Ανησυχεί ο ΟΗΕ για τις πραγματικές σφαίρες στο Ιράν – Επιβάλαμε την τάξη απαντά η Τεχεράνη

-
138

Βαθειά ανησυχία για τη χρήση από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας πραγματικών πυρών κατά των διαδηλωτών εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καλώντας το Ιράν να θέσει υπό έλεγχο τη χρήση βίας για τη διάλυση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκαν από την αύξηση στην τιμή της βενζίνης.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε επίσης τις αρχές του Ιράν να αποκαταστήσουν την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο, η οποία έχει διακοπεί από το Σάββατο, και να σεβαστούν το δικαίωμα των διαδηλωτών στην ελευθερία της έκφρασης και στις ειρηνικές συγκεντρώσεις. Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχει αναφορές για δεκάδες νεκρούς, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της, σημειώνοντας ότι το μέγεθος των απωλειών είναι "σαφώς πολύ σοβαρό".

Την Κυριακή, ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επέρριψε την  ευθύνη για τις ταραχές σε ξένους εχθρούς του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και κατήγγειλε "κακοποιά στοιχεία" αναφερόμενος στους διαδηλωτές. Σήμερα ο εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών της ισλαμικής δημοκρατίας δήλωσε ότι περιορίστηκαν οι διαμαρτυρίες και ότι η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί. Είχε προηγηθεί προειδοποίηση των Φρουρών της Επανάστασης ότι θα αναλάβουν "αποφασιστική" δράση αν δεν σταματήσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ωστόσο βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αψηφώντας τον αποκλεισμό του ίντερνετ, δείχνουν ότι οι διαμαρτυρίες συνεχίζονταν σε διάφορες περιοχές ακόμη και το βράδυ της Δευτέρας και ότι υπήρχε ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στους δρόμους. Το Reuters πάντως δεν κατάφερε να επαληθεύσει τις εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ιρανικές αρχές αναγωρίζουν, ωστόσο, ότι μερικοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας, έχουν σκοτωθεί στις διαμαρτυρίες που άρχισαν την Παρασκευή, ενώ οι έχουν συλληφθεί περίπου χίλιοι "ταραξίες".