούδια και οι σφαίρες του έστεκαν παντού περήφανα. Με εντυπωσίασε το γλυπτό του Άγιος Σεβαστιανός αλλά και όλη η έρευνα που έχει κάνει σε σχέση με τις τέσσερις διαστάσεις, την μουσική και τον ηλεκτρομαγνητισμό. Παραθέτω την συνομιλία που είχαμε με την Μένια Κούλη.

Πότε και για ποιο λόγο αποφάσισε ο Takis να γίνει το ίδρυμα σε αυτό το τόσο ξεχωριστής γεωγραφικής θέσης σημείο;

Ο γλύπτης Τakis αγοράζει το 1964 μια έκταση περίπου 10 στρεμμάτων στο λόφο Γεροβουνό, ο οποίος βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, σε ύψος 175 μέτρα, 19 μέτρα ψηλότερος από αυτόν της Ακρόπολης. Πρόκειται για ένα σημείο ξεχωριστής γεωγραφικής θέσης γι’αυτό και στο παρελθόν ονομαζόταν Ιερό Βουνό. Ορμώμενος από τα ισχυρά μαγνητικά πεδία του λόφου, ο Takis ξεκινά τις εργασίες κατασκευής ενός κοινωφελούς ιδρύματος με σκοπό την προώθηση της τέχνης και των επιστημών.

Το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (Κ.Ε.Τ.Ε.) όπως είναι σήμερα γνωστό, ιδρύεται το 1986, ενώ επίσημα εγκαινιάζεται το 1993. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη «δεν υπάρχει κανένας επισκέπτης στο Κ.Ε.Τ.Ε., που να μην αισθάνθηκε αυτή τη μαγνητική ηρεμία που έδωσε ο χώρος στο κορμί του”.

Ο Takis έχει ασχοληθεί με την υδροδυναμική ενέργεια και την υδροκινητική τέχνη. Έχει πειραματιστεί με τον ήχο, τον μαγνητισμό και τον ηλεκτρομαγνητισμό. Έχει φτιάξει μουσικά γλυπτά, τηλε-γλυπτά και ερωτικά γλυπτά. Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σου τον καθιστά τελικά τόσο επαναστατικό και καινοτόμο;

Πιστεύω πως ο Τάκις έχει ένα έμφυτο ταλέντο που τον καθιστά τόσο ξεχωριστό. Γεννήθηκε με το χάρισμα που έχουν ελάχιστοι άνθρωποι στη γη. Είναι ιδιοφυής και πολυπράγμων. Ως καλλιτέχνης είναι αυτοδίδακτος, το ίδιο και ως επιστήμονας και ερευνητής. Δεν είναι τυχαίο ότι τον κάλεσε το πανεπιστήμιο ΜΙΤ με υποτροφία σαν επισκέπτη ερευνητή. Το μυαλό του και το πνεύμα του ποτέ δεν συμβάδισαν με τα δεδομένα της εποχής του.

Διάβασε πολύ, μελέτησε σε βάθος και διακρίθηκε σε τόσους τομείς με επιτυχία διότι είχε μεγάλη επιμονή, δυναμισμό και πίστη στον εαυτό του. Κατάφερε να διακριθεί σε τόσους πολλούς τομείς χωρίς να φοιτήσει σε κανένα πανεπιστήμιο, γεγονός που τον καθιστά μοναδικό. Δίκαια λοιπόν ο σπουδαίος Pierre Restany τον χαρακτήρισε «μια απεριόριστη ιδιοφυία».

Ο κόσμος που θα επισκεφτεί το ίδρυμα τι να περιμένει να δει; Πότε μπορεί να έρθει και πόσο θα του κοστίσει;

Το Ίδρυμα Takis είναι επισκέψιμο για το κοινό καθημερινές και Σαββατοκύριακα με ραντεβού. Υπάρχουν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά διαμορφωμένα τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους. Ο επισκέπτης μπορεί να δει έργα από όλη την καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη, στο μουσείο και στους κήπους, να επισκεφτεί το ατελιέ του Τάκι και το θέατρο. Το κόστος ξενάγησης για τα σχολεία είναι 3 ευρω το παιδί ενώ για τους ενήλικες που μας επισκέπτονται σε γκρουπς είναι 5 ευρω το άτομο.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πότε ξεκινούν και τι περιλαμβάνουν ;

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ξεκινούν στις 9 Οκτώβριου 2018. Το Ίδρυμα σε συνεργασία με την Ιστορικό τέχνης Ειρήνη Περσίδου, δημιουργεί πρωτότυπα βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές όλων των βαθμίδων με σκοπό την γνωριμία και την εξοικείωση των παιδιών με τα έργα του καλλιτέχνη. Μέσα από τη στοχευμένη ξενάγηση στους χώρους του Ιδρύματος, οι μαθητές κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο η τέχνη μπορεί να συνδυαστεί με τις επιστήμες (μαθηματικά, γεωμετρία, φυσική, χημεία, μουσική, εικαστικά, θέατρο, χορό).

Υπάρχουν επίσης απογευματινά εργαστήρια καθώς και στοχευμένες ξεναγήσεις με κράτηση ένα Σάββατο το μήνα που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια. Οι ειδικά διαμορφωμένοι εσωτερικοί και εξωτερικοί εκθεσιακοί χώροι, όπου παρουσιάζονται τα έργα του διεθνούς γλύπτη Τάκι, μεταμορφώνονται σε σκηνικό δράσης. Τα παιδιά με την καθοδήγηση του εμψυχωτή και μέσα από έναν παιγνιώδη τρόπο γνωρίζουν την εικαστική και επιστημονική αξία των έργων του δημιουργού.

Η παρατήρηση, η αφή, η συζήτηση, το θεατρικό παιχνίδι, η κίνηση, η μουσικοκινητική, η εικαστική δημιουργία, τα πειράματα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο κάνοντας την επίσκεψη στο ίδρυμα ευφάνταστη και δημιουργική. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις ώρες και τις τιμές των προγραμμάτων στο νέο μας website : www.takisfoundation.org

Ποιες άλλες εκδηλώσεις να περιμένουμε;

Το Takis Foundation διοργανώνει στους χώρους του εκθέσεις, κυρίως ομαδικές. Επίσης, πραγματοποιεί εκδηλώσεις και δεξιώσεις. Σύντομα θα πραγματοποιηθούν μουσικές βραδιές κλασσικής μουσικής βασισμένες στις μουσικές συνθέσεις του Τάκι, στο χώρο του Μουσείου σε συνδυασμό με ξενάγηση στους χώρους του Ιδρύματος και στους κήπους. Επίσης, σκοπεύουμε να οργανώσουμε ομαδική έκθεση ζωγραφικής νέων καλλιτεχνών όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Επιπρόσθετα, οι χώροι διατίθενται για εταιρικές εκδηλώσεις και σεμινάρια.

Το ίδρυμα χορηγεί υποτροφίες σε νέους καλλιτέχνες; Με ποιον τρόπο γίνεται αυτό;

Ο ίδιος ο Τάκις έχει στηρίξει και έχει βοηθήσει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν νέους καλλιτέχνες. Τους έχει χορηγήσει ταξίδια επιμορφωτικά καθώς και φοίτηση σε ειδικά προγράμματα που έχουν να κάνουν με την τέχνη και την τεχνολογία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το Ίδρυμα επίσης σκοπεύει να στηρίξει νέους καλλιτέχνες μέσω διαγωνισμού. Θα ανακοινωθεί σύντομα όλο το πρόγραμμα.

Έχεις το προνόμιο να γνωρίζεις τον γλύπτη Takis από κοντά. Πέρα από ιδιοφυής, είναι και το ίδιο απλός άνθρωπος όπως μαρτυρούν τα γλυπτά του; Είναι αλήθεια ότι ο ήλιος είναι ο Θεός του;

Η τιμή και η χαρά μου να δουλεύω με τον Τάκι είναι τεράστια. Η μεγαλοφυία του πραγματικά με συνεπαίρνει και αισθάνομαι δέος όταν είμαι δίπλα του. Το πιο συναρπαστικό όμως δεν είναι μόνο η συνειδητοποίηση της ιδιοφυίας του και το πόσες γνώσεις αποκομίζει κάποιος όταν βρίσκεται κοντά του, αλλά η διαπίστωση της απλότητας της καθημερινότητας του. Ο σχεδιασμός και τα υλικά που έχει επιλέξει να δημιουργήσει το Ίδρυμα του, η ένδυσή του, ο τρόπος που επιλέγει να φάει το φαγητό του, όλα γίνονται με μια απλότητα, με τη χρήση πρωτογενών υλικών, κυρίως σίδερο και ξύλο, υλικά με τα οποία άλλωστε έχει επιλέξει να δημιουργεί τα έργα του.

Σε πρόσφατη συζήτησή μας μου είπε πως ο Ήλιος είναι ο Θεός. Το ατελιέ του και το Μουσείο είναι χτισμένα μετά από μελέτη σχετική με την κατεύθυνση του ήλιου το χειμώνα και το καλοκαίρι. Τον έχει απασχολήσει πολύ η δύναμη του ήλιου, έχει μελετήσει σε βάθος άλλωστε τον Αιγυπτιακό πολιτισμό που έχει ως βάση του το Θεό Ήλιο. Έχει επινοήσει την Solar Yoga, όπου βασίζεται σε εισπνοές-εκπνοές με εκτεθειμένη την κοιλιακή χώρα στον ήλιο. Ο Τάκις αδιαμφισβήτητα έχει αναπτύξει ένα μεγάλο μέρος του έργου του, όπως για παράδειγμα τα φωτοβολταικά σινιάλα με μελέτες γύρω από την ηλιακή ενέργεια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι