Άγρια κόντρα στη Βουλή για συμφωνία Πρεσπών -"μειονότητα"

-

Αντιδράσεις στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας προκάλεσε η παρέμβαση της βουλευτή της ΝΔ Σοφίας Βούλτεψη, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, η οποία ανέφερε ότι «είναι ζήτημα χρόνου η διεκδίκηση και καθιέρωση μακεδονικής μειονότητας στη Μακεδονία μας».

«Στη ρύμη του λόγου σας είπατε ότι είναι θέμα χρόνου η ίδρυση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα. Θα παρακαλούσα, εάν μεν επιμένετε, και έχει γραφτεί στα πρακτικά, αν δεν επιμένετε και θέλετε να ανασκευάσετε, να το κάνετε. Είστε πολλή έμπειρη και αντιλαμβάνεστε ότι είναι σοβαρό ζήτημα», παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Είπα ότι είναι ζήτημα χρόνου η διεκδίκηση και καθιέρωση. Δεν το παίρνω πίσω, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι στις 11 Νοεμβρίου έγινε συνέδριο στο Ξινό Νερό Φλώρινας του «Ουράνιου Τόξου» που δήλωσαν ότι διεκδικούν μακεδονική μειονότητα και διδασκαλία μακεδονικής γλώσσας στα σχολεία. Και θα είστε εσείς υπεύθυνοι για αυτό», επέμεινε η Σοφία Βούλτεψη.

Το θέμα έθεσε αρχικά η βουλευτής της ΝΔ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το ζήτημα των συντάξεων εντάσσεται στο πλαίσιο συναλλαγής.

«Ζητάτε αποδείξεις γι΄αυτό που είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Η συμφωνία, δίνει όνομα, ταυτότητα, γλώσσα, αυτοπροσδιορισμό, πρόσβαση στη θάλασσα, ότι ζητούσαν πάντα οι Σκοπιανοί. Είναι ζήτημα χρόνου η διεκδίκηση και καθιέρωση Μακεδονικής μειονότητας στη Μακεδονία μας. Και η κυβέρνηση τα βρίσκει όλα ωραία. Επί κυβέρνησης Σαμαρά, οι Σκοπιανοί διαμαρτύρονταν στους Ευρωπαίους ότι δεν έχουν συνομιλητή στην Αθήνα. Διότι οι θέσεις Σαμαρά ήταν πάντα γνωστές.

“Έπρεπε λοιπόν να φύγει ο Σαμαράς για να βρουν οι Σκοπιανοί συνομιλητή» ανέφερε η Σοφία Βούλτεψη και κατέθεσε τηλεγραφήματα του γραφείου σύνδεσης της Ελλάδας στα Σκόπια που είχαν φτάσει τότε, 16 Ιουλίου, στο γραφείο της όταν ήταν υπουργός. Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα αυτά, στις 15 Ιουλίου είχε γίνει η συνάντηση του Ντουμπρόβνικ με επίσημη προσκεκλημένη την κ. Μέρκελ. Εκεί η κ. Μέρκελ είχε πει ότι το ανεπίλυτο πρόβλημα της ονομασίας και της ταυτότητας της Μακεδονίας συνιστά βάρος για όλους.

«Δηλαδή, από τον Ιούλιο του 2014 η κ. Μέρκελ μιλούσε για ταυτότητα, ζήτημα το οποίο ήταν για εμάς, από πάντα και από όλες τις κυβερνήσεις, πρωτοφανές. Ο Ιβανόφ είχε δηλώσει ότι εξέθεσε την κατάστασή τους στην κ. Μέρκελ και ότι τους είπαν ότι στην άλλη πλευρά, δηλαδή στον Σαμαρά, δεν έχουν εταίρο για να συνομιλήσουν και να βρεθεί μια λύση. Από εκείνη τη συνάντηση τελείωσαν όλα. Δεν έκλεινε η αξιολόγηση, κάθε φορά έβρισκαν κάτι άλλο να ζητούν, πρόσθεταν απαιτήσεις.

“Η κ. Μέρκελ μίλησε για ταυτότητα σε ανύποπτο χρόνο. Προφανώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γι΄αυτό δεν έκλεινε η αξιολόγηση. Τι για τον σχολικό τροχονόμο και τις καθαρίστριες, δεν έκλεινε η αξιολόγηση. Εσείς έχετε προσλάβει 100 Πετσίτηδες!» υποστήριξε η Σοφία Βούλτεψη και πρόσθεσε, απευθυνόμενη στα κυβερνητικά έδρανα: «Εσείς είστε πολύ καλοί!

“Τους τα κάνετε όλα και σας αξιολογούν μια χαρά! Και σας χειροκροτούν με την οικονομία στα τάρταρα! Ενοχλείστε! Θα έρθει η ώρα που θα τα πληρώσετε όλα αυτά. Θα τα πληρώσετε όταν θα έρθει το Ουράνιο Τόξο και θα σας ζητάει μειονότητα, που τη ζητάει ήδη.

"Μετά από αυτά, οι Σκοπιανοί βρήκαν και συνομιλητή και λύση, σε βάρος βέβαια των εθνικών μας συμφερόντων. Μη ζητάτε λοιπόν αποδείξεις. Γνωρίζουμε πως πίεζαν εμάς, εμείς διαπραγματευτήκαμε μαζί τους. Άρα, μη ζητάτε αποδείξεις, οι αποδείξεις είναι στα έργα και τις ημέρες σας».

Μετά τη βουλευτή της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, και ο βουλευτής Γιάννης Κεφαλογιάννης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο «για αναγνώριση δήθεν μακεδονικής μειονότητας», μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

«Σε μερικούς μήνες, όταν θα έρθει προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε το κείμενο, έρχονται τετελεσμένα με ένα κείμενο το οποίο εσείς έχετε συμφωνήσει ως κυβέρνηση και θα κληθεί ο καθένας από εμάς να το απορρίψει ή να το ψηφίσει», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

«Αυτή τη στιγμή ο συνδυασμός παραχώρησης μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής ιθαγένειας, οδηγεί μοιραία στην αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας, και επομένως ανοίγει ο δρόμος δυστυχώς για διεκδικήσεις και αλυτρωτισμούς από το γειτονικό κρατίδιο. Είναι ένα δεδομένο που δυστυχώς θα βρούμε μπροστά μας. Εμείς κρούουμε το καμπανάκι και έχουμε πει ότι είναι μια εθνικά επιζήμια συμφωνία.

"Μάλιστα, εδώ δεν χωράνε διαφορετικές νομικές ερμηνείες, είναι πολύ συγκεκριμένη νομική ερμηνεία. Δυστυχώς, ανοίγετε το δρόμο για μακεδονικό αλυτρωτισμό και, δυστυχώς, ανοίγετε το δρόμο για αναγνώριση δήθεν μακεδονικής μειονότητας», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης σχολίασε και τις επικρίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για εναγκαλισμό της ΝΔ με την ακροδεξιά ρητορική. «Η δική μας παράταξη έκανε ότι ήταν θεσμικά ορθό προκειμένου αυτό το ακροδεξιό μόρφωμα, που λέγεται Χρυσή Αυγή, να καταπολεμηθεί. Αντίθετα, εσείς, χέρι με χέρι, ρίξατε την κυβέρνηση Σαμαρά, εσείς ήσασταν στο δημοψήφισμα του 2015 και εσείς ήσασταν, μετά από πρόσκληση του κ. Καμμένου, να βγάζατε φωτογραφίες μαζί τους.

"Και μάλιστα να θυμίσω ότι τότε η κίνηση των 53 μιλούσε για ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής όταν κάποιοι συνάδελφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους ΑΝΕΛ, πηγαίνατε στο Καστελόριζο με τον κ. Καμμένο για να βγάζετε φωτογραφίες», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.