Ανησυχία ΝΑΤΟ για επιθετική επιστροφή Ταλιμπάν

-
Αφγανιστάν, η σφαγή των αμάχων – 3500 νεκροί το 2019
Εικόνα Αρχείου.

Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ ανησυχεί έντονα για τις μεγάλες απώλειες στις τάξεις των σωμάτων ασφαλείας και των ένοπλων δυνάμεων του Αφγανιστάν, προσθέτοντας πως φοβάται πως η ασιατική χώρα θα μετατραπεί εκ νέου σε βάση «τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι Ταλιμπάν να επιστρέψουν στην εξουσία και να επιτρέψουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις να εγκατασταθούν» στην αφγανική επικράτεια, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των 29 χωρών μελών του NATO στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών μας αποφεύγοντας το ενδεχόμενο το Αφγανιστάν να μετατραπεί σε πλατφόρμα για τους τρομοκράτες που ηττήθηκαν στο Ιράκ και στη Συρία», συνέχισε και τόνισε πως είναι ανάγκη το «χαλιφάτο που απώλεσε το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στα αραβικά) στο Ιράκ και στη Συρία να μην επανιδρυθεί στο Αφγανιστάν».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της παρουσίας του NATO στη χώρα, μολονότι αυτό συνεπάγεται «υψηλό οικονομικό και ανθρώπινο κόστος», όπως αναγνώρισε, εκφράζοντας εξάλλου τη λύπη του για τις απώλειες που υπέστη η Συμμαχία τις τελευταίες εβδομάδες.

Το NATO διατηρεί 16.910 στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν, εντός των ορίων της αποστολής Resolute Support, με εντολή να εκπαιδεύουν, να συμβουλεύουν και να βοηθούν τις αφγανικές δυνάμεις. Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στα τέλη Νοεμβρίου όταν πυροδοτήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός κοντά στην πόλη Γάζνι, στο κεντρικό τμήμα του Αφγανιστάν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.