ΘΕΜΑ

Τι έμεινε 40 χρόνια μετά από την εμβληματική ταινία Flashdance

Τι έμεινε 40 χρόνια μετά από την εμβληματική ταινία flashdance, Νεφέλη Λυγερού

1983! Σαράντα ολόκληρα χρόνια πριν. Η ανασκόπηση της χρονιάς εκείνης, περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά γεγονότα. Εκρήξεις, θανάτους, μαζικές εκδηλώσεις, πολιτικά γεγονότα και μία πρεμιέρα που έμελλε να συστήσει στο ευρύ κοινό ένα νέο κινηματογραφικό είδος, έναν μοναδικό χορό και πολλά τραγούδια που δεν άργησαν να καταχωρηθούν στα κλασικά και διαχρονικά αγαπημένα όλων των εποχών. Αυτά που δεν σταματάμε να ακούμε. Ο λόγος για το flashdance. Το κινηματογραφικό μιούζικαλ στο οποίο πρωταγωνιστεί η Τζένιφερ Μπιλς.

Υποψήφια για τον ρόλο ήταν και η Ντέμι Μούρ, η οποία λέγεται ότι απογοητεύτηκε πολύ όταν έχασε τον ρόλο. Η υπόθεση έχει ως εξης: η ηρωίδα Άλεξ Οουενς είναι μια νεαρή εργάτρια που δουλεύει σαν οξυγονοκολλήτρια σ’ ένα εργοστάσιο. Τα βράδια χορεύει σ’ ένα μικρό μπαρ, ενώ ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια κλασικού μπαλέτου. Κάποια στιγμή την ερωτεύεται ο προϊστάμενός της, ο οποίος θα τη βοηθήσει να μπει σε μια σχολή χορού, πράγμα που την ενοχλεί δημιουργώντας ένταση στις σχέσεις τους. Εντέλει, όλα καλά! Η πρωταγωνίστρια μπαίνει αξιοκρατικά και το μέλλον της προμηνύεται λαμπρό!

Η ταινία λατρεύτηκε από το κοινό με το ίδιο πάθος με το οποίο θάφτηκε από τους κριτικούς, οι οποίοι την κατέταξαν στις πιο άθλιες ταινίες των 80s. Έκαναν λόγο για παντελή απουσία βάθους των χαρακτήρων, έλλειψη σοβαρής σκηνοθεσίας και υπέρ απλοϊκής πλοκής.
Αυτό δεν άλλαξε το γεγονός ότι έκοψε εκατομμύρια εισιτήρια και έγινε η 3η εμπορικότερη ταινία του 1983. Εξάλλου, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Κόστισε 7 εκατομμύρια δολάρια και έβγαλε 200 εκ δολάρια.

Flashdance

Στη συνείδηση του κόσμου, όμως, το Flashdance καινοτόμησε, εμπνέοντας ένα νέο κινηματογραφικό είδος: των ταινιών χορευτικής θεματολογίας. Επιπλέον, διαθέτει έξυπνο μοντάζ και μία αισθητική που παραπέμπει σε βίντεο κλιπ. Κυρίως, όμως, καθόρισε την αισθητική της εποχής, με τις στυλιστικές επιλογές της πρωταγωνίστριας να υιοθετούνται από κάθε έφηβη που σεβόταν τότε τον εαυτόν της.

Οι κομμένες μπλούζες δεν έλειπαν από καμία εφηβική ντουλάπα. Η μπλούζα με τον κομμένο λαιμό που φορά η πρωταγωνίστρια στις αφίσες της ταινίας Flashdance, σύμφωνα με την ίδια την Μπιλς, προήλθε από μία δική της μπλούζα που “μπήκε” στο πλύσιμο και έπρεπε να κόψει το λαιμό για να μπορέσει να την ξαναφορέσει.

Η μουσική της ταινίας ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας της. Το τραγούδι “Flashdance… What a Feeling” απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού, όπως και τη Χρυσή Σφαίρα ενώ έφτασε στην νο 1 θέση του Billboard Hot 100, τον Μάιο του 1983. Τις πρώτες δύο εβδομάδες από την κυκλοφορία του άλμπουμ, μάλιστα, πούλησε 700.000 αντίτυπα και έχει καταγράψει μονάχα στην αγορά των Η.Π.Α πάνω από 6.000.000 πωλήσεις.
Κέρδισε ακόμη και το βραβείο Grammy στην απονομή του 1984.

Στην απονομή των Όσκαρ του 1984, η ταινία Flashdance έλαβε 3 υποψηφιότητες, κερδίζοντας αυτή του Πρωτότυπου Τραγουδιού ενώ στην τελετή των Χρυσών Βατόμουρων ήταν υποψήφια για το Χειρότερο Σενάριο. Η ταινία κατακρίθηκε και για τις σκηνές χορού που άφησαν εποχή, αλλά χρειάστηκαν να ντουμπλαριστούν από επαγγελματίες χορευτές. Αποδείχθηκε ότι η πρωταγωνίστριά δεν συμμετείχε η στα χορευτικά νούμερα, τα οποία εκτελέστηκαν από μια Γαλλίδα χορεύτρια, τη Marine Jahan. Παρόλα αυτά, θα παραμείνει η ταινία που ταυτίστηκε με τη δεκαετία του 1989 και έβαλε τον χορό break dance στον χάρτη. Μπορεί να έκλεισε τα 40, αλλά παραμείνει χαμένη στην αθωότητα των νεανικών μας χρόνων

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι