Στο Ισραήλ αναζητεί ερείσματα ο Χαλίφα Χάφταρ

Ισραήλ: Θα πάρει την ρεβάνς ο Νετανιάχου;, Νεφέλη Λυγερού

Και στο Ισραήλ αναζητεί συμμάχους ο Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ζήτησε από τους Ισραηλινούς να τον στηρίξουν κατά της κυβέρνησης Σάρατζ (του συνασπισμού GNA).

Ο Χάφταρ υποστήριξε ότι Λιβύη και Ισραήλ έχουν κοινά συμφέροντα, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές  σχέσεις.

«Δεν ήμασταν και δεν θα είμαστε ποτέ εχθροί. Οι περιστάσεις ήταν που μας χώριζαν έως τώρα. Ελπίζουμε ότι θα μας υποστηρίξετε», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Σαλαμ αλ Μπάντρι, αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Χάφταρ, στην ισραηλινή εφημερίδα “Makor Rishon”.

Η Ιερουσαλήμ μέχρι στιγμής έχει αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά δημοσίως για τον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο, αλλά είναι ατύπως γνωστό ότι  στηρίζει τις δυνάμεις του Χάφταρ, όπως και η Αίγυπτος και  η Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια φημολογείτο ότι Ισραηλινοί στρατιωτικοί εκπαίδευαν άνδρες του Χάφταρ σε εδάφη που είχε υπό τον έλεγχό του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στον στρατάρχη έχουν αποσταλεί και ισραηλινά οπλικά συστήματα.

Απευθυνόμενος στο Ισραήλ, ο  πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Χάφταρ στην ανατολική Λιβύη  είπε:

«Έχουμε κοινό συμφέρον: ο Ερντογάν είναι τρομοκράτης. Και οι δύο είμαστε στην ίδια πλευρά, θα ήταν ανόητο να το αγνοήσουμε αυτό».

Ο Αλ Μπάντρι κάλεσε επίσης το Ισραήλ να συμμετάσχει στο «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» -μια συμφωνία θαλάσσιας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Λιβάνου-  για την οποία το τουρκολιβυκό σύμφωνο συνιστά απειλή, δεδομένου ότι δίνει στην Άγκυρα το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι έχει δικαιώματα γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης (που ελέγχει την ανατολική χώρα)  θεωρεί αντισυνταγματική τη συμφωνία με την Τουρκία που υπέγραψε η δυτική Κυβέρνηση Εθνικής Συνεργασίας (GNA) η οποία έχει την υποστήριξη του ΟΗΕ.

Αλλά και τον περασμένο Δεκέμβριο είχε κάνει “κρούσεις” προς το Ισαρήλ ο Χάφταρ, όταν εκπρόσωπός του δήλωσε σε ισραηλινή εφημερίδα ότι ελπίζει για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Λιβύης – Ισραήλ εάν επιλυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα.

«Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των λαών, συμπεριλαμβανομένων όλων των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Υποστηρίζουμε όμως και  την περιφερειακή ειρήνη, αντιτιθέμεθα στην τρομοκρατία και την καταπολεμούμε και στη Λιβύη» είχε αναφέρει τότε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος του Χάφταρ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι